Montaasin loppuvuoden leffamaraton järjestetään sunnuntaina 22.11. aiheenaan työ ja huvi. Teemaan kulmia tarjoavat kauppamatkustajien kuiva, mutta hieman absurdikin ammatti, tragikoomisen työväenluokkaisen perheen ylä- ja alamäet, mykkäkoomikon palkkapäivä, valkokaulustyöläisille samaistuttava konttoriarki kommelluksineen ja lopuksi vaihdetaan vapaalle katselemaan puhdasta elokuvan teon hupia.
Maraton järjestetään sunnuntaina 22.11. klo 12-20 ja tarjolla on yhteensä neljä pitkää elokuvaa ja yksi lyhäri. Voit tulla katsomaan muutaman suosikkisi tai vaikka koko tarjonnan. Maratonin anti sulatellaan totuttuun tapaan saunassa, joka on lämmin klo 20-21.
Aikataulu:
12.00-13.30 Albert Maysles, David Maysles, Charlotte Zwerin: Salesman
13.45-15.30 Mike Leigh: Life is Sweet
15.30-16.30 Ruokatauko
16.30-16.55 Charlie Chaplin: Pay Day
17.00-18.30 Mike Judge: Office Space
18.45-19.55 Nabwana IGG: Who Killed Captain Alex?
Maraton järjestetään Otakaari 20 A:n Kinopoli-teatterissa. Elokuvat ovat englanninkielisiä.
Tervetuloa!
Esitysvastaavat
Arto Kononen / arto.kononen(at)helsinki.fi / 040 369 9919
Peter Sormunen / peter.sormunen(at)aalto.fi / Telegram: @sormpe
Klo 12.00
Albert Maysles, David Maysles, Charlotte Zwerin:
Kauppamatkustaja (Salesman)
Yhdysvallat 1969 / 90 min / englanti
Maysles-veljesten ja Charlotte Zwerinin direct cinema -dokumentti seuraa neljää Raamattu-kauppiasta, jotka kiertävät Bostonista Floridaan myymässä ovelta ovelle bestsellerin kallista erikoispainosta työväenluokkaisille katolisille kotirouville ja eläkeläispariskunnille. Idea elokuvaan syntyi, kun veljekset palasivat kotiseudulleen katsomaan millaisessa yhteisössä ja kulttuurissa he olivat kasvaneet ja mitä ihmiset siellä tekivät elääkseen. Mayslesit olivat nuorempina itsekin kiertäneet ovimyyjinä kaupaten kaikenlaista kosmetiikasta tietosanakirjoihin. Seurattavat neljä myyjää ovat Paul “The Badger” Brennan, Charles “The Gipper” McDevitt, James “The Rabbit” Baker ja Raymond “The Bull” Martos. Materiaalin perusteella Mayslesit ja leikkaajana toiminut Zwerin päätyivät keskittymään erityisesti Brennanin tarinaan. Brennanin myynti ei suju kuten toivoa sopisi ja kilpailu myynneistä on kovaa ja katkeraakin neljän myyjän välillä. Jokaisessa myyntikohtaamisessa myyjät tuntuvat Raamatun lisäksi myyvän vähintäänkin palan itsestään ja tiimipalaverissa motivaatiopuhuja kannustaa miesten hoitavan ”taivaan isän bisnestä”. Kuiva ja synkeäkin todellisuuden kuvaus saa näistä yksityiskohdista myös absurdistisen ulottuvuutensa.
(Arto Kononen)
Klo 13.45
Mike Leigh:
Elämä on ihanaa (Life is Sweet)
Iso-Britannia 1990 / 103 min / englanti
Hieman Lontoosta pohjoiseen elävät Wendy (Alison Steadman), Andy (Jim Broadbent) ja heidän parikymppiset kaksosensa Natalie (Claire Skinner) ja Nicola (Jane Horrocks). Wendy työskentelee kaupan kassalla ja vetää aerobic-tunteja peruskoululla ja suostuu lisäksi vielä tarjoilijaksi kaverinsa Andyn (Timothy Spall) uuteen ainakin väitetysti ranskalaisteemaiseen ravintolaan. Kokki Andy haaveilee omasta grilliautosta ja ostaakin ränsistyneen sellaisen huonomaineiselta Patsylta (Stephen Rea) tavoitteenaan putsata ja kunnostaa auto ja aloittaa oma yritys. Flegmaattinen ja kuivan huumorintajun omaava Natalie nauttii putkinaisen työstään, hvuittelee vapaa-ajallaan vaatimattomasti oluttuopin ja biljardin parissa ja haaveilee matkustavansa Jenkkeihin. Kaksosina Natalie ja eristäytynyt ja levoton Nicola ovat kuin yö ja päivä.
50- ja 60-luvun brittien uuden aallon vihaisten nuorten miesten työväenluokan kuvausten jälkeen Mike Leigh nousi Ken Loachin ohella keskeiseksi työväenluokan kuvaajaksi brittielokuvassa. Sodankylässäkin vieraillut Leigh debytoi ohjaajana valkokankaalla jo 1971, mutta ohjasi 70- ja 80-luvun lähinnä tv-elokuvia ja tragikomedia ”Elämä on ihanaa” olikin näin vasta ohjaajan kolmas valkokangaselokuva, josta tuli myös hänen läpimurtonsa kotimaansa ulkopuolella.
(Arto Kononen)
Klo 16.30
Charlie Chaplin:
Palkkapäivä (Pay Day)
Yhdysvallat 1922 / 22 min / mykkä
Rakennustyömiehenä työskentelevällä kulkurilla on hankala työpäivä, jonka kuitenkin kruunaa päivän päätteeksi suoraan käteen saatu palkka. Palkalle olisi käyttöä illan huvitteluun, mutta kulkurin harmiksi rahaa havittelee myös vaimo, jolle ei viitsisi myöskään myöhemmin paljastaa illan kostealta reissulta kotiin palaamista.
Pay Day on Chaplinin First National -kauden toiseksi viimeisin elokuva, ja se esittää kulkurihahmon sille epätyypillisessä roolissa: työssäkäyvänä tossukkana aviomiehenä. Päin vastoin kuin jotkut muut Chaplinin First National -kauden elokuvat, Pay Dayn tekoprosessi oli hyvin helppo, se onnistuttiin kuvaamaan vain noin kuukaudessa. Elokuva on tyypillinen kaksikelainen elokuva, joka muistuttaa Chaplinin varhaisemmista lyhytelokuvista ja onkin viimeinen varsinainen lyhytelokuva, ennen Chaplinin keskittymistä pidempiin ja suurempiin tuotantoihin. Lyhyemmistä elokuvista tuttujen elementtien lisäksi Pay Dayssa voi nähdä myös elementtejä englantilaisista music hall -teatteriesityksistä, joista Chaplinin ura alkoi. Musiikin Chaplin sävelsi elokuvaan vuonna 1972.
(Peter Sormunen)
Klo 17.00
Mike Judge:
Konttorirotat (Office Space)
Yhdysvallat 1999 / 89 min / englanti
Konttorirotat seuraa työhönsä Initech-firmassa tympiintyneitä softatyöläisiä. Toimistolla riesana ovat muun muassa välinpitämättömät pomot, reistailevat printterit ja uhkaavat yt-neuvottelut. Muutamalle työntekijöistä alkaa riittää ja nämä hakkeroivat firman järjestelmiin viruksen, jonka on tarkoitus kavaltaa hieman ylimääräistä rahaa miesten pankkitilille. Judgen Konttorirotat perustuu ohjaajan Saturday Night Liveen tekemiin Milton-animaatioihin. Jokaiselle valkokaulustyöläiselle Konttorirotat tarjoaa rutkasti harmaata samaistumispintaa ja toimistotyömaailman kliseet venytellään koomiseen huippuunsa. Pääosissa nähdään Ron Livingston, Jennifer Aniston, Gary Cole, Stephen Root, David Herman, Ajay Naidu ja and Diedrich Bader. Elokuvasta on tullut kulttisuosikki, jonka eri kohtauksia on versioitu Family Guysta meemeihin.
(Arto Kononen)
Klo 18.45
Nabwana IGG:
Who Killed Captain Alex?
Uganda 2015 (2010) / 68 min / englanti
Ugandan kansan puolustusvoimien palkituimpiin upseereihin lukeutuva kapteeni Alex lähetetään eliminoimaan Kampalan kaupunkia varjoista käsin kontrolloiva tiikerimafia-rikollisjärjestö ja sen johtaja Richard. Ensimmäisessä verisessä commando-operaatiossa Alex onnistuu vangitsemaan Richardin veljen. Richard vannoo kostoa ja juonenaan lähettää naisvakoojan viettelemään Alexin. Myöhemmin illalla Alex löydetään kuolleena teltastaan, mutta tappajaa ei tiedetä. Alexin veli, ugandalainen shaolin-munkki Bruce U saapuu Kampalaan etsimään veljensä murhaajaa.
Ugandalainen ultrahalpistuotantoihin erikoistunut Wakaliwood-studio tuotti Who Killed Captain Alex? -elokuvan tiettävästi alle 200 dollarin tai jopa vain 85 dollarin budjetilla. Tuottaja-ohjaaja-käsikirjoittaja Nabwana Isaac Geoffrey Godfrey (IGG) kuvasi leffan alkuvuodesta 2010 ja editoi sen vanhoista osista kokoamallaan tietokoneella. Elokuvan traileri ladattiin Youtubeen 2010, mutta selvitynyt versio koko elokuvasta (alkuperäisversion tiedostot katosivat tiukoissa olosuhteissa virtakatkoksen vuoksi) menoa kommentoivan video jockeyn kanssa julkaistiin vasta 2015. Ensimmäisen ugandalaisen tomintaelokuvan parissa maraton vaihtaa viimein kokonaan vapaalle työteemasta ruohonjuuritason elokuvan tekemisen huvin äärellä.
(Arto Kononen)