Helmikuussa Montaasin leffaillat jatkuvat Yasujiro Ozun kauniilla myöhäisteoksella Kiertolaiset, jonka lisäksi katsotaan Carl Theodor Dreyerin viimeiseksi jäänyt klassikko Gertrud sekä Etelä-Korean mielenkiintoisimpiin nykyohjaajiin lukeutuvan Lee Chang-dongin Secret Sunshine.

Sunnuntaina 15.2. vieraillaan lisäksi venäläiseen elokuvaan keskittyvällä Kino Lokakuu -festivaalilla Aleksei Germanin viimeiseksi työksi jääneen Hard to Be a God -elokuvan Suomen ensi-iltanäytöksessä. Näytös pidetään elokuvateatteri Andorrassa (Eerikinkatu 11) klo 16.00. Montaasille on varattu 10 hengen ryhmälippu, jonka hinta on 3 euroa henkeä kohti (normaalilippu 5 euroa). Varaa paikkasi ilmoittautumalla Tomille sähköpostitse (tomi.salovaara(at)aalto.fi) 5.2. mennessä. Normaalihintaisia lippuja näytökseen saa vielä myöhemminkin paikkojen riittäessä. Näytöksessä elokuvan esittelee Germanin leski Svetlana Karmalita, jonka Q&A elokuvan jälkeen.

Andorrassa järjestettävää Kino Lokakuun näytöstä lukuunottamatta kaikki helmikuun leffaillat pidetään Otakaari 20 A:n kellarikerroksen Kinopoli-teatterissa. Leffaillat alkavat klo 17.30, sauna on lämmin välillä 20-21 ja kerhohuone on käytettävissä hengailuun. Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys.

Tervetuloa.

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / tomi.salovaara(at)aalto.fi / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)aalto.fi / 040 843 5213


Su 1.2. klo 17.30 (Kinopoli)

floatingweeds

Yasujiro Ozu:
Kiertolaiset (Ukigusa)
Japani 1959 / 119 min / japani (eng. tekstit) / Blu-ray

Kiertävä teatteriryhmä saapuu pieneen rannikkokaupunkiin keskellä paahtavan kuumaa kesää. Ryhmän johtava näyttelijä ja omistaja Komajuro (Ganjiro Nakamura) käy tapaamassa vanhaa rakastajatartaan esitysten välissä. Heillä on myös aikuiseksi kasvanut poika, joka luulee Komajuroa sedäkseen. Komajuro pyrkii nyt korvaamaan menetetyt vuodet poikansa kanssa, mutta hänen nykyinen naisystävänsä aiheuttaa ongelmia mustasukkaisuudellaan.

Yksityiselämässään ikuinen poikamies Ozu jatkaa perhesuhteiden ja sukupolvien välisten kuilujen tutkailemista elokuvallaan Kiertolaiset. Se on uusintaversio Ozun omasta ohjauksesta vuodelta 1934. Elokuva tehtiin neljä vuotta ennen ohjaajansa kuolemaa, jolloin hänen omalaatuinen tyylinsä oli kehittynyt elegantin kauniisen muotoon. (Tomi Salovaara)


Su 8.2. klo 17.30 (Kinopoli)

gertrud

Carl Theodor Dreyer:
Gertrud
Tanska 1964 / 116 min / tanska (eng. tekstit)

Kuten Jeanne Jeanne D’Arcin kärsimys -elokuvassa, entinen oopperalaulaja Gertrud Kanning (Nina Pens Rode) on nainen yksin ja eristyksissä. Hän jättää rakkaudettoman avioliittonsa, mutta sen enempää romanssi nuorempaan rakastajaan tai vanhan rakastetun paluu eivät tarjoa Gertrudille henkilökohtaista rauhaa, jota hän etsii.

