Montaasin elokuun leffaillat järjestetään taas Carte Blanche -konseptilla, jossa kerhon vakiokävijät ovat vuorollaan saaneet vapaat kädet elokuvan valitsemiseen ja pettyä ei taaskaan tarvitse. Tällä kertaa ohjelmistoon ovat valikoitunut Jean-Luc Godardin monumentaalinen videoeepos Histoire(s) du cinéma, Hiroshi Teshigaharan sisyfoslainen merkkiteos Woman in the Dunes, George Lucasin aito ja alkuperäinen Tähtien sota sekä Harry O. Hoytin jättiläishirviögenren uranuurtaja Kadonnut maailma.
Leffaillat järjestetään kesäkuussa Otaniemen Kinopoli-teatterissa tai Montaasin kerhohuoneella (Otakaari 20A). Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys. Talon sauna on lämmin leffojen jälkeen Otaniemessä klo 20-21.
5.8. Histoire(s) du cinéma (Kinopoli, klo 15.30)
12.8. Woman in the Dunes (Kinopoli, klo 17.30)
19.8. Tähtien sota (Kinopoli, klo 17.30)
26.8. Kadonnut maailma (Kerhohuone, klo 17.30)
Tervetuloa!
Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / salovaaratomi(at)gmail.com / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)helsinki.fi / 040 369 9919
Su 5.8. klo 15.30 (Kinopoli)
Carte Blanche à Jussi Heinonkoski
Jean-Luc Godard:
Histoire(s) du cinéma
Ranska, Sveitsi 1988-1998 / 265 min / ranska (tekstitetty englanniksi)
Jean-Luc Godardin kymmenen vuotta valmisteilla ollut, neljä ja puoli tuntia kestävä eepos edustaa essee-elokuvan ehdotonta aatelia. Pelkkää elokuvan historiaa enemmän teos käy läpi 1900-luvun visuaalisen kulttuurin perintöä sekä sen vuorovaikutusta yleisen historian kanssa. Kekseliäät kuvalliset ja idealliset assosiaatiot tuovat väistämättä mieleen Dziga Vertovin teokset, mutta jo pelkkä käsiteltyjen aiheiden skaala epää elokuvan muuttumisen tribuutiksi tai pastissiksi.
Huikean visuaalisen synteesin ja ilotuliksen keskellä teoksen ääniraitakaan ei jää toiseksi. Rikasta äänimaailmaa edustaa Godardin ”kertojaäänen” ja elokuvasitaattien ohella lähes kaikki mahdollinen levy-yhtiö ECM:n hienosta klassisen musiikin ja jatsin katalogista aina sähköisen kirjoituskoneen säksättävään tulostusääneen.
(Jussi Heinonkoski)
Su 12.8. klo 17.30 (Kinopoli)
Carte Blanche à Eppu Nousiainen
Hiroshi Teshigahara:
Woman in the Dunes (Suna no onna)
Japani 1964 / 146 min / japani (eng. tekstit)
Kosteuden keskelle tuodaan kuivuutta. 1964 Japanin uuden aallon harjoja tarjoaa Hiroshi Teshigaharan ohjaama Woman in the Dunes. Kōbō Abe kirjoitti romaaninsa pohjalta käsikirjoituksen.
Hyönteistutkija törmää dyyneillä hiekkaa lapovaan naiseen, on sekin aloitus kesäelokuvalle.
(Eppu Nousiainen)
Su 19.8. klo 17.30 (Kinopoli)
Carte Blanche à Jaakko Hassinen
George Lucas:
Tähtien sota (Star Wars)
USA 1977 / 121 min / englanti / 4K77-versio
George Lucasin Tähtien sota-saaga ei juuri esittelyjä kaipaa. Luke Skywalkerin, prinsessa Leian, Han Solon ja kumppaneiden seikkailut kaukaisessa galaksissa ovat alkuperäisten elokuvien lisäksi vähintäänkin yhtä tunnettuja lukuisista jatko-osista, sarjakuvista, tietokonepeleistä, eväslaatikoista, figuureista, parodioista ja lähes kaikista muista mahdollisista median muodoista, eikä loppua ole näkyvissä vaikka Lucas onkin jo ehtinyt eläköityä sarjan parista.
Saagan ensimmäinen osa Tähtien sota, myöhemmältä lisänimeltään Uusi toivo, on alkuperäisen trilogian ainut elokuva, jonka Lucas käsikirjoitti ja ohjasi itse. Elokuva auttoi popularisoimaan Spielbergin Tappajahain aloittamaa blockbuster-trendiä, minkä lisäksi sen “used future”-estetiikka on vaikuttanut merkittävästi myöhempien genre-elokuvien visuaaliseen ilmeeseen: futuristisen tekniikan oletusväri muuttui Tähtien sodan jälkeen kertaheitolla kliinisen valkoisesta tummanharmaaseen tai mustaan, sekä elokuvissa että niiden ulkopuolella.
Elokuvasta katsotaan alkuperäinen teattereissa esitetty versio.
(Jaakko Hassinen)
Su 26.8. klo 17.30 (Kerhohuone)
Carte Blanche à Joni Vehmas
Harry O. Hoyt:
Kadonnut maailma (The Lost World)
USA 1925 / 110 min / mykkä (eng. tekstit)
Professori Challenger lähtee seurueineen tutkimusmatkalle Etelä-Amerikkaan etsimään mystistä esihistoriallista ylänköä.
Arthur Conan Doylen samannimiseen romaaniin perustuva Kadonnut maailma on monella tapaa uraauurtava elokuva. Se on ensimmäinen täyspitkä ”creature feature”, joka on vaikuttanut lukuisiin myöhempiin jättiläishirviöelokuviin King Kongista aina Jurassic Parkiin jatko-osineen asti. Kadonnut maailma on myös ensimmäinen pitkä elokuva, jossa stop-motion-animaationa toteutetut erikoistehosteet ovat vähintäänkin yhtä suuressa roolissa kuin ihmisnäyttelijät. Tehosteista vastaa stop-motion-animaation pioneeri Willis O’Brien, joka vastasi myös kahdeksan vuotta myöhemmin julkaistun King Kongin tehosteista. Olipa Kadonnut maailma myös ensimmäinen lentomatkustajille (nitraattifilmiltä!) näytetty elokuva.
Kadonnut maailma oli pitkään nähtävänä vain lyhennettynä versiona, mutta kiitos viime vuosien uusien filmilöytöjen sekä restauraatiotyön Kadonnut maailma nähdään leffaillassa tuoreena, lähes alkuperäistä vastaavana versiona Bluraylta.
(Joni Vehmas)