Maaliskuussa Montaasin leffailloissa on säpinää. Järjestämme tribuutin hiljattain menehtyneelle Philip Seymour Hoffmanille elokuvalla Onni, vietämme ”pre-code”-leffailtaa kahden aikakautensa merkkiteoksen Safe In Hell ja Olen vainottu kahlekarkuri parissa ja kuun lopussa on tulossa vielä leffamaraton. Näiden lisäksi katsotaan Robert Altmanin pääteoksiin kuuluva Nashville sekä George A. Romeron vanhojen kauhusarjakuvien hengessä tehty Creepshow.
Leffaillat järjestetään maaliskuussa sunnuntaisin Otakaari 20 A:n kellarikerroksen Kinopoli-teatterissa tai Design Factoryn Kino-teatterissa. Leffaillat alkavat klo 17.30 (katso poikkeukset alta), sauna on lämmin välillä 20-21 ja kerhohuone on käytettävissä hengailuun. Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys.
Tervetuloa!
Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / tomi.salovaara(at)aalto.fi / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)aalto.fi / 040 843 5213
Su 2.3. klo 17.00 (Kinopoli)
Huomioi normaalia aikaisempi aloitus!
Robert Altman:
Nashville
USA 1975 / 159 min / englanti
Salaisuudet paljastuvat muutaman hektisen päivän aikana, kun joukko ihmisiä valmistautuu poliittiseen kokoukseen. Nashville on Yhdysvaltojen country-musiikkikentän keskus, jossa muun muassa muusikoita, tuottajia ja promoottoreita painostetaan asettumaan uuden presidenttiehdokkaan tueksi.
Elokuva keskittyy pariin tusinaan eri hahmoon, joiden luonteenpiirteiden, oikkujen ja toistensa kanssa risteävien elämien ja tarinoiden seuraaminen ottaa vallan perinteisemmän juonivetoisen elokuvan sanelemilta ehdoilta. Altmanin ajan tuotannolle tyyppilliseen tapaan näyttely on paljolti improvisoitua ja naturalistista, mutta mosaiikin palasten risteyskohdat ovat taidokkaasti orkestroituja ja kaikki palvelee lopulta kokonaisuutta. (Arto Kononen)
Su 9.3. klo 17.30 (Design Factory)
Leffailta järjestetään Otaniemessä sijaitsevan Design Factoryn (Betonimiehenkuja 5) Kino-teatterissa, joka sijaitsee rakennuksen kellarikerroksessa. Mikäli ulko-ovet eivät ole auki tai et pääse sisään kelloa soittamalla, ota yhteyttä Artoon (040 843 5213).
Todd Solondz:
Onni (Happiness)
USA 1998 / 134 min / englanti
Todd Solondzin työssä on aina mukana palanen julmuutta, jota ohjaaja haluaa tutkia nähdessään sen osana todellisuuttamme. Myös elokuvan Onni hahmot ovat henkisesti eksyneitä, eristyneitä tai tyytymättömiä osaansa etsiessään onnellisuutta ja taistellessaan elämän epäoikeudenmukaisuuksia vastaan. Elokuva tarttuu rohkeasti osittain kieroituneina tai synkkinä pidettyihin nykyaikaisiin teemoihin luodatessaan amerikkalaista painajaista. Pimeimmissä ja sairaimmissa hetkissäänkin elokuvasta löytyy myös huumoria.
Ristiriitaisen vastaanoton saanut Onni onnistuu sekä liikuttamaan että järkyttämään katsojasta riippuen. Elokuvan loistavaan ensemble-kastiin kuuluvat muun muassa Ben Gazzara, Jon Lovitz, Jane Adams, Dylan Baker, Louise Lasser sekä hiljattain edesmennyt Philip Seymour Hoffman, jonka muistoksi elokuva esitetään. (Arto Kononen)
Su 16.3. klo 17.30 (Design Factory)
Leffailta järjestetään Otaniemessä sijaitsevan Design Factoryn (Betonimiehenkuja 5) Kino-teatterissa, joka sijaitsee rakennuksen kellarikerroksessa. Mikäli ulko-ovet eivät ole auki tai et pääse sisään kelloa soittamalla, ota yhteyttä Tomiin (050 414 5178).
George A. Romero:
Creepshow
USA 1982 / 120 min / englanti
Elokuva koostuu viidestä sarjakuvista inspiroituneesta makaaberista kauhujaksosta: ”Father’s Day”, jossa kuollut patriarkka palaa kummitelemaan perheensä pariin isänpäivänä, ”The Lonesome Death of Jordy Verrill”, missä yksinkertainen maanviljelijä löytää kasvimaisen organismin sisältävän meteoriitin, ”Something to Tide You Over”, missä varakas psykopaatti hautaa vaimonsa ja hänen rakastajansa rannalle hartioista alaspäin vuoroveden armoille, ”The Crate”, missä koulusta löytyy arkku, jonka sisältä löytyy tappava hirviö sekä ”They’re Creeping Up On You”, missä rikas erakko joutuu taistelemaan kodinsa vallanneita torakoita vastaaan.
George A. Romero (ohjaaja) ja Stephen King (käsikirjoittaja) toteuttivat yhdessä kunnianosoituksen 1950-luvun EC- ja DC-kauhusarjakuville. Tuloksena on tyylikäs kauhujaksojen sarja, jotka on tehty sopivalla kieli poskella -meiningillä. Romero onnistuu luomaan elokuvaansa alkuperäisten inspiraation lähteiden tunnelman. Nautittavia ovat myös useiden tunnettujen näyttelijöiden hiukan erikoiset roolit, kuten Leslie Nielsen psykopaattisena murhaajana ja käsikirjoittaja Stephen Kingin rooli yksinkertaisena maanviljelijänä. (Tomi Salovaara)
Su 23.3. klo 17.00 (Kinopoli)
”Pre-code”-ilta!
Huomioi normaalia aikaisempi aloitusaika!
”Pre-code”-elokuvasta:
”Pre-code”-elokuvalla tarkoitetaan Hollywood-elokuvia, jotka valmistuivat aikavälillä 1920-luvun lopulta äänen saavuttua elokuvaan ja epävirallisesti vuoteen 1934 asti sensuuria kiristäneen ”koodin” tultua Hollywoodiin. Koodi otettiin käyttöön jo vuonna 1930, mutta sensuuri oli aluksi löysää. Koodia edeltänyt elokuva sisälsi rohkeampaa väkivallan, alastomuuden ja seksuaalisuuden kuvausta. Elokuvissa esiintyi avoimemmin mm. prostituutiota, päihteiden käyttöä, kiroilua ja esiaviollisia raskauksia.
Montaasin leffaillassa katsotaan kaksi tämän aikakauden klassikkoa.
klo 17.00
William Wellman:
Safe in Hell
USA 1931 / 74 min / englanti
Gilda (Dorothy Mackaill) päätyy surmaamaan työtoimituksessa miehen, joka on vastuussa Gildan työn päättymisestä sihteerinä ja päätymisestä prostituoiduksi. Gilda päätyy pakomatkalle poikaystävänsä (Donald Cook) kanssa Karibian meren saarelle, jossa heidän on tarkoitus mennä naimisiin. Todellisuudessa Gilda päätyy häämatkalle helvettiin. Poikaystävä katoaa laivamatkalle ja Gilda jää saarelle monikansallisen roskajoukon kanssa, jotka pyrkivät hurmaamaan saaren ainoan naisasukkaan.
William Wellmanin ohjaama ”pre-code”-elokuva Safe in Hell on aikansa villeimpiä ja pahamaineisimpia saavutuksia, joka on vasta viime vuosina paremman saatavuutensa ansiosta saanut ansaitsemaansa mainetta. Wellmanin ohjaus on jo ensimmäisestä kohtauksesta asti tunnistettavissa aikakautensa teokseksi: kamera liukuu Dorothyn Mckailin sääriä pitkin samalla kun hän nauttii alkoholia ja varaa illan keikkaa työssään prostituoituna. Myöhemmin rikollisten pakopaikkana toimivan saaren ja sen hotellin aktiviteetit ovat vapaana liikkuvien rikollisten juopottelua ja mellastusta, samalla kun he pyrkivät päästä saaren ainoan naisasukkaan housuihin. Safe In Hell on Wellmanin (joka ohjasi samana vuonna elokuvan Yhteiskunnan vihollinen) tiukan ohjauksen ja Sidney Hickoxin hienon kuvauksen sävyttämänä unohtumatonta viimeistä kohtausta myöten kiehtova elokuva. (Tomi Salovaara)
n. klo 18.20
Mervyn LeRoy:
Olen vainottu kahlekarkuri (I Am a Fugitive from a Chain Gang)
USA 1932 / 93 min / englanti
Johnny (Paul Muni) palaa ensimmäisestä maailmansodasta ja haluaa insinöörin uralle vanhempien vastusteluista huolimatta. Hänen suunnitelmansa muuttuvat kuitenkin täysin, kun hän syyttömänä tulee tuomituksi osallisena ryöstöön. Johnny tuomitaan kymmeneksi vuodeksi vankileirille. Kurjien olosuhteiden ja oman syyttömyytensä tunnossa Johnny karkaa ja päätyy Chicagoon. Siellä hänestä tulee arvostettu insinööri, mutta menneisyyden haamut eivät jätä häntä rauhaan.
Olen vainottu kahlekarkuri on edelleen vaikuttava ”pre-code”-ajan klassikko, joka on myös kaikkien vankilaelokuvien alkamispiste ja esikuva. Elokuva on yhteiskunnallista sanomaelokuvaa parhaimmillaan, vailla saarnausta tai liiallista itsesääliä. Aikansa suurimman luonnenäyttelijän Paul Munin rooli on tarkkaan rakennettu, joka luo kaikuja jostain suuremmasta: hänen kohtalonsa on amerikkalaisen unelman ja yksilön vapauksien karkea kääntöpuoli. Elokuvan viimeinen kohtaus on amerikkalaisen elokuvan legendaarisimpia, jonka vaikutus on 80 vuoden jälkeen edelleen veret seisauttava. (Tomi Salovaara)
Su 30.3. Leffamaraton klo 12.00-20.00 (Kinopoli)
Maratonin ohjelma ilmoitetaan myöhemmin.