Helmikuussa Montaasin leffailloissa katsotaan Robert Adrichin noir Kohtalokas Tapaaminen, Takashi Miiken western Sukiyaki Western Django sekä Sam Peckinpahin Raivopäät.

Leffaillat järjestetään helmikuussa Montaasin kerhohuoneella tai Kinopolissa (molemmat Otakaari 20A, kellarikerros). Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys. Talon sauna on valitettavasti suljettu AYY:n päätöksestä.

12.2. Kohtalokas tapaaminen (Kerhohuone, klo 18.00)
19.2. Sukiyaki Western Django (Kerhohuone, klo 18.00)
26.2. Raivopäät (Kinopoli, klo 18.00)

Tervetuloa!

Esitysvastaavat

Peter Sormunen / peter.sormunen(at)outlook.com / Telegram: @sormpe
Tuomas Lievonen / tuomas.lievonen(at)aalto.fi / Telegram: @LsamouT
Juri Louhio / juri.louhio(at)aalto.fi / Telegram: @J_Anton_Lou


Su 12.2. klo 18:00 (Kerhohuone)

Robert Aldrich:
Kohtalokas tapaaminen (Kiss Me Deadly)
Yhdysvallat 1955 / 106 min / englanti

Mickey Spillanen rikosromaaniin perustuvassa film-noir klassikossa kovaksikeitetty yksityisetsivä Mike Hammer (Ralph Meeker) poimii kotimatkallaan liftarin kyytinsä, mutta myöhemmin selvittäessään kyseisen kyytiläisen ennenaikaista poismenoa osoittautuu tuo aiempi tapaaminen paljon kohtalokkaamaksi kuin mitä Hammer olisi koskaan osannut odottaa.

Väkevästä tyylistään tunnetun Robert Aldrich ohjaama, kylmän sodan vainoharhaista ilmapiiriä tihkuva teos valittiin valmistumisvuonnaan Cahiers du cineman vuoden top10 listalle, ja sitä voidaan pitää yhtenä film noir -genren merkkiteoksista. Muun muassa ranskalaisen uuden aallon ohjaajat Jean-Luc Godard ja François Truffaut ovat maininneet elokuvan tehneen heihin suuren vaikutuksen, ja myös Quentin Tarantinon Pulp Fictionissa ja Alex Coxin Repo Manissa on havaittavissa selkeät yhteydet tähän tarinaan.

(Juri Louhio)


Su 19.2. klo 18:00 (Kerhohuone)

Takashi Miike:
Sukiyaki Western Django
Japani 2007 / 98 min / englanti

Japanilaisen Takashi Miiken vuoden 2007 elokuva Sukiyaki Western Django on nimestäkin päätellen melkoinen sekoitus monia esikuvia ja tyylejä. Elokuva on ottanut inspiraatiota klassisista lännenelokuvista, kuten Sergio Leonen legendaarisesta ’dollaritrilogiasta’ sekä tietenkin Sergio Corbuccin vuoden 1966 spagettiwesternistä Django. Elokuvan nimen sukiyaki taas viittaa japanilaiseen ruokalajiin. Perinteistä japanilaisten samuraielokuvien maustetta tästä sopasta löytyykin. Onhan westernesikuvienkin laajalti todettu saaneen vahvaa vaikutetta Akira Kurosawan samuraiklassikoista. Samaa myyttistä juonikuviota ja samoja elementtejä on tarjolla tässäkin rainassa rikollisten hallitsemaan kylään saapuvan nimettömän pyssysankarin hahmossa. Listalla on tarjolla myös ultraväkivallalla maustettua splatteria, jonka esikuvana on selvästi ollut Quentin Tarantinon tuotanto. Tarantino itse näyttäytyykin elokuvassa erityisessä sivuroolissa. Näyttäviä roolisuorituksia tekevät toki leffan muutkin tähdet. Elokuvan kattausta voikin ehkä parhaiten kuvata nopeatempoiseksi fuusiokeittiöksi, jossa veitset viuhuvat ja revolverien suuliekit polttavat. Ja kaikki tämä japanilaisella kulinaristisella nautinnolla.

Elokuvan ensiesitykset tarjoiltiinkin jopa 121 minuutilla, mutta Japanin ulkopuolella on saatu maistaa tätä tulista annosta vain 98 minuutin leikkauksena.

(Ville Alasalmi)


Su 26.2. klo 18:00 (Kinopoli)

Sam Peckinpah:
Raivopäät (Convoy)
Yhdysvallat, Iso-Britannia 1978 / 106 min / englanti

Yhdysvaltojen halki ajavat rekkakuskikaverukset johtajanaan ”Rubber Duck” (Kris Kristofferson) törmäävät virkavaltaa väärinkäyttävään poliisiin (Ernest Borgnine) Arizonassa. Puolustaessaan oikeuksiaan virkavaltaa vastaan alkaa maan halki kulkeva matka, jonka aikana rekkajonoon liittyy myös useita muita kuljettajia ajamaan rekkakuskien oikeuksia.

Sam Peckinpahin road movie sai inspiraationsa samannimisestä country kappaleesta, jossa rekkakuljettajat protestoivat monia heihin liittyviä asioita, kuten nopeusrajoittimia. Elokuva valmistui suuren rekkahuuman aikaan, jolloin tehtiin myös useampi muu vastaavanlainen elokuva.

(Tuomas Lievonen)