Montaasin kevään leffamaraton järjestetään sunnuntaina 22.5. Maratonissa teema on sota ja rauha, mukana on sekä vakavaa että vähemmän vakavampaa elokuvaa.
Maraton järjestetään sunnuntaina 22.5. klo 11:30 alkaen ja tarjolla on yhteensä neljä pitkää elokuvaa ja yksi lyhäri. Voit tulla katsomaan muutaman suosikkisi tai vaikka koko tarjonnan. Maratonin anti sulatellaan totuttuun tapaan saunassa, joka on lämmin klo 20-21.
Aikataulu:
11.30-12.45 Monty Banks: Great Guns
12.50-15.00 Hal Ashby: Coming Home
15.00-15.40 Ruokatauko
15.40-15.50 Jack King: Donald Gets Drafted
15.55-18.20 Jean-Pierre Melville: Army of Shadows
18.25-20.15 Richard Lester: How I Won the War
Maraton järjestetään Otakaari 20 A:n Kinopoli-teatterissa. Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on tekstitys englanniksi.
Tervetuloa!
Esitysvastaavat
Arto Kononen / arto.kononen(at)helsinki.fi / 044 982 1156
Tuomas Lievonen / tuomas.lievonen(at)aalto.fi / Telegram: @LsamouT
Peter Sormunen / peter.sormunen(at)outlook.com / Telegram: @sormpe
Klo 11.30
Monty Banks:
Rautahermoisia ruutiukkoja (Great Guns)
Yhdysvallat 1941 / 74 min / englanti
Ohukaisen (Stan Laurel) ja Paksukaisen (Oliver Hardy) pomo saa kutsun armeijaan, mutta kaverukset haluavat mukaan. Niinpä he värväytyvät sinne vapaaehtoisesti.
Great Guns on ensimmäinen Ohukais- ja Paksukaiselokuva, joka ei ollut Hal Roachin tuottama ja ensimmäinen 20th Century Fox -tuotanto. Tämä vähensi Laurelin ja Hardyn artistista vapautta. Elokuva olikin tavallaan Foxin yritys toistaa Universalin Buck Privates -sotafarssin menestys. Elokuvanteon vapauden menetettyään etenkin Laurel myöhemmin katkerasti harmitteli sitä, kuinka häntä ja Hardya Foxilla kohdeltiin. Kaikesta huolimatta elokuva on ehkä yksi kaksikon tunnetuimmista.
(Peter Sormunen)
Klo 12.50
Hal Ashby:
Katkera paluu (Coming Home)
Yhdysvallat 1978 / 127 min / englanti
Vietnamin sotaan lähteneen kapteeni Bob Hyden (Bruce Dern) vaimo Sally (Jane Fonda) tuntee olonsa yksinäiseksi ja päättää ryhtyä vapaaehtoiseksi avustajaksi veteraanisairaalaan. Sairaalassa hän tapaa potilaana entisen tuttunsa Luke Martinin (Jon Voight) ja alkaa viettämään aikaa hänen kanssaan. Ajan kuluessa heidän välille kehkeytyy romanssi, joka aiheuttaa ongelmia, kun Sallyn aviomies palaa Vietnamista.
Hal Ashbyn Vietnamin sodan kuvaus kuvaa Vietnamin sodan veteraanien ja heidän puolisoiden kärsimyksiä kotona eikä niinkään taisteluissa. Elokuva onkin sota-elokuvana harvinainen sillä siinä ei näytetä taistelukohtauksia. Siitä huolimatta elokuva on yksi vaikuttavimmista ja tunteellisimmista Vietnamin sotaa käsittelevistä elokuvista koskaan.
(Tuomas Lievonen)
Klo 15.40
Jack King:
Aku armeijassa (Donald Gets Drafted)
Yhdysvallat 1942 / 9 min / englanti
Aku Ankka saa kirjeen ilmoittautua armeijan saappaisiin ja onkin aluksi innoissaan asiasta. Todellisuus onkin luuloja karumpi, kun nöyryyttävän terveystarkastuksen jälkeen Aku kohtaa äkäisen komentajansa, kersantti Mustan Pekan.
Donald Gets Drafted on yksi Walt Disney Productionsin toisen maailmansodan aikana tuottamista sotapropagandalyhytelokuvista. Yksi elokuvan käsikirjoittajista on kuuluisa ankkapiirtäjäkäsikirjoittaja ja lukemattomien hahmojen luoja Carl Barks. Elokuva paljasti myös ensimmäistä kertaa Akun toisen nimen – Fauntleroyn – katsojille.
(Peter Sormunen)
Klo 15.55
Jean-Pierre Melville:
Tuntemattomat sankarit (L’Armée des ombres)
Ranska, Italia 1969 / 145 min / ranska, saksa (English subtitles)
Jean-Pierre Melvillelle Ranskan vastarintaliike oli omakohtainen aihe, jota hän kuvasi monessakin elokuvassa. Niistä kolmas on L’armée des ombres vuodelta 1969, joka kuvaa vastarintaliikkeen toimintaa perustuen sekä Melvillen omiin kokemuksiin että Joseph Kesselin samannimiseen romaaniin vuodelta 1943.
Kotimaan lippuluukuilla elokuva menestyi melko hyvin. Kuitenkin elokuvan julkaisun aikoihin Ranskan poliittinen tilanne oli tulehdustilassa vuoden 1968 Pariisin opiskelijamellakoiden jälkeen. Charles de Gaulle oli juuri eronnut, vastarintaliikkeen glorifiointi oli muuttunut tabuksi Algerian sodan myötä ja elokuva saikin aika kylmäävän vastaanoton kriitikoilta tyrmäten sen gaullistiseksi eikä sitä levitetty Ranskan ulkopuolelle ennen 70-luvun loppua. Amerikasssa suuri yleisö pääsi näkemään sen vasta vuonna 2006. ”Varjojen armeijan” kuvasi erinomaisesti Pierre Lhomme ja melankolisen musiikin sävelsi Éric Demarsan.
(Peter Sormunen)
Klo 18.25
Richard Lester:
Miten voitin sodan (How I Won the War)
Iso-Britannia 1967 / 109 min / englanti
Absurdi musta komedia brittisotilaista toisessa maailmansodassa. Toistaitoinen ja yli-innokas luutnantti Goodbody (Michael Crawford) aiheuttaa joukoilleen jatkuvaa tuhoa uhkarohkeilla tempuillaan. Hänen alaisiaan (mukana mm. John Lennon harvinaisessa ei-musiikkielokuvaroolissa) puolestaan ei taisteleminen juuri kiinnosta, vaan he pyrkivät ennemminkin itse saamaan johtajansa hengiltä. Surrealistisiakin sävyjä saava elokuva esittää sodan totaalisena järjettömyytenä, jossa natsismin torjumisen kaltaiset ylevät tavoitteetkin menettävät merkityksensä.
(Mikko Martelius)