Montaasin kevään 2018 leffamaratonia päästään viettämään urheiluelokuvien parissa. Mukana on lajeja martial artsista ja mäkihypystä jopa kalmanralliin! Tarjolla on hien ja kyyneleiden sijaan hauskoja hetkiä eri lajien parissa.

Maraton järjestetään sunnuntaina 15.4. klo 12-20 ja tarjolla on neljä pitkää elokuvaa ja pari lyhäriä. Voit tulla katsomaan muutaman suosikkisi tai vaikka koko tarjonnan. Maratonin anti sulatellaan totuttuun tapaan saunassa, joka on lämmin klo 20-21.

Aikataulu:

12.00-13.25 Chang Cheh: Masked Avengers (1981)
13.30-14.45 Tony Maylam: White Rock (1977)
15.00-15.45 Werner Herzog: The Great Ecstasy of Woodcarver Steiner (1974)
15.45-16.15 Ruokatauko
16.15-17.35 Paul Bartel: Death Race 2000 (1975)
17.40-18.00 Edward F. Cline, Buster Keaton: Convict 13 (1920)
18.00-20.00 George Roy Hill: Slap Shot (1977)

Maraton järjestetään Otakaari 20 A:n Kinopoli-teatterissa. Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys.

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / salovaaratomi(at)gmail.com / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)helsinki.fi / 040 369 9919


klo 12.00

Cheh Chang:
Masked Avengers (Cha shou)
Hong Kong 1981 / 87 min / mandariinikiina (tekstitetty englanniksi)

Naamiopäisten tappajien kultti herättää hirvitystä maaseudulla. Joukkio tappaa ja raiskaa kyläläisiä vailla armoa ja juo jopa uhriensa verta sekä harrastaa erilaisia saatanallisia rituaaleja tuhotöidensä jälkeen. Martial arts -taitaja Chi San Yuen johtaa ammattitaistelijoiden ryhmää, joka saa tehtäväkseen löytää naamiomiesten johtaja(t) ja estää heidän tekemänsä raakuudet. Yllättävää apua he saavat entiseltä naamiokultin edustajalta, joka liittyy Yuenin joukkoihin taistelemaan kyläläisten puolesta.

Hongkongilainen tuotantoyhtiö Shaw Brothers tuli 1970-luvulla tunnetuksi vauhdikkaista Kung fu – ja Martial arts -elokuvistaan. Shaw Brothersien elokuvissa ovat voimakkaasti esillä kollektiiviset arvot kuten lojaalius, tottelevaisuus ja yhteisen hyvän palveleminen. Elokuvat eroavatkin painotuksiltaan selvästi Golden Harvest -studion Bruce Lee -elokuvien tai hieman myöhemmin valmistuneiden John Woon toimintaelokuvien individualististen kostotarinoiden tyylistä. Montaasin leffamaratonissa katsottava Masked Avengers tuokin lähtöasetelmiltaan enemmän mieleen kollektiivisen uhrauksen teemoja Akira Kurosawan Seitsemästä samuraista tai vaikkapa Sam Peckinpahin Hurjasta joukosta. Masked Avengersia pidetään studion yhtenä viimeisistä helmistä ennen sen hiipumista 1980-luvulla. Moniin muihin studion töihin verrattuna elokuva on synkempi ja väkivaltaisempi, mutta sisältää myös tekijöille tyypillistä poikamaista charmia.

(Tomi Salovaara)


klo 13.30

Tony Maylam:
White Rock
USA 1977 / 76 min / englanti

Vuoden 1976 Innsbruckin olympialaisten maisemissa legendaarinen näyttelijä James Coburn toimii oppaana eri talviurheilulajien maailmaan Yes-yhtyeestä tutun Rick Wakemanin musiikin säestämänä.

Ohjaaja Tony Maylam sai tehtäväkseen ohjata dokumenttielokuvan Innsbruckin olympialaisista. Hän ei halunnut tehdä vain perinteistä urheiludokumenttia, vaan valjasti projektiinsa mukaan tarkoituksella vastakohtaisia elementtejä: karismaattinen James Coburn oppaana, hurjien g-voimien vaikutuksenalaisena pyörivä ARRI-kamera sekä Rick Wakemanin piruileva score. Tuloksena lienee omalaatuisin dokumentti, joka olympialaisista on tehty.

(Tomi Salovaara)


klo 15.00

Werner Herzog:
The Great Ecstasy of Woodcarver Steiner (Die große Ekstase des Bildschnitzers Steiner)
Länsi-Saksa 1974 / 45 min / saksa (tekstitys englanniksi)

Dokumentti esittelee saksalaisen Walter Steinerin, joka ansaitsee pääasiallisen elantonsa puuseppänä, mutta harrastaa todellisena intohimonaan mäkihyppyä. Elokuvassa seurataan pitkin Keski-Eurooppaa Steinerin kisamatkoja, joilla hän yrittää tehdä lentomäen maailmanennätystä.

Mäkihyppääjä Walter Steiner sopii hyvin ohjaaja Herzogin pakkomielteisten hahmojen kavalkadiin. Fysikaalisen maailman rajoitteet toimivat elokuvassa mielen sisäisten prosessien peilikuvana. Mäkihyppy ja lajin vaarallisuus kiinnostivat ohjaajaa erityisesti ja elokuva olikin hänen suosikkejaan omasta tuotannostaan.

(Tomi Salovaara)


klo 16.15

Paul Bartel:
Kalmanralli 2000 (Death Race 2000)
USA 1975 / 80 min / englanti

Tulevaisuuden suurta viihdettä on jokavuotinen rallikilpailu, jossa ajetaan Yhdysvaltojen halki aina New Yorkista Los Angelesiin asti. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään perinteinen ralli, vaan nopeuden lisäksi pisteitä saa yliajetuista ihmisistä. Lapsista, vanhuksista ja ihmisistä pyörätuoleissa saa extrapisteitä. Kilpailun pitkäaikainen hallitsija Frankenstein (David Carradine) saa haastajakseen psykoottisen tulokaskuljettajan Machine Gun Joen (Sylvester Stallone). Taistelu voitosta käy kuumana ja sivullisilta uhreilta ei vältytä.

Kalmanralli 2000 on monien Roger Cormanin tuottamien elokuvien tapaan takuuvarman irrottelevaa viihdettä ja sisältää melko ilmeisen allegorian 70-luvun amerikkalaisesta yhteiskunnasta. Elokuva onkin nautittavaa todellisuudenpakoa, jolle aikalaissatiirin vivahteet tuovat sopivaa vastapainoa, vaikka olisivatkin karkean nyansoituja. Kulttinäyttelijä David Carradine ja uraansa aloitteleva Sylvester Stallone revittelevät rooleissaan nautittavasti ja sopivalla tavalla vanhettuneet tulevaisuuden visiot ja teknologia sekä aikalaispuvustus tuovat elokuvalle takuuvarmaa kulttiarvoa.

(Tomi Salovaara)


klo 17.40

Edward F. Cline, Buster Keaton:
Convict 13
USA 1920 / 20 min / mykkäelokuva

Busterin golfin pelaamisen sekoittaa paennut vanki. Pian golfaaja onkin virkavaltaa paossa, kun hänen identiteettinsä sekoittuu vangin kanssa.

Luvassa on taattua Keatonia. Arkinen lähtötilanne kääntyy absurdien sattumusten sarjaksi. Busterin golftaidoissakin olisi vielä hiottavaa.

(Tomi Salovaara)


klo 18.00

George Roy Hill:
Lämäri (Slap Shot)
USA 1977 / 123 min / englanti

Paikallisen teollisuuden kohdatessa taloudellisia haasteita, on myös Charlestownin jääkiekkojoukkueen tulevaisuus vaakalaudalla katsojakadon uhatessa. Joukkueen pelaajavalmentajan Reggie Dunlopin (Paul Newman) päänvaivana ovat myös surkeasti sujuneet edelliset kaudet ja joukkueen pitkä tappioputki. Reggie päättää palkata joukkueeseen romuluiset Hansonin veljekset ja muuttaa joukkueen pelitapaa fyysisemmäksi yleisöä viihdyyttääkseen.

Lämäri on urheiluelokuvien suurimpia klassikoita ja elokuva kuuluu ilmeisesti muidenkin urheilijoiden kuin jääkiekkoilijoiden pelireissujen vakiokalustoon. Elokuva onkin saavuttanut jotain ainutlaatuista joukkueurheilun hauskuudesta ja ryhmähengestä, mutta myös amatööriurheilun raadollisuudