Montaasi järjestää leffamaratonin 30.3 klo 12-20, jossa katsotaan yhteensä neljä pitkää elokuvaa, kaksi lyhäriä ja yksi The Twilight Zone -televisiosarjan jakso. Voit tulla katsomaan muutaman suosikkisi tai vaikka koko tarjonnan. Maratonin anti sulatellaan totuttuun tapaan saunassa, joka on lämmin klo 20.
Arvioitu aikataulu:
12.00-13.20 Abraham Polonsky: Force of Evil
13.30-13.45 Pierre Etaix: Happy Anniversary
13.45-15.00 Robert Siodmak & Edgar G. Ulmer: People On Sunday
15.00-15.40 Lounas
15.40-16.00 Zoltán Huszárik: Elégia
16.00-17.30 Ralph Bakshi: Coonskin
17.45-18.10 The Twilight Zone: It’s a Good Life
18.15-20.00 Ken Russell: The Devils
Yllä oleva aikataulu on siis arvioitu ja alkamisajat saattavat poiketa jonkin verran arvioiduista alkamisajoista. Yritämme kuitenkin pysyä aikataulussa mahdollisimman hyvin.
Maraton järjestetään Otakaari 20 A:n Kinopoli-teatterissa. Ovikoodi on 0305. Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys.
Tervetuloa!
Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / tomi.salovaara(at)aalto.fi / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)aalto.fi / 040 843 5213
Klo 12
Abraham Polonsky:
Pahan pauloissa (Force of Evil)
USA 1948 / 78 min. / englanti / Blu-ray
Lakimies Joe Morse (John Garfield) on eksynyt lain väärälle puolelle. Hän tekee bisnestä säälimättömän gangsterin kanssa ja on sekaantunut laittomaan uhkapeliin. Hänen bisneksensä uhkaavat kuitenkin tuhota hänen veljensä (Thomas Gomez) firman ja viedä hänet vararikkoon.
Abraham Polonkyn esikoisohjaus Pahan pauloissa osoittaa hänet suureksi lahjakkuudeksi. Elokuva on elokuvallisesti ja temaattisesti väkevä, sekä visuaalisesti tyylitelty sydäntä särkevä veljesdraama. Polonskyn pessimistisen tinkimätön visio kantaa loppuun asti. Polonsky joutui elokuvan jälkeen Hollywoodin mustalle listalle ja ei ohjannut elokuvia 20 vuoteen. Yhden aikakautensa suurimman lahjakkuuden ura oli pilalla. Uskomaton luonnenäyttelijä John Garfield tekee pääosassa elämänsä roolin. Martin Scorsese (joka on elokuvan suuri fani) onkin sanonut: ”Minulle elokuvan runous kulminoituu John Garfieldin suvereenin tyylikkäässä ja kidutetussa läsnäolossa. Hänen kasvoistaa tulee moraalisten konfliktien maisema.”(Tomi Salovaara)
Klo 13.30
Pierre Etaix:
Heureux Anniversaire (Happy Anniversary)
Ranska 1962 / 14 min. / ranska (englanniksi tekstitetty)
Nainen valmistaa romanttista illallista hääpäivän kunniaksi. Hänen miehellään on kuitenkin ylivoimaisia vaikeuksia päästä paikalle, kun hän juuttuu Pariisin ruhkaan ja kohtaa monenlaisia ongelmia.
Pierre Etaix on ranskalaisen komedian mestari, jonka töitä on usein verrattu huomattavasti tunnetumman maahiehensä Jacques Tatin elokuviin. Etaix taitaa hienosti fyysisen komedian ja hänen elokuvansa hehkuvat lämpöä ja hienotunteisuutta. Hänen elokuviinsa ovat vaikuttaneet paljon Etaixin komemukset työskennellessään nuorena miehenä sirkuksessa, sekä suuri mykkäkauden komedioiden ihannointi. Nyt katsottava Happy Anniversary voitti aikanaan parhaan lyhytelokuvan Oscar-palkinnon. (Tomi Salovaara)
Klo 13.45
Robert Siodmak & Edgar G. Ulmer:
Menschen am Sonntag (People On Sunday)
Saksa 1930 / 73 min. / mykkä / Blu-ray
Elokuva seuraa viikonlopun ajan berliiniläisten elämää keskittyen viiteen keskushamoon, joihin kuuluvat taksikuski Edwin, hänen mallina työskentelä vaimo Annie, komea upseeri Wolfgang, sekä Wolfgangin ihastuksen kohde Christl ja hänen ystävänsä Brigitte.
People On Sunday on amatöörinäyttelijöillä kuvattu dokumentaarin ja fiktion äärirajoilla liikkuva kiehtova kurkistus 1930-luvun Berliiniin. Elokuva kuvattiin ilman studion osallistumista viikonloppuisin ja se on selvästi oman aikansa independent-elokuva. People On Sundaysta tuli yllätyshitti Saksassa ja myöhemmin jonkinlainen legenda muualla päin maailmaa vaikean saatavuutensa ja ennenkaikkea tekoaikanaan tuntemattomien tekijöidensä johdosta. Robert Siodmak (Tappajat, Elämän ja kuoleman leikki), Edgar G. Ulmer (Musta kissa, Detour), Fred Zinnemann (Täältä ikuisuuten, Sheriffi) ja Billy Wilder (Sunset Boulevard, Piukat paikat) lienevät tuttuja nimiä jokaiselle elokuvan ystävälle. (Tomi Salovaara)
Klo 15.40
Zoltán Huszárik:
Elégia
Unkari 1965 / 19 min
Elégia on unkarilaisen ohjaajan Zoltán Huszárikin kokeellinen lyhytelokuva, jonka väitetään aloittaneen uuden visuaalisen tyylisuuntauksen unkarilaisessa elokuvassa. Huszárik on ohjannut useita runollisia lyhytelokuvia sekä kaksi pitkää elokuvaa, joista parhaiten tunnettu on Szindbád (1971). (Matias Piispanen)
Klo 16
Ralph Bakhsi:
Coonskin
USA 1975 / 89 min. / englanti
Coonskin on amerikkalaisen vaihtoehtoanimaation suuren nimen Ralph Bakshin räävitön satiiri Yhdysvaltain rotusuhteista. Live-action- ja animaatiomateriaalia yhdistävä elokuva tuomittiin aikoinaan rasistiseksi jo ennen kuin kukaan oli ehtinyt elokuvaa nähdä. Tämän myötä Paramount, joka oli elokuvan tuottanut, sanoutui irti elokuvan levityksestä, mielenosoittajat sabotoivat niitä vähiä näytöksiä, jotka saatiin järjestettyä ilman Paramountia ja itse elokuva hukkui lopulta johonkin kaiken kohun alle. Bakshi pitää itse elokuvaa kuitenkin päätyönään ja sen arvostus onkin noussut viime vuosina huimasti. (Joni Vehmas)
Klo 17.45
The Twilight Zone: It’s a Good Life
USA 1961 / 25 min. / englanti
The Twilight Zone (Hämärän rajamailla, kerrankin mainio käännösnimi) on yksi amerikkalaisen ”genre-tv:n” suurimpia klassikoita. Rod Serlingin, sarjan luojan ja pääkäsikirjoittajan, aina tummaan pukuun verhoutuneena ja tupakka huulessa ”juontamat” jaksot olivat itsenäisiä kokonaisuuksia, jotka yhdistelivät fantasia-, kauhu- ja sci-fi-elementtejä. Illan jakso, It’s a Good Life, kertoo pikkukaupungista ja sitä terrorisoivasta erikoislaatuisesta hirviöstä. Jaksoa pidetään yhtenä sarjan parhaista. Jotain jakson merkityksestä kertoo myös se, että Serling oli kuollessaan työstämässä koko illan elokuvaa jakson pohjalta ja Joe Dante myöhemmin uusintaversioi kyseisen jakson Twilight Zone -elokuvaan (Suomessa nimellä Hämärän pelottavat varjot, ei niin hyvä käännösnimi). (Joni Vehmas)
Klo 18.15
Ken Russell:
Paholaiset (The Devils)
Iso-Britannia 1971 / 107 min / englanti
Ken Russell loi Paholaiset-elokuvan vuonna 1971 Aldous Huxleyn tositapahtumiin perustuvan The Devils of Loudun -teoksen (1952) ja John Whitingin siitä tekemän The Devils -näyttämötulkinnan (1960) pohjalta. 1600-luvun Ranskaan sijoittuvassa historiallisessa draamassa pappi Urbain Grandier (Oliver Reed) pyrkii suojelemaan Loudunin kaupunkia kardinaali Richelieun valtapyrkimyksiltä ja niihin liittyvältä korruptiolta. Vanessa Redgrave näyttelee apokalyptisten visioiden riivaamaa nunnakunnan johtajarta Jeanne des Angesia, joka rakastuu Grandieriin ja kuullessaan miehen laittomasta avioliitosta nuoren Madeleine de Broun kanssa alkaa syyttää Grandieria noituudesta. Tästä pieneltä vaikuttavasta siemenestä hysteria alkaa levitä Loudunissa.
Rohkea ja prokatiivinen Paholaiset sai monelta taholta tuohtuneen vastaanoton, ja brittielokuvasensorien jo ennen ensiesitystä leikkaamaa elokuvaa pilkottiin vielä rankemmalla kädellä teatterilevitykseen Yhdysvalloissa. Monien vuosien ajan yhdysvaltalainen R-Rated -versio olikin muoto, jossa elokuva pääsääntöisesti esitettiin ja nähtiin, kunnes BFI julkaisi vuonna 2012 alunperin Iso-Britanniassa esitetyn X-Rated -version, joka nyt katsotaan Montaasin leffamaratonissa. Pahamaineisen ”Kristuksen raiskaus” -kohtauksen sisältävän Russellin alunperin kokoaman director’s cut -version julkaisu ei sen sijaan ole tähänkään päivään mennessä ollut mahdollista. Kuten usein kulttielokuvien tapauksessa, myös Paholaiset-elokuvasta puhuttaessa sen aiheuttamat vahvat reaktiot ja ristiriitainen vastaanotto vievät osittain huomiota pois itse elokuvan varsinaisista ansioista ja sisällöstä. Riettaan ja intensiivisen kuvastonsa kautta valtataistelua ja hysterianlietsontaa vallankäytön välineenä kuvaava Paholaiset on kuitenkin kerännyt paljolti kehuja ohjaajansa päätyönä ja jopa merkittävimpänä toisen maailmansodan jälkeen Iso-Britanniassa tehtynä elokuvana. (Arto Kononen)