Montaasi järjestää sunnuntaina 16.11 klo 12-20 leffamaratonin, jossa katsotaan yhteensä neljä pitkää elokuvaa ja muutama lyhäri. Voit tulla katsomaan muutaman suosikkisi tai vaikka koko tarjonnan. Maratonin anti sulatellaan totuttuun tapaan saunassa, joka on lämmin klo 20.
Arvioitu aikataulu:
12.00-13.20 Don Siegel: Riot in Cell Block 11
13.30-14.00 John Lurie: Fishing with John: Episode 1
14.10-14.20 Hollis Frampton: Surface Tension
14.20-15.45 Paul Bartel: Eating Raoul
15.45-16.30 lounas
16.30-16.35 David Lynch: Alphabet
16.35-18.00 Teru Ishii: Blind Woman’s Curse
18.15-18.30 Bruce Baillie: Castro Street
18.30-20.00 Noel Black: Pretty Poison
Yllä oleva aikataulu on siis arvioitu ja alkamisajat saattavat poiketa jonkin verran arvioiduista alkamisajoista. Yritämme kuitenkin pysyä aikataulussa mahdollisimman hyvin.
Maraton järjestetään Otakaari 20 A:n Kinopoli-teatterissa. Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys.
Tervetuloa!
Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / tomi.salovaara(at)aalto.fi / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)aalto.fi / 040 843 5213
Klo 12
Don Siegel:
Kapina vankilassa (Riot in Cell Block 11)
USA 1954 / 80 min / englanti / Blu-ray
Eräänä iltana Folsomin vankilassa syntyy mellakka. Vangit ovat kyllästyneitä brutaaleihin vanginvartijoihin, syömiskelvottomaan ruokaan ja kurjiin olosuhteisiin. He ottavat vankilan haltuunsa ja vaativat muutosta. Seurauksena on uuvuttava taistelu vankien ja vankilan johtoportaan välillä. Lopulta myös poliitikkojen on puututtava asiaan.
Tuottaja Walter Wagner halusi tehdä elokuvan oltuaan itse vankilassa muutaman kuukauden ja kauhistuessaan Yhdysvaltojen vankiloiden olosuhteista. Kapina vankilassa ottaakin tiukasti kantaa Yhdysvalloissa 50-lvulla pinnalla olleiden vankilamellakoiden syihin ja seurauksiin. Elokuva ei ole kuitenkaan ainoastaan aikakautensa sosiaalinen kommentaari, vaan tuolloin ohjausuraansa aloitellut Don Siegel lisää aimo annoksen humaaniutta elokuvan teemoihin tarkastellessaan ihmisten selviytymistä ääriolosuhteissa. Sam Peckinpah merkkautti uransa ensimmäisen elokuvakrediitin elokuvan apulaisohjaajana. (Tomi Salovaara)
Klo 13.30
John Lurie:
Fishing with John: Episode 1
USA 1991 / 24 min / englanti
Lounge Lizards -bändin johtohahmo ja Jim Jarmuschin läpimurtotöissä näytellyt monilahjakkuus John Lurie suunnitteli ja toteutti 90-luvun alussa viisiosaisen kalastussarjan. Nyt Montaasin leffamaratonissa katsottavassa avausjaksossa juurikin Jim Jarmusch lähtee Lurien kanssa jahtaamaan Long Islandin Montaukiin ruokaketjun huipulla vaanivaa petoa: haita. Lurie ei tiedä kalastamisesta mitään, mutta se ei estä kaksikkoa suuntaamasta eksoottiselle ja vaaralliselle seikkailulleen tai ainakaan sarjan luontodokumenttimaista kertojaa Robb Webbiä dramatisoimasta ja ihmettelemästä lähinnä Lurien ja vieraiden lakonisista ja vinksahtaneista keskusteluista koostuvaa vähäistä toimintaa. Taustalla Lurien soundtrack vahvistaa sarjan omalaatuista ambient-musiikin visuaalista vastinetta muistuttavaa narkoottista tunnelmaa. (Arto Kononen)
Klo 14.10
Hollis Frampton:
Surface Tension
USA 1968 / 10 min
Hollis Frampton oli kokeellinen elokuvaohjaaja ja valokuvaaja. Hänen minimalistinen lyhytelokuvansa Surface Tension muodostuu kolmesta erilaisesta osiosta. Niissä tutkitaan ajan kulumista sekä äänen ja kuvan välistä yhteyttä. Yhdessä niistä kuullaan saksalaisen taiteilijan Kasper Koenigin monologi. (Matias Piispanen)
Klo 14.20
Paul Bartel:
Eating Raoul
USA 1982 / 83 min / englanti / Blu-ray
Paul ja Mary ovat köyhä pariskunta, joka unelmoi oman ravintolan perustamisesta. Heidän unelmansa muuttuu yhä kaukaisemmaksi Paulin saatua potkut työstään viinikaupassa. Heidän yläkerrassaan vietetään jatkuvasti rikkaiden pintaliitäjien juhlia. Erään illan päätteeksi eräs juhlija eksyy Paulin ja Maryn asuntoon ja yrittää raiskata Maryn. Paul tappaa raiskaajan paistinpannulla. Paul ja Mary löytävät ruumiin taskuista huomattavan summan rahaa ja tajuavat löytäneensä keinon rikastumiseen. Ongelmaksi vain muodostuu ruumiiden hävittäminen…
Paul Bartel työskenteli 70-luvulla muun muassa Roger Cormanille ja teki monia nykyään melko unohdettuja kulttielokuvia. Hänen vuonna 1982 ohjaamansa omalaatuinen musta komedia Eating Raoul oli yllätyshitti ja hänen tunnetuin elokuvansa. Elokuvan komedian on kuvailtu sijoittuvan jonnekin Ernst Lubitschin sofistikoituneen tyylin ja John Watersin törkykomedian välimaastoon. Bartel sijoittaa elokuvaansa elementtejä seksuaalisesta vallankumouksesta kannibalismiin. Kokonaisuus on vähintäänkin erikoinen, mutta myös erittäin kiinnostava. (Tomi Salovaara)
Klo 16.30
David Lynch:
The Alphabet
USA 1968 / 4 min / englanti
David Lynchin varhainen live action -elokuvaa ja animaatiota yhdistelevä lyhytelokuva.
Klo 16.35
Teruo Ishii:
Blind Woman’s Curse (Kaidan nobori ryû)
Japani 1970 / 85 min / japani / Blu-ray
Lohikäärmetatuoitu Akemi Tachibana (Meiko Kaji) johtaa hänen kuolleen isänsä yakuza-klaania. Taistelussa vihollisklaania vastaan Akemi haavoittaa pomon tytärtä miekaniskulla silmään. Musta kissa ilmestyy paikalle nuolemaan haavoja. Akemi viettää kolme vuotta vankilassa, jonka jälkeen hän ottaa klaaninsa jälleen haltuunsa. Hänen haavoittamansa uhri sekä musta kissa ovat kuitenkin palanneet kostamaan Akemille ja hänen klaanilleen. Seurauksena on paljon kuolleita yakuzoja, joiden lohikäärmetatuoinnit on nyljetty heidän ruumiistaan.
Teruo Ishiitä on usein kutsuttu Japanissa kulttielokuvan kuninkaaksi. Blind Woman’s Curse on hänen laajan tuotantonsa joukossa omituisimpia. Se on erikoinen sekoitus yakuza-elokuvaa ja perinteistä japanilaista kummituselokuvaa, joita sävyttää groteskiluonteiset eroottiset kohtaukset. Ishi kutsui itsekin elokuvaansa hulluksi. Elokuvan visuaalinen toteutus on myös aihepiiriä tukevan houreinen räikeissä väreissään. (Tomi Salovaara)
Klo 18.15
Bruce Baillie
Castro Street
USA 1966 / 10 min / englanti
Castro Street on kokeellisen elokuvan visionäärin Bruce Baillien arvostetuimpia teoksia. Se sijoittuu samannimiselle teollisuuskadulle Kalifornian Richmondiin. Teoksessa karu teollisuusmiljöö muuntautuu meditatiiviseksi runoksi. (Matias Piispanen)
Klo 18.30
Noel Black:
Pretty Poison
USA 1968 / 89 min / englanti
Anthony Perkins varioi Norman Bates -rooliaan vankilasta vapautuvan mukavan, mutta häiriintyneen Dennisin roolissa. New Englandin osavaltion pikkukaupungissa harhaillessaan Dennis tutustuu Sue Anniin (Tuesday Weld). Tunnollinen high school -opiskelija Sue kuuntelee innoissaan Dennisin keksittyjä tarinoita tämän työstä salaisena agenttina ja juonesta myrkyttää kaupungin vedenjakelu, mikä Dennisin täytyy estää. Sue Ann päättää liittyä Dennisin seuraan tämän tuleville seikkailuille. Pinnan alla kuitenkin kytee ja manipulaation edetessä pitemmälle ei ole enää niin selkeää kumpi parista johdattaa toista. Pretty Poison on herkullinen mustan komedian sävyjäkin kosketteleva trilleri kesällä edesmenneeltä Noel Blackilta. (Arto Kononen)