Alunperin ristiriitaisesti ja jopa tyrmistyneesti vastaanotettu pitkien ottojen leimaama Gertrud keräsi ilmestyessään kritiikkiä Dreyerin kamaridraamoille tyypillisestä pitkälle viedystä minimalismista ja pelkistetystä otteesta, jonka äärimmäisyyden osa kriitikoista koki elokuvallisena köyhyytenä. Dreyer puolusti kuitenkin lähestymistapaansa kertoen etsivänsä tietä näyttelijöidensä syvimpiin ajatuksiin näiden hienovaraisimpien eleiden kautta. Vuosien saatossa Dreyerin päätöstyön arvostus on kasvanut ja Jean Sémoluén mukaan Gertrud onkin Dreyerin elokuvista kaikista sisäänpäin kääntynein, jonka vuoksi sitä on perusteltua pitää ohjaajan ilmaisutavan kulminaatiopisteenä. (Arto Kononen)


Su 15.2. klo 16.00 (Andorra)

Sunnuntaina 15.2. perinteisen leffaillan sijasta vieraillaan Helsingissä järjestettävällä venäläiseen elokuvaan keskittyvällä Kino Lokakuu -festivaalilla Aleksei Germanin viimeiseksi työksi jääneen Hard to Be a God -elokuvan Suomen ensi-iltanäytöksessä. Näytös pidetään elokuvateatteri Andorrassa (Eerikinkatu 11). Montaasille on varattu 10 hengen ryhmälippu, jonka hinta on 3 euroa henkeä kohti (normaalilippu 5 euroa). Varaa paikkasi ilmoittautumalla Tomille sähköpostitse (tomi.salovaara(at)aalto.fi) 5.2. mennessä. Normaalihintaisia lippuja näytökseen saa vielä myöhemminkin paikkojen riittäessä. Näytöksessä elokuvan esittelee Germanin leski Svetlana Karmalita, jonka Q&A elokuvan jälkeen.

Hard-to-be-a-God11

Aleksei German:
Hard to Be a God (Trudno byt bogom)
Venäjä 2013 / 179 min / venäjä (eng. tekstit)

Venäjän elokuvan veteraanimestareihin kuuluneen Aleksei Germanin viimeiseksi elokuvaksi jäi tämä eepos, jonka viimeisteli esityskuntoon hänen ohjaajapoikansa Aleksei. Germanin työtavaksi oli vakiintunut pitkä ja perusteellinen tuotantoprosessi, tässä tapauksessa 12 vuotta. Strugatskin veljesten romaani, joka toimi elokuvan pohjana hajoitettiin tuona aikana niin perusteellisesti, ettei siitä jäänyt elokuvaan montakaan säiettä.

Tapahtumapaikkana on tuntematon planeetta, jonne on saapunut ulkopuolinen tarkkailijaryhmä. Planeetta on taantunut 800 vuotta taaksepäin ”pimeimpään” keskiaikaan. Planeetalla on käynnissä jatkuva ”harmaitten” ja ”mustien” julma sisällissota, jota elokuvan päähenkilö Don Rumata Estorski tarkkailee sivusta. Pian hän ei voi tyytyä olemaan pelkkä tarkkailija, vaan joutuu moraalisesti ottamaan kantaa näkemiinsä kauhuihin, mutta ei pysty selvittämään, mitä loppujen lopuksi tapahtuu. (Veli-Pekka Makkonen / Kari Pirhonen, lähde: Kino Lokakuu 2015 – Elokuvat ja ohjaajat)


Su 22.2. klo 17.30 (Kinopoli)

secret-sunshine

Lee Chang-dong:
Secret Sunshine (Milyang)
Etelä-Korea 2007 / 142 min / korea (eng. tekstit) / Blu-ray

Nuori nainen (Jeon Do-yeon) muuttaa poikansa kanssa Soulista edesmenneen miehensä synnyinkaupunkiin Milyangiin saadakseen uuden alun elämälleen. Hän perustaa oman pianokoulun ja tutustuu mukavaan automekaanikkoon. Miehensä kuolemasta edelleen toipuva nainen kohtaa kuitenkin uuden tragedian.

Lee Chang-dong on 2000-luvulla nousseen korealaisen elokuvan uuden sukupolven mielenkiintoisimpia ohjaajia. Hän aloitti uransa kirjailijana ja on ehtinyt toimia Etelä-Korean kulttuuriministerinä. Hän on itseoppinut elokuvantekijä, jonka elokuvia on kutsuttu syvän emotionaalisiksi draamoiksi ja tarkkapiirteisiksi kuvauksiksi etelä-korealaisesta yhteiskunnasta. Elokuvassaan Milyang Lee käsittelee uskon kysymyksiä surun ja menetyksen keskellä. Jeon Do-yeon voitti roolistaan Cannesin parhaan naispääosan palkinnnon. (Tomi Salovaara)