Lokakuun leffailloissa katsotaan Richard Brooksin autenttinen Truman Capote -filmatisointi Kylmäverisesti, Roberto Rossellinin vedenjakajaklassikko Matka Italiassa, Claude Berrin kaksiosaisen suurteoksen muodostavat Katkeruuden lähde ja Rakkauden lähde sekä Robert Mulliganin psykologinen kauhu Kalman sormi.

Leffaillat järjestetään syyskuussa sunnuntaisin Design Factoryn (Betomiehenkuja 5) Kinossa, Otakaari 20 A:n kellarikerroksen Kinopoli-teatterissa tai Teekkarikylän Kyläsenaatin olohuoneella. Leffaillat alkavat klo 17.30 (katso poikkeukset alta), sauna on lämmin välillä 20-21 ja kerhohuone on käytettävissä hengailuun. Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys.

Tervetuloa!

Esitysvastaavat

Tomi Salovaara / tomi.salovaara(at)aalto.fi / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)aalto.fi / 040 843 5213


Su 5.10. klo 17.30 (Design Factory)

Leffailta järjestetään Otaniemessä sijaitsevan Design Factoryn (Betonimiehenkuja 5) Kino-teatterissa, joka sijaitsee rakennuksen kellarikerroksessa. Mikäli ulko-ovet eivät ole auki tai et pääse sisään kelloa soittamalla, ota yhteyttä Artoon (040 843 5213).

incoldblood

Richard Brooks:
Kylmäverisesti (In Cold Blood)
USA 1967 / 135 min / englanti

Kylmäverisesti on Truman Capoten huolellisen tutkimustyön tukemana kirjoittamaan totuuspohjaiseen bestselleriin perustuva väkevä tarina tunteettomasta murhasta. Kansasilaisessa yhteisössä Clutterin perhe surmataan taloonsa julmasti ja mielivaltaisesti. Hirmutekoon syyllistyneet Perry Smith (Robert Blake) ja Dick Hiccock (Scott Wilson) ovat entisiä rangaistusvankeja ja heidän päämäärättömän pakomatkansa ympärille kiristyvä tarina pureutuu syvälle rikollisen mielen sopukoihin.

Capoten menestysromaani oli Yhdysvaltalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin varjopuolista kiinnostuneelle Richard Brooksille sopiva aihe. Murhan tai oikeuskäsittelyn sijaan Brooksin ohjauksen kiintopiste on eritoten murhaajien persoonissa. Elokuvan kuvauksesta vastasi yksi New Hollywood -kauden tärkeimmistä kuvaajista Conrad L. Hall (Lannistumaton Luke, Butch ja Kid – Auringonlaskun ratsastajat, Fat City – Kova kaupunki, myöhemmin American Beauty) ja musiikin puolestaan sävelsi Quincy Jones. Molemmat saivat työstään Oscar-ehdokkuuden samoin kuin Brooks ohjauksesta ja käsikirjoituksesta, mutta vuoden palkintopotin näissä kategorioissa korjasivat Bonnie ja Clyde sekä Miehuuskoe. (Arto Kononen)


Su 12.10. klo 17.30 (Kinopoli)

viaggio

Roberto Rossellini:
Matka Italiassa (Viaggio in Italia)
Italia 1954 / 85 min / englanti

Alex ja Katherine Joyce (George Sanders ja Ingrid Bergman) ovat englantilainen pitkään naimisissa ollut aviopari, joka matkustaa Napoliin myymään vastikään kuolleelta sedältä perimänsä huvilan. Alex on äkkinäinen ja sarkastinen liikemies kun taas vaimo Katherine on herkempi, mutta myös kriittinen, ja parin avioliitto on edennyt pisteeseen, jossa kommunikaatio toisistaan etääntyneiden puolisoiden välillä on vähäistä. Maisemanvaihto ja Välimeren ympäristö innoittavat tylsyyden ja levottomuuden keskelle kuitenkin yllättävän pilkahduksen helpotusta.

Matka Italiassa ei ollut ilmestyessään suuri menestys lippuluukulla. Bergmanin kanssa suhteessa olleesta Rossellinista tuli jo valmiiksi tahoillaan naimisissa olleen parin yhdessä tekemien elokuvien myötä jopa laajasti hyljeksitty hahmo elokuvamaailmassa. Paitsi, että Rossellini hylkäsi tyylin, jolla oli aluksi saavuttanut menestystä, raahasi hän yhden Hollywoodin rakastetuimmista tähdistä mukanaan. Kuitenkin esimerkiksi tuolloin Cahiers du Cinéman kriitikkona toiminut Francois Truffaut näki Rossellinin uuden vakavamman ja realistisen otteen avioliiton kuvaukseen uudenlaisen modernin elokuvan alkuna. Jacques Rivetten mukaan puolestaan Matka Italiassa sai muut elokuvat vanhenemaan heti kymmenen vuotta. Cahiersissa Rossellini ristittiinkin modernin elokuvan isäksi. Ranskan uuden aallon lisäksi on helppo nähdä tämän pettävän yksinkertaisen elokuvan vaikutuksen tärkeys myös Antonionin pidemmälle vietyjen etääntyneisyyden kuvauksien edeltäjänä. (Arto Kononen)


Su 19.10 klo 16.00 (Teekkarikylän olohuone)

Huomioi aloitusaika!

Leffailta järjestetään Teekkarikylän Kyläsenaatin olohuoneella. Kylän olohuone sijaitsee Jämeräntaival 5 A:ssa. Mene sisään JMT 5:een kadun puoleisesta ovesta ja kävele rappuset alas. Kylän olohuone sijaitsee käytävän oikealla puolella lasiseinien takana.

jean-de-florette-1986-10-g

Claude Berri:
Katkeruuden lähde (Jean de Florette)
Ranska 1986 / 120 min / ranska (suom. tekstit)

manon-des-sources

Rakkauden lähde (Manon des sources)
Ranska 1986 / 113 min / ranska (suom. tekstit)

Claude Berrin kaksiosainen filmatisointi Marcel Pagnonin klassisesta, myöskin kaksiosaisesta romaanista, kertoo tarinan kahdesta maanviljelijästä, sedästä Cesar (Yves Montand) ja veljenpojasta Ugolin (Daniel Auteuil), jotka pyrkivät karkottamaan kaupungin uuden kaneista innostuneen viljelijän pois tilaltaan salaisen vesilähteen anastamisen toivossa.

Marcel Pagnol, ranskalainen kirjoittaja ja elokuvaohjaaja, on Ranskan arvostetuimpia taiteilijoita 1900-luvulla. Hänen kuuluisin teoksensa on kaksiosainen romaani L’Eau des collines, jonka hän myös filmatisoi itse 1950-luvulla. Claude Berrin 1980-luvulla ohjaama kaksiosainen filmatisointi kirjasta oli siihen aikaan kallein ranskalainen elokuvatuotanto ja Berri sai houkuteltua pääosiin tähtinäyttelijät Yves Montand, Gerard Depardieu ja Daniel Auteuil. Elokuvat olivat valtaisia yleisö- ja arvostelumenestyksiä. Berrin kaksiosainen ja yhteensä lähes nelituntinen filmatisointi on vaikuttava kuvaus elämän peruskysymyksistä: oikeudenmukaisuudesta, pahuudesta, menetyksestä, elämästä ja kuolemasta. (Tomi Salovaara)


Su 26.10. klo 17.30 (Design Factory)

Leffailta järjestetään Otaniemessä sijaitsevan Design Factoryn (Betonimiehenkuja 5) Kino-teatterissa, joka sijaitsee rakennuksen kellarikerroksessa. Mikäli ulko-ovet eivät ole auki tai et pääse sisään kelloa soittamalla, ota yhteyttä Tomiin (050 414 5178).

theother

Robert Mulligan:
Kalman sormi (The Other)
USA 1972 / 108 min / englanti

1930-luvun idyllisessä maalaisperheessä alkaa tapahtua kauheita asioita. Useat perheen jäsenet joutuvat hirvittävien onnettomuuksien uhreiksi. Perheen 11-vuotias enkelikasvoinen lapsi Niles tuntuu olevan ainoa, joka onnistuu välttämään onnettomuudet. Hänen seuranaan liikkuu hänen identtinen kaksoisveljensä Holland, jonka perhe väittää haudanneensa jo vuosia sitten.

Robert Mulligan liikkuu kuuluisimman elokuvansa Kuin surmaisi satakielen tapaan 1930-luvun lama-ajan Amerikassa ja tutkailee aikakautta lapsen näkökulmasta. Tällä kertaa Mulliganille lapset eivät ole ainoastaan pahuuden kohde vaan mahdollisesti myös sen lähde. Kalman sormi on legendaarisen kuvaajan Ben Surteesin (Ben Hur, Miehuuskoe) upeasti kuvaama ja Mulliganin tiukasti ohjaama tunnelmallinen kauhuelokuva, joka on enemmän psykologisesti tarkkanäköinen ja häiritsevä kuin kuviltaan shokeeraava ja verinen. (Tomi Salovaara)