Montaasin loppuvuoden leffamaraton järjestetään sunnuntaina 28.11. Maratonissa matkataan kahdeksan tunnin aikana maailman ympäri Montaasin tapaan ja päästäänpä hieman ulkoavaruudenkin puolelle.
Maraton järjestetään sunnuntaina 28.11. klo 12-20 ja tarjolla on yhteensä neljä pitkää elokuvaa ja yksi lyhäri. Voit tulla katsomaan muutaman suosikkisi tai vaikka koko tarjonnan. Maratonin anti sulatellaan totuttuun tapaan saunassa, joka on lämmin klo 20-21.
Aikataulu:
12.00-13.30 Bruce Brown: The Endless Summer
13.40-14.00 George Méliès: Matka kuuhun
14.00-15.40 Cornel Wilde: The Naked Prey
15.40-16.15 ruokatauko
16.15-18.15 Philippe de Broca: That Man From Rio
18.15-20.00 Richard Franklin: Roadgames
Maraton järjestetään Otakaari 20 A:n Kinopoli-teatterissa. Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on tekstitys englanniksi.
Tervetuloa!
Esitysvastaavat
Arto Kononen / arto.kononen(at)helsinki.fi / 040 369 9919
Peter Sormunen / peter.sormunen(at)outlook.com / Telegram: @sormpe
Klo 12.00
Bruce Brown:
The Endless Summer
Yhdysvallat 1966 / 91 min / englanti
Bruce Brownin ikonisessa dokumenttielokuvassa seurataan kahta amerikkalaista surffaria, Robert Augustia sekä Mike Hynsonia, heidän ”täydellisen aallon” metsästyksessä ympäri maailmaa. Uniikit paikat vaihtelevat Amerikan länsirannikolta, Afrikkaan sekä Oseaniaan. Mukana oleellisimmat matkatarvikkeet: lainelauta ja surffivaha.
Hengenpelastajana työskennellyt Bruce Brown alkoi kuvata surffausdokumentteja 1950-luvun lopussa. Niistä kuudes, ja kuuluisin, oli The Endless Summer. Aiemmista poiketen elokuvassa oli loputon kesä, koska kuvauslokaatiota oli useita. Elokuvasta tuli menestys ja sitä esitettiin loppuunmyydyille katsomoille. Katselunautinto on taattu, vaikka surffaus ei kiinnostaisi pätkääkään.
(Peter Sormunen)
Klo 13.40
Georges Méliès:
Matka kuuhun / A Trip to the Moon (Le Voyage dans la Lune)
Ranska 1902 / 14 min /
Professori Barbenfouillis matkaa kollegoidensa kanssa kuuhun ja putoaa kuu-ukon silmään. Kuussa he tutustuvat sen asukkeihin.
Jos Lumièren veljekset luetaan dokumentaarisen elokuvatallennuksen aloittajiksi, niin Georges Mélièsin voi lukea ”kertomuselokuvan” isäksi. Erilaisten temppujen dokumentoinnista lähtenyt elokuvaura kattoi noin 500 elokuvaa, joista ehkä kuuluihin on vuoden 1902 ”Matka kuuhun”. Elokuvan kuva, jossa raketti on osunut kuu-ukon silmään, on yksi elokuvahistorian ikonisimmista otoksista. Katsomme elokuvasta sen väritetyn version Airin soundtrackilla.
(Peter Sormunen)
Klo 14.00
Cornel Wilde:
Alaston saalis (The Naked Prey)
Yhdysvallat, Etelä-Afrikka 1965 / 96 min / englanti
1800-luvun Afrikassa kulkeva safariryhmä kohtaa paikallisen heimon, jota ryhmän jäsenet eivät kunnioita. Heimo vangitsee ja tappaa koko ryhmän lukuun ottamatta sen johtajaopasta (Cornel Wilde). Heimo on vaikuttunut miehen rohkeudesta ja päästävät tämän ”vapauteen” pienen etumatkan turvin ilman vaatteita ja aseita. Seuraa ”alastoman saaliin” pakomatka.
Näyttelijästä auteriksi kehittyneen Cornel Wilden Naked Prey esittää valkoisen miehen pakomatkan stereotyyppisten ”villien afrikkalaisten” jahdista savannin halki taistellen niin heimoa kuin luontoa vastaan. Pienen budjetin ja niukan dialogin elokuva kuvattiin kokonaan eteläisessä Afrikassa lyhyen käsikirjoituksen varassa. Komeaa laajakuvaa päästään ihailemaan Kinopolin kankaalta.
(Peter Sormunen)
Klo 16.15
Jean-Paul Belmondo (1933-2021) in Memoriam
Philippe de Broca:
Mies Riosta / That Man from Rio (L’Homme de Rio)
Ranska, Italia 1964 / 112 min / ranska, portugali (eng. tekstit / subs in English)
Adrien Dufourquet (Jean-Paul Belmondo) on Pariisissa lomalla kihlattuaan Agnèsia (Françoise Dorléac) tapaamassa oleva sotilas. Loman aikana eräästä museosta varastetaan amazonilainen patsas ja museon kuraattori professori Catalan (Jean Servais) pakotetaan varkaiden autoon. Agnèsin isä on kuollut tutkimusmatkalla Amazonin sademetsiin, jolla professori Catalan oli tämän tutkijakollegana ja ilmeisesti Agnès on ainoa, joka tietää hänen isällään olleen samanlaisen patsaan sijannin, joten tytärkin siepataan. Adrien seuraa kidnappaajia lentokentälle, varastaa lentolipun ja hyppää samaan koneeseen varkaiden kanssa päätyen Rio de Janeiroon.
Mies Riosta oli iso menestys ilmestyessään. Se on toisaalta Tintin tarinoiden inspiroima vauhdikas ja sarjakuvamainen seikkailu, mutta myös hieman aiemmin suosioon nousseista James Bond -elokuvista kumpuava agenttipilailu. Vaikutteidensa lisäksi Mies Riosta puolestaan omalta osaltaan toimi inspiraationa Indiana Jonesin esitelleelle Kadonneen aarteen metsästäjät -hitille.
(Arto Kononen)
Klo 18.15
Richard Franklin:
Kuolema kyydissä (Roadgames)
Australia, Yhdysvallat 1981 / 101 min / englanti
Stacy Keachin esittämä Patrick Quid on sianlihaa halki Australian kuskaava karski rekkakuski. Quidin palkanneen yhtiön säännöt kieltävät ottamasta kyytiin liftareita, joita Quid toistuvasti näkee tien laidoilla. Uutiset liftareita vaanivasta sarjamurhaajasta ja muutamat yksityiskohdat saavat Quidin kuitenkin kiinnittämään huomiota erääseen toistuvasti näkemäänsä pakettiautoon ja sen kuskiin. Jamie Lee Curtisin esittämä Pamela saa liftattua Quidiltä kyydin ja jännitys kaksikon ja murhaajan ympärillä tiivistyy.
Ohjaaja Franklin oli pyytänyt käsikirjoittaja Everett De Rochelta (mm. toinen ozploitaatio Razorback, joka on aiemmin katsottu Montaasin eläinkauhumaratonissa) jotain Takaikkunan tyylistä käsikirjoitusta ja De Roche ikäänkuin siirsi Hitchcock-klassikon maailman rekan ohjaamoon, maanteille Australian karuille aroille, jossa toisiaan vuorotellen ohittelevat kulkijat kulkuneuvoineen muodostavat omanlaisensa naapuruston. Hitchcock-vaikutteet ovat tiukassa trillerissä muutenkin pinnassa, mutta De Palmalaisen akateemisuuden sijaan suhde niihin on melko konstailematon. Franklin on tehnyt tiukan toimivan trillerin, johon australialaisuus tuo omanlaisensa mausteet.
(Arto Kononen)