Montaasin keväinen leffamaraton järjestetään lauantaina 15.4. teemanaan junaelokuvat. Matka alkaa klo 13:00 ja matkamme pysäkeiksi on valikoitunut neljä pitkää elokuvaa ja yksi lyhäri. Mukaan voi nousta ja poistua miltä tahansa asemalta! Aikataulu on seuraava:
13.00-14.45 Alfred Hitchcock: Strangers on a Train
15.00-16.30 Josef von Sternberg: Shanghai Express
16.30-17.30 Ruokatauko
17.30-17.45 Edwin S. Porter: The Great Train Robbery
18.00-20.00 Lars Von Trier: Europa
20.00-21.15 Clyde Bruckman & Buster Keaton: The General
Maraton järjestetään Otakaari 20 A:n Kinopoli-teatterissa. Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on tekstitys englanniksi.
Tervetuloa!
Esitysvastaavat
Peter Sormunen / peter.sormunen(at)outlook.com / Telegram: @sormpe
Tuomas Lievonen / tuomas.lievonen(at)aalto.fi / Telegram: @LsamouT
Juri Louhio / juri.louhio(at)aalto.fi / Telegram: @J_Anton_Lou
Klo 13.00
Alfred Hitchcock:
Muukalaisia junassa (Strangers on a Train)
USA 1951 / 101 min / englanti (in English)
Entuudestaan toisilleen tuntemattomat tennistähti Guy (Farley Granger) ja henkisesti epävakaa Bruno (Robert Walker) tapaavat toisensa sattumalta junamatkalla. Guy haluaisi päästä eroon uskottomasta vaimostaan voidakseen mennä uudelleen naimisiin, Bruno puolestaan kantaa kaunaa isäänsä kohtaan. Bruno leikittelee ajatuksella, että vaihtamalla murhia keskenään kumpikin voisi välttyä epäilyksiltä. Guy myöhemmin joutuu huomaamaan, että Bruno ottikin ehdotuksensa paljon vakavammin kuin hän olisi osannut odottaa.
Patricia Highsmithin romaaniin perustuva elokuva oli ehdolla parhaan kuvauksen Oscarista, muuta jäi vaille voittoa. Vaikka elokuvan vastaanotto olikin aikanaan ristiriitainen, pidetään sitä nykyään yhtenä Hitchcockin merkittävimmistä teoksista.
(Juri Louhio)
Klo 15.00
Josef von Sternberg:
Shanghain pikajuna (Shanghai Express)
USA 1932 / 80 min / englanti (in English)
Madeline ”Shanghai Lily” (Marlene Dietrich) nousee junaan ystävättärensä Hui Fein (Anna May Wong) kanssa sisällissodan runtelemassa Kiinassa suuntanaan Shanghai. Samalle junamatkalla tuppaa myös Lilyn entinen rakastettu kapteeni Donald ”Doc” Harvey (Clive Brook) sekä kansainvälinen joukko matkalaisia.
Josef von Sternbergin ohjaama ja Jules Furthmanin käsikirjoittama Shanghain Express perustuu hyvin löyhästi todellisuudessa tapahtuneeseen junakaappaukseeen ja panttivankitilanteeseen Kiinassa 1923. Se oli neljäs von Sternbergin ja tämän luottonäyttelijättären Marlene Dietrichin elokuvista. Rikas dialogi, pre-coden mahdollistamat vitsit, rikas äänimaailma (äänielokuvan ollessa vasta alkutekijöissään!) ja komeat kontrastiset kuvat synnyttävät unohtumattoman matkan. Lee Garmes voitti elokuvasta Oscar-palkinnon parhaasta kuvauksesta. Elokuvaa on myöhemmin versioitu ainakin pariin otteeseen.
(Peter Sormunen)
Klo 17.30
Edwin S. Porter:
Suuri junaryöstö (The Great Train Robbery)
USA 1903 / 11 min / englanti (in English)
Yhdessä amerikkalaisen elokuvateollisuuden varhaisimmista lyhytelokuvista rosvojoukko ryöstää postijunan ja pakenee ryöstösaaliinsa kera etsintäpartio kintereillään. Vauhdikas toiminta ja dynaaminen kerronta tekivät lyhytelokuvasta yhden aikansa menestyneimmistä spektaakkeleista, ja se tekee vaikutuksen katsojiin vielä 120 vuotta myöhemminkin.
(Juri Louhio)
Klo 18.00
Lars von Trier:
Europa
Tanska, Ruotsi, Ranska, Saksa, Sveitsi, Iso-Britannia 1991 / 114 min / englanti, saksa (in English)
Saksalais-amerikkalainen Leopold ”Leo” Kessler saapuu toisen maailmansodan jälkeen Eurooppaan ajatuksenaan auttaa maata(aan) jälleenrakennuksessa ja saa työpaikan konduktöörinä Zentorpa-junassa. Työssään hän joutuu todistamaan siviilien huonoa kohtelua ja sodan aiheuttamaa tuhoa sekä rakastuu junayhtiön perustajan tyttäreen Katharinaan (Barbara Sukowa). Hiljalleen Leo alkaa tajuta millaiseksi poliittiseksi pelinappulaksi onkaan joutunut.
Europa on Lars von Trierin temaattisesti toisiinsa liittyvien Eurooppa-elokuvien viimeinen elokuva, joka on täynnä surrealismia, kokeellisuutta ja sen kerronta sekä kuvaustekniset ratkaisut ovat kokeellisuudessaan ikimuistettavia. Inspiraatiota Europaan von Trier sai Franz Kafkan Amerikasta ja elokuvan ensemble-kasti ollessa on kovia nimiä täynnä, mm. hypnotisoijaa jäljittevänä kertojana toimii Max von Sydow. Elokuva sai 1991 Cannesissa kolme palkintoa mutta ei Kultaista palmua, mikä sai von Trierin keskisormen nousemaan tuomaristoa kohti.
(Peter Sormunen)
Klo 20.00
Clyde Bruckman & Buster Keaton:
Kenraali (The General)
USA 1926 / 75 min / mykkä, englanti (silent, in English)
Johnnie Gray (Buster Keaton) toimii veturinkuljettajana etelävaltioissa. Amerikan sisällissodan aikana Unionin armeija kaappaa Johnnien rakkaan veturin, jonka kyydissä on sattumoisin myös hänen rakkaansa Annabelle (Marion Mack). Johnnielle ei jää muuta vaihotehtoa kuin matkata vihollislinjojen taakse pelastaakseen molemmat rakkaimpansa.
Kivikasvona tunnettu vaudeville-teatterissa uransa aloittanut Buster Keaton jäi monesti muiden aikalaistensa, erityisesti Chaplinin, varjoon. Keaton oli suuri vetureiden ihailija ja kyseinen elokuva oli yksi hänen henkilökohtaisista suosikeista. Kenraali onkin kenties Buster Keatonin tunnetuin elokuva, joka pitää sisällään myös aikansa kalleimman stuntin.
(Tuomas Lievonen)