Unen aikalogiikkaa, aikamatkailua, piinaavia muistoja menneestä ajasta sekä tiukasti aikarajoitettuja autovarkauksia. Esimerkiksi näistä aineksista on koottu Montaasin leffamaratonin neljännen ulottuvuuden mysteeriä hahmottavat elokuvat.
Maraton järjestetään lauantaina 4.5. klo 15-01 ja tarjolla on yhteensä neljä pitkää elokuvaa sekä yksi lyhäri. Voit tulla katsomaan muutaman suosikkisi tai vaikka koko tarjonnan.
Aikataulu:
15.00-16.50 Alain Resnais: Providence (1977)
17.00-19.00 Terry Gilliam: Time Bandits (1981)
19.30-20.00 Chris Marker: La Jetée (1962)
20.00-20.45 Ruokatauko
20.45-22.40 Nicholas Meyer: Time After Time (1979)
23.00-00.45 H.B. Halicki: Gone in 60 Seconds (1974)
Maraton järjestetään Otakaari 20 A:n Kinopoli-teatterissa. Elokuvat ovat englannin- tai suomenkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys.
Tervetuloa!
Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / salovaaratomi(at)gmail.com / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)helsinki.fi / 040 369 9919
Peter Sormunen / peter.sormunen(at)aalto.fi / Telegram: @sormpe
Klo 15.00
Alain Resnais:
Providence
Ranska 1977 / 110 min / englanti
Yhden yön aikana iäkäs kirjailija alkaa hahmotella unissaan tulevan kirjansa tapahtumia. Omituisiin tilanteisiin tuntuu päätyvän koko ajan neljä samaa hahmoa, jotka ovat todellisia henkilöitä kirjailijan lähipiiristä. Unien tapahtumia värittävät hänen omat fantasiansa ja pakkomielteensä sekä alitajuinen kommentaari hänen lähipiirinsä käytöksestä.
Alain Resnais on elokuvakerronnan mullistaja ja jatkuva kokeilija, jonka elokuvissa ajan, tilan ja muistojen teemat limittyvät osaksi elokuvan kieltä ja kerrontaa. Resnaisin elokuva ei ole vain näiden teemojen asetelmallista käsittelyä, vaan kokonaisvaltaisesti elokuvalliseen tajuntaan iskevää kuvan ja äänen kekseliästä leikkausta ja jatkuvasti elokuvan ”sääntöjä” haastavaa kerrontaa. Providence ei tee tähän poikkeusta ja se onkin ohjaajan leikkisimpiä ja asetelmaltaan herkullisimpia elokuvia. Kirjailijan vapaasti assosioituvissa unissa pyörivät ruumiinavaussessiot ja ihmissudet limittyvät toisiinsa tavalla, josta David Lynch olisi kateellinen. Charlie Kaufman lienee myös katsonut Resnaisin teoksen valmistellessaan elokuvaansa Synecdoche, New York.
(Tomi Salovaara)
Klo 17.00
Terry Gilliam:
Rosvoja, rosvoja (Time Bandits)
Iso-Britannia 1981 / 113 min / englanti / blu-ray
Historiaentusiasti Kevin (Craig Warnock) elelee elämäänsä etäisten vanhempiensa kanssa englantilaisella omakotitaloalueella. Eräs yö hänen vaatekomerostaan ilmestyy joukko kääpiöitä, jotka ovat varastaneet Jumala Kaikkivaltiaalta (Ralph Richardson) salaperäisen aikakartan. Kääpiöt vetävät Kevinin mukanaan hurjaan seikkailuun halki ajan ja paikan. Mukana häärivät muun muassa Napoleon (Ian Holm), Robin Hood (John Cleese), kuningas Agamemnon (Sean Connery) sekä itse Saatana (David Warner).
Terry Gilliamin yhdessä Michael Palinin kanssa kirjoittama Time Bandits on yksi brittiläisen tuotantoyhtiön HandMade Filmsin ensimmäisistä tuotoksista, ja ensimmäinen Gilliamin ”Trilogy of Imaginationin” sarjassa. Time Bandits sisältää paljon pythonmaista järjettömyyttä ja elokuvan kääpiöt voidaankin nähdä Monty Python -ryhmän representaationa. 1990-luvulla elokuvalle suunniteltiin myös jatko-osaa, mutta hanke haudattiin. Elokuvasta on nyt kuitenkin kehitteillä tv-sarja.
(Peter Sormunen)
Klo 19.30
Chris Marker:
Kiitorata (La Jetée)
Ranska 1962 / 28 min / ranska (tekstitetty englanniksi) / blu-ray
Kolmannen maailmansodan jälkeinen maailma on vaipunut epätoivoon ja harvat sodasta selvinneet elävät piileskellen maan alla. Pariisin tiedemiehet tutkivat aikamatkailua, jotta menneisyyden kohtalokkaat virheet voitaisiin korjata. Aikamatkailun aiheuttama mentaalinen shokki osoittautuu kuitenkin liian kovaksi koekaniineille, kunnes tutkijat löytävät miehen, joka vaikuttaa reagoivan aikamatkailuun eri tavalla. Häntä vaivaa lapsuudessa lentokentällä sattuneen onnettomuuden aiheuttama trauma, joka palaa kummittelemaan miestä aikamatkailun seurauksena.
Myös kirjailijana, runoilijana ja valokuvaajana tunnetun Chris Markerin tunnetuin teos Kiitorata on ehkä elävin näyte ohjaajan elokuvataiteesta. Lähes kokonaan still-kuvista koostuva teos on kuvaus muistoista, ajasta ja on itsessään jonkinlainen tutkielma kuvien kerronnallisesta kielestä. Samalla se on kiehtova scifi-/ aikamatkailuelokuva ja läpileikkaus ihmiskunnan lähihistoriaan. Terry Gilliam varioi Markerin teosta myöhemmin elokuvassaan 12 Apinaa (1995).
(Tomi Salovaara)
Klo 20.45
Nicholas Meyer:
Aikakone eli mitä Jack Viiltäjälle kuuluu tänään (Time After Time)
USA 1979 / 112 min / englanti / blu-ray
Mitä jos H.G. Wellsin kirjoittaman Aikakoneen (1895) pohjana ei ollutkaan mielikuvitus, vaan kirjailijan oma keksintö koneesta, jolla voi matkustaa läpi aikojen? Tästä lennokkaasta ajatuksesta lähtee liikkeelle elokuva Time After Time, jossa Wells päätyy toisen aikamatkaajan, Viiltäjä-Jackin kanssa vuoden 1979 San Franciscoon. Tulevaisuuden maailma on hyvin erilainen kuin kirjailija oli visioissaan ounastellut ja hänen uteliaisuutensa kohteena on ympäröivän todellisuuden pieninkin yksityiskohta. Samalla pitäisi kuitenkin saada kiinni pahamaineinen sarjamurhaaja ja lopulta myös rakkaus astuu peliin.
Star Trek -elokuvista paremmin tunnetun ohjaajan Nicholas Meyerin debyyttielokuva Time After Time on historiallista fiktiota parhaimmillaan. Ohjaaja saa herkullisesta lähtöasetelmasta paljon irti. 1800-luvun Lontoo ja 1970-luvun San Francisco kuvastavat maailman muutosta (ja joltain osin pysymistä samana) elävästi eksentrisen professorin kohdatessa 1900-luvun muutokset lentokoneista moderniin kaupunkisuunnitteluun. Elokuvan pääparin Malcolm McDowellin ja Mary Steenburgenin (joka huvittavasti toisti identtisen roolin myöhemmin elokuvassa Paluu tulevaisuuteen 3) välille kehkeytyi romanssi myös kameran ulkopuolella ja tämän aistii valkokankaalla.
(Tomi Salovaara)
Klo 23.00
H.B. Halicki:
Puhallettu 60 sekunnissa (Gone in 60 Seconds)
USA 1974 / 105 min / englanti
”You owe it to yourself to see Gone in 60 Seconds, it’s grand theft entertainment!”
Amerikan ykkösautovaras Maindrian Pace (ohjaaja Halicki itse) varastaa mitä vain, milloin vain, kunhan se on vakuutettu. Nyt käsillä on poikkeuksellisen iso keikka, kun eteläamerikkalainen huumeparoni maksaa 48 auton listasta, joka Pacen ryhmineen tulee ”puhaltaa” viiden päivän sisällä.
H.B. Halicki oli ehkä enemmän auto- kuin elokuvaintoilija ja yhtenä motiivina elokuvan teolle varmaan olikin mahdollisimman autenttinen kaahailun ja takaa-ajon esittäminen. Puhallettu 60 sekunnissa omistaakin lähes puolet kestostaan ehkä elokuvahistorian pisimmälle takaa-ajokohtaukselle. Halvalla indie-budjetilla tuotettu teos tehtiin minimaalisella käsikirjoituksella ja amatöörinäyttelijöillä ja budjettia kuluikin lähinnä kaupungin huutokaupoista Halickin n. 200 dollarin kappalehintaan ostamiin palo- ja poliisiautoihin sekä roska-autoon, jotka elokuvassa romutetaan. Ainoa avauskrediiteissä mainittava elokuvan tähti on ”Eleanor”, vuoden 1973 Ford Mustang, joka muodostuu ryöstöoperaation kimuranteimmaksi artikkeliksi. B-elokuvamaisuudestaan huolimatta elokuva onnistuu dokumentoimaan aikansa Los Angelesia ja aihetta esseedokumentissaan käsittelevä Thom Andersen nostaakin sen yhdeksi Los Angeles -elokuvasuosikeistaan kuvaillen sen toteuttavan Dziga Vertovin vision antihumanistisesta kehojen ja koneiden liikkeen elokuvasta. ”Car crash kingiksi” nimetty Halicki jatkoi kaahailu- ja autoelokuvien parissa kierrättäen myös tämän elokuvan materiaalia kunnes menehtyi jatko-osan Gone in 60 Seconds 2 kuvauksissa 1989.
(Arto Kononen)