Helmikuussa Montaasin leffailloissa Alexander Paynen satiiri Vaalit, Kinokonsertti: Golem + Draama-Helmi & Chhrlie Orionissa 11.2., talviolympialaisten hengessä Michael Ritchien debyytti Downhill Racer ja kevään aikana leffailloissa kokonaisuudessaan katsottavan Masaki Kobayashin Ihmisen kohtalo -trilogian avausosa Ei suurempaa rakkautta.

Leffaillat järjestetään helmikuussa Otaniemen Kinopoli-teatterissa (Otakaari 20A) tai Montaasin kerhohuoneella Kinopolin vieressä (lukuunottamatta Kinokonserttia Orionissa). Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys. Talon sauna on lämmin leffojen jälkeen Otaniemessä klo 20-21.

4.2. Vaalit (Kerhohuone, klo 17.30)
11.2. Kinokonsertti: Golem + Draama-Helmi & Chhrlie (Elokuvateatteri Orion, klo 18.00)
18.2. Downhill Racer (Kinopoli klo 18.00)
25.2. Ihmisen kohtalo I: Ei suurempaa rakkautta (Kinopoli, klo 16.30)

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / salovaaratomi(at)gmail.com / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)helsinki.fi / 040 369 9919


Su 4.2. klo 17.30 (Kerhohuone)

Alexander Payne:
Vaalit (Election)
USA 1999 / 103 min / englanti

Hikipinko ylisuorittaja Tracy Flick (Reese Witherspoon) käy jo valmiiksi historianopettaja Jim McAllisterin (Matthew Broderick) hermoille. Kun Flick alkaa kampanjoida pyrkien koulun oppilaspresidentiksi ja McAllisterin yksityiselämäkin täyttyy ongelmista, alkavat asiat todella karata käsistä. Flickin hahmo saa ihmishirviömäisiä piirteitä, kun tämän poliittiset ambitiot ovat täysin hänen oman persoonansa, egonsa ja uransa ympärille nivoutuvia. McAllisterille puolestaan muodostuu pakkomielle palauttaa Flick takaisin maan pinnalle ja näyttää tälle kaapin paikka. Vaalien ympärille kehittyy likainen poliittinen peli.

Debyytti Citizen Ruthin jälkeen Alexander Payne ohjasi toisen elokuvansa Tom Perrottan romaanin pohjalta. Vaalit kohdistaa aina vain ajankohtaisemman satiirinsa niin Yhdysvaltojen koulumaailmaan kuin politiikkaankin. Vaikka elokuva menestyi huonosti lippuluukuilla, oli se Paynelle kriittinen menestys ja avasi näin uria myös hänen myöhemmilleen töilleen. Vaalit oli Oscar-ehdokkaana parhaasta käsikirjoituksesta ja Reese Witherspoon Golden Globe -ehdokkaana parhaan naisnäyttelijän kategoriassa.

(Arto Kononen)


Su 11.2. klo 18.00 (Elokuvateatteri Orion)

Poikkeuksellisesti Montaasi ei järjestä perinteistä leffailtaa Otaniemssä 11.2., vaan menemme katsomaan elokuvateatteri Orioniin (Eerikinkatu 15, Kamppi) Paul Wegenerin ja Carl Boesen elokuvan Golem: Miten hän tuli maailmaan kinokonserttinäytöksen, jonka säestävät Draama-Helmi & Chhrlie. Elokuva alkaa klo 18.00, tavataan Orionin ala-aulassa klo 17.45. Kinokonserttilippujen hinnat ovat 12€ tai klubikortilla 10€. Suosittelemme lipun hankkimista etukäteen.

Paul Wegener & Carl Boese:
Golem: miten hän tuli maailmaan (Der Golem, wie er in die Welt kam)
Saksa 1920 / 87 min / (suom. tekstit) / 35 mm

Tutustu elokuvaan ja näytöksen tietoihin tarkemmin KAVI:n sivuilla.


Su 18.2. klo 18 (Kinopoli)

Michael Ritchie:
Taistelu sekunneista (Downhill Racer)
USA 1969 / 101 min / englanti / blu-ray

USA:n alppihiihtomaajoukkueen uusi tulokas David Chapellet (Robert Redford) herättää ärsytystä muissa joukkuetovereissa ja päävalmentaja Eugene Clairessa (Gene Hackman). David vaikuttaa elävän vain voittamista varten. Naissuhteet ovat vain ohimenevän pinnallisia ja hän käyttäytyy toistuvasti kylmäävästi muita ihmisiä kohtaan. Yhden laskijan loukkaantuminen avaa Chapelletille mahdollisuuden ja hän tekee kaikkensa saavuttaakseen unelmansa.

Taistelu sekunneista poikkeaa huomattavasti perinteisistä Hollywoodin glorifioiduista urheiluelokuvista ja siitä onkin riisuttu pois genren sankarillisuus ja rockymainen nostattavuus. Myöhemmin ohjaajanakin tunnettu Robert Redford osoitti jo nuorena laajempaa kiinnostusta projektiensa hallinnasta ja Taistelu sekunneista syntyi pitkälti hänen komentonsa alaisena. Sukulaissieluisuus tulevan vuosikymmenen Hollywood-elokuvaan on myös ilmeinen: Redfordin hahmottaman Chapelletin tunnekylmä persoona ei anna paljon tilaa emotionaaliselle kehitykselle.

(Tomi Salovaara)


Su 25.2. klo 16.30 (Kinopoli)

Masaki Kobayashi:
Ihmisen kohtalo I: Ei suurempaa rakkautta (Human Condition I: No Greater Love / Ningen no jôken)
Japani 1959 / 208 min / japani (eng. tekstit)

Masaki Kobayashin vuosina 1959-1961 ensi-iltansa saaneessa Ihmisen kohtalo -trilogiassa seurataan japanilaisen sosialistin ja pasifistin Kajin (Tatsuya Nakadai) selviytymistä toisen maailmansodan jälkeisen Japanin yhteiskunnallisten paineiden keskellä. Avausosassa Kaji vie vihille tyttöystävänsä Michikon (Michiyo Aratama) huolimatta epävarmoista tulevaisuuden näkymistä. Pariskunta muuttaa Japanin kolonisoimaan Mantšuriaan, jossa Kaji työllistyy kaivoksilla johtamaan kiinalaisista vangeista koostuvaa työvoimaa. Imperialistisen järjestelmän ja pakkotyövoiman käytön realiteetit törmäävät idealistisen Kajin ihanteiden kanssa.

Kobayashin omasta elämästä löytyy yhtymäkohtia Junpei Gomikawan kuusiosaiseen omaelämäkerralliseen kirjasarjaan perustuvan Ihmisen kohtalon tarinankaareen. Sosialistiksi ja pasifistiksi tunnustautunut ohjaaja värvättiin Japanin armeijaan toisessa maailmansodassa ja sijoitettiin Mantšuriaan. Kobayashi kieltäytyi ylennyksistä vedoten sodan ja Japanin imperialistisen politiikan vastustukseensa ja säilytti vastaavat näkemykset loppuelämänsä pysyen kriittisenä Japanin konformistista kulttuuria kohtaan. Huikean uran japanilaisessa elokuvassa tehnyt Kobayashin luottonäyttelijä Tatsuya Nakadai nähdään elokuvassa ensimmäisessä pääosassaan.

(Arto Kononen)