Uuden lukuvuoden avaavana syyskuuna Montaasin leffailloissa esitetään brittirikoselokuvan kovaa ydintä edustava John Mackenzien Pitkä pitkäperjantai, Claude Chabrolin toista maailmansotaa kotirintaman puolelta kuvaava ja Isabelle Huppertin tähdittämä draama Naisten asioita, leffanörtin epätoivoista nollabudjetin kauhuelokuvaprojektia kuvaava Chris Smithin tragikoominen kulttidokkari Verta, hikeä ja filminauhaa sekä Toshiya Fujitan ohjaama ja Meiko Kajin tähdittämä väkivaltainen kostothrilleri Lady Snowblood.
Teemme syyskuussa myös vierailun Helsingin Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaaleille, josta lisätietoa myöhemmin. R&A:n avausviikolla sunnuntaina 22.9. ei tämän vuoksi pidetä normaalia leffailtaa.
Leffaillat järjestetään syyskuussa Montaasin kerhohuoneella Otaniemessä (Otakaari 20A) tai kerhohuoneen viereisessä Kinopoli-teatterissa. Elokuvat ovat englannin- tai suomenkielisiä tai niissä on englanninkielinen tekstitys. Talon sauna on lämmin leffojen jälkeen sunnuntaisin Otaniemessä klo 20-21.
1.9. Pitkä pitkäperjantai (Kerhohuone, klo 17.30)
8.9. Naisten asioita (Kerhohuone, klo 17.30)
15.9. Verta, hikeä ja filminauhaa (Kerhohuone, klo 17.30)
22.9. Ei leffailtaa
29.9. Lady Snowblood (Kinopoli, klo 17.30)
Tervetuloa!
Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / salovaaratomi(at)gmail.com / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)helsinki.fi / 040 369 9919
Peter Sormunen / peter.sormunen(at)aalto.fi / Telegram: @sormpe
Su 1.9. klo 17.30 (Kerhohuone)
John MacKenzie:
Pitkä pitkäperjantai (The Long Good Friday)
Iso-Britannia 1980 / 114 min / englanti, ranska (eng. tekstit)
Rikollisen taustan omaava liikemies Harold Shand uskottelee pyrkivänsä laillisen bisneksen pariin uudella mittavalla Lontoon telakoiden uudistusprojektilla, joka on käynnistetty tulevia Lontoon olympialaisia varten. Haroldin projektin puhtoisuus on kuitenkin vain näennäistä, sillä hän saa rahoitusta amerikkalaiselta mafialta ja projektia johdetaan monella tapaan korruptoitunein keinoin. Yhtäkkiä Haroldin uusi elämä alkaa järkkyä, kun hänelle läheisiä ihmisiä alkaa kuolla ja hänen bisneksiinsä linkittyneitä paikkoja joutuu iskujen kohteeksi. Haroldilla ei ole aavistustakaan, kuka on iskujen takana.
On 1980-luvun alku Iso-Britanniassa ja tuore pääministeri Margaret Thatcher toteuttaa oikeistolaista politiikkaansa ja ankaria julkisia leikkauksia sekä hiilikaivosten alasajoa. Näitä koko yhteiskuntaa mullistavia uudistuksia ennakoi jo hieman ennen Thatcherin valtakautta valmistunut John Mackenzien ajan hermolla ollut brittiläisen rikoselokuvan klassikko Pitkä pitkäperjantai. Mackenzien elokuva esittää Lontoon monet puolet: perinteisen työväenluokan kokoontumispaikat (kirkko, pubit, urheilustadionit) sekä uuden vaurastuvan Lontoon kasinot, purjeveneet ja kattohuoneistot. Elokuva on myös todellinen Lontoo-diggarin unelma: kaupunki muodostaa tärkeän taustamaiseman Bob Hoskinsin hahmon alamaailman bisneksille.
(Tomi Salovaara)
Su 8.9. klo 17.30 (Kerhohuone)
Claude Chabrol:
Naisten asioita / Story of Women (Une affaire de femmes)
Ranska 1988 / 108 min / ranska, saksa (eng. tekstit)
Eletään natsi-Saksan miehittämässä Ranskassa toisen maailmansodan aikaan Vichyn hallituksen alla. Työväenluokkaisen kahden lapsen äidin Marie Latourin (Isabelle Huppert) naapuri on raskaana ja tahtoo abortin, jossa Marie häntä onnistuneesti auttaa. Marien aviomies (François Cluzet) palaa rintamalta rähjäiseen kotiin. Sodan runtelema Paul ei kuitenkaan töitä pysty tekemään, joten Marien pitää kehitellä keinot tienata rahaa. Aiempi altruistinen teko tarjoaa idean tienesteille.
Ranskan uuden aallon nimiin lukeutuvan Claude Chabrolin Story of Women perustuu laittomia abortteja tehtailleen ja niistä kuolemantuomion saaneen Marie-Louise Giraudin tapaukseen. Sinänsä elokuva ei kerro pelkästään ”naisten asioista” vaan tarjoaa useampiakin teemoja aina Ranskan sodanaikaisesta häpeästä sekä korruptiosta aikansa patriarkaaliseen yhteiskunnan rakenteeseen. Myöskään Latourin toimintaa ei arvoteta tai aiheella saarnata. Muun muassa Venetsian elokuvajuhlilla roolistaan palkittu Isabelle Huppert loistaa ristiriitaisen hahmon osassaan.
(Peter Sormunen)
Su 15.9. klo 17.30 (Kerhohuone)
Chris Smith:
Verta, hikeä ja filminauhaa (American Movie)
Yhdysvallat 1999 / 107 min / englanti
Mark Borchardt on vanhempiensa luona asuva, alkoholismin rajoilla elävä elokuvantekijän alku. Chris Smithin dokumentti kuvaa Borchardtin yritystä vuosien 1996-1997 aikana saada valmiiksi indiekauhuleffansa Coven. Projekti on askel, jolla on tarkoitus lähinnä kerätä rahaa Borchardtin seuraavaan teokseen, eeppiseen Northwesterniin. Elokuvantekoa vaikeuttaa kuitenkin suunnitelmallisuuden ja rahoituksen puute, Markin alkoholiongelmat ja tuotantotiimiksi palkattujen ystävien ja perheenjäsenten kyvyttömyys ja ammattitaidottomuus.
American Movie muodostaa hauskan ja koskettavankin kuvan elokuvantekemisen iloista ja suruista sekä unelmiensa seuraamisesta. Elokuva palkittiin ilmestyessään Sundancen elokuvafestivaaleilla parhaan dokumentin palkinnolla ja siitä on sittemmin muodostunut kulttisuosikki.
(Arto Kononen)
Su 29.9. klo 17.30 (Kinopoli)
Toshiya Fujita:
Lady Snowblood (Shurayuki-hime)
Japani 1973 / 97 min / japani, englanti (eng. tekstit)
Vuonna 1874 kuolemansairas Sayo synnyttää naisvankilassa tyttölapsen, jonka nimeksi tulee Yuki. Hän kertoo vankitovereilleen kuinka hänen miehensä murhanneet rikolliset raiskasivat tämän ja joutuneensa vankilaan onnistuttuaan surmaamaan yhden piinaajistaan. Vankilassa Sayo vietteli useita vartijoita tullakseen raskaaksi. Sayon viimeinen toive on, että lapsi kostaisi vanhempiinsa kohdistuneet rikokset. Yuki (Meiko Kaji) täysi-ikäistyy ilman perheen lämpöä ja turvaa tuntien vain tappamisen ja koston.
Lady Snowblood on lajityyppinsä valioita muutenkin tasokkaan 60-70-luvun japanilaisen grindhouse- ja genre-elokuvatuotannon keskellä. Sen verisen ja väkivaltaisen miekkabaletin vaikutus näkyy nykyisemmin erityisesti Tarantinon Kill Billissä ja ohjaaja katseluttikin elokuvaa näyttelijöilleen kuvausten aikana.
(Arto Kononen)