Elokuussa Montaasin leffailloissa jatketaan kesäkuun carte blanche -sarjaa neljän uuden valitsijan johdolla, jonka lisäksi vietetään yksi perinteisempi esitysvastaavien isännöimä ilta. Leffaillat järjestetään elokuussa sunnuntaisin Otakaari 20 A:n kellarikerroksen Kinopoli-teatterissa. Leffaillat alkavat klo 17.30, sauna on lämmin välillä 20-21 ja kerhohuone on käytettävissä hengailuun. Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys.
Tervetuloa!
Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / tomi.salovaara(at)aalto.fi / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)aalto.fi / 040 843 5213
Su 3.8 klo 17.30 (Kinopoli)
Carte Blanche à Sampo Vuorinen
Fjodor Bondartšuk:
9. komppania (9 Rota)
Venäjä 2005 / venäjä (suom. tekstitys) / 141 min
On vuosi 1988. Neuvostoliiton sotaretki Afganistanissa on kestänyt jo yhdeksän vuotta, eikä tyydyttävää ratkaisua ole näköpiirissä. Joukko nuoria miehiä elämän eri poluilta astuu pelättyyn asepalvelukseen osana Afganistaniin lähtevää komppaniaa. Rajusta koulutuksesta selvinneet pojat joutuvat pelinappuloiksi epäsuositun sodan viimeiseen suureen operaatioon samalla, kun heidät taisteluun lähettäneen suurvallan tarina kulkee kohti loppuaan.
Löyhästi todellisiin tapahtumiin pohjautuva Yhdeksäs komppania oli osaltaan mukana synnyttämässä toiveita siitä, että vaikeaksi osoittautunut lähihistorian kriittinen kohtaaminen pääsisi Venäjällä viimein alkamaan. ”Venäjän Platooniksi” kutsuttu elokuva tuo silmien eteen Neuvostoliiton oman Vietnamin, jonka vaikutukset kansalliseen moraaliin olivat yhtä musertavat kuin amerikkalaisen vastineensa. Elokuva voitti ilmestyessään Venäjän elokuvataideakatemian vuoden parhaan elokuvan Kultainen kotka -palkinnon ja nimitettiin Venäjän Oscar-ehdokkaaksi. (Sampo Vuorinen)
Su 10.8 klo 17.30 (Kinopoli)
Carte Blanche à Jan Wolski
David Cronenberg:
eXistenZ
Kanada 1999 / englanti / 97 min
David Cronenberg jatkaa kehollisten kauhujen linjallaan todellisuuden ja pelimaailman rajoja kartoittavassa elokuvassaan. Allegra Geller on kehittänyt käyttäjäänsä sulautuvan orgaanisen pelikonsolin, jonka pelikokemus on täysin todentuntuinen. Jouduttuaan keinotodellisuutta vastustavien realistien murhayrityksen kohteeksi Allegra joutuu pakenemaan pelimaailmansa syövereihin. (Jan Wolski)
Su 17.8 klo 17.30 (Kinopoli)
Francesco Rosi:
Rosvopäällikkö Salvatore Giuliano (Salvatore Giuliano)
Italia 1961 / italia (eng. tekstit) / 123 min
Salvatore Giuliano, joka on 28-vuotiaana yksi Sisilian pahamaineisimpia rosvopäälliköitä, löydetään kuolleena katuojasta vuonna 1950. Elokuva liikkuu ajassa edestakaisin avaten nuoren rikollisen tarinaa ja kuvaten Sisilian ja sen kaupunkilaisten, mafian ja valtion välistä epäharmonista vuorovaikutusta.
Francesco Rosi työskenteli ennen omaa ohjaajan uraansa monien italialaisen elokuvan suuruuksien (esim. Visconti ja Antonioni) apulaisohjaajana. Rosi on ammentanut omiin elokuviinsa sekä italialaisen neorealismin perinteitä että antonionimaista eristäytyneisyyttä ja häntä pidetään 60-luvulla syntyneen uudenlaisen poliittisen elokuvan suunnannäyttäjänä. Elokuva on kaukana Eisensteinin poliittisesta propagandaelokuvasta. Tyyli on realistinen, objektiivinen ja tapahtumien syyt ja seuraukset ovat monisyiset. Salvatore Giulianon lähes kaikki näyttelijät ovat amatöörejä ja Rosi halusi ehdottomasti kuvata elokuvansa oikeilla tapahtumapaikoilla. Elokuvan epälineaarinen rakenne on kaukana kikkailusta ja luo pala palalta tarkkanäköisen kuvan sisialaisesta yhteiskunnasta. (Tomi Salovaara)
Su 24.8 klo 17.30 (Kinopoli)
Carte Blanche à Moona Pennanen
Tony Richardson:
Hunajan maku (A Taste of Honey)
Iso-Britannia 1961 / englanti / 100 min
Hunajan maku on kirpeä kitchen sink -draama, joka perustuu Shelagh Delaneyn samannimiseen näytelmään. Elokuvan keskiössä on nuori itsepäinen Jo, joka elää dominoivan alkoholistiäitinsä kevytkenkäisten suhteiden varjossa. Jo pakenee elämäänsä mustan merimiehen Jimmyn syliin ja huomaa pian olevansa raskaana.
Elokuva käsittelee elämänmakuisesti ja loistavan dialogin sävyttämänä monia aikansa brittiläisen yhteiskunnan tabuja. Upea mustavalkokuvaus luo ankeaan tehdaskaupungin miljööseen monimuotoisia sävyjä. (Moona Pennanen)
Su 31.8 klo 17.00 (Kinopoli)
Huomioi aikaisempi aloitusaika!
Carte Blanche à Joni Vehmas: Midnight Movie Double Feature
Kimiyoshi Yasuda:
Daimajin
Japani 1966 / japani / 84 min
Jättiläispatsas herää henkiin feodaaliajan Japanissa.
Daimajinia voisi juonikuvauksen perusteella luulla puhtaaksi Godzilla-tyyppiseksi jättiläishirviöelokuvaksi (eli kaijuksi). Todellisuudessa useita Zatoichi-elokuviakin ohjanneen Kimiyoshi Yasundan elokuva on astetta lähempänä toista japanilaiselle elokuvalle ominaista genreä: samuraielokuvaa. Tässä tapauksessa tosin yliluonnollisilla elementeillä höystettyä sellaista. Ehkä juurikin tämän omaperäisen genreyhdistelmän myötä elokuva välttää aikakauden muita jättiläishirviöelokuvia ”vaivanneet” pahimmat camp-häröilyt ja tehostekohtausten lisäksi myös tarinalle sekä henkilöille annetaan tilaa. (Joni Vehmas)
Mario Bava:
Rabid Dogs (Cani arrabiati)
Italia 1974 / italia / 95 min
Epäonnistuneen ryöstön jälkeen kolme väkivaltaista rikollista ottaa panttivangikseen nuoren naisen, keski-ikäisen miehen ja nuoren lapsen.
Italialaisen kauhumestari Mario Bavan Rabid Dogs on selvä irtiotto ohjaajan tavaramerkiksi muodostuneesta goottikauhusta. Elokuvaan on otettu ennen kaikkea mallia 70-luvun alun rosoisesta ja aiempaa realistisemmasta amerikkalaiskauhusta, erityisesti Wes Crawenin The Last House on the Leftistä. Elokuvan produktio oli vaikea: päärahoittaja menehtyi auto-onnettomuudessa kuvausten aikana ja rahat loppuivat pian tämän jälkeen kesken. Lopulta kuvattu materiaalikin takavarikoitiin. Ohjaajan unelmaprojekti julkaistiin lopulta yli 20 vuotta kuvausten jälkeen ja se nostettiin hyvin pian tämän jälkeen Bavan merkkiteosten joukkoon. (Joni Vehmas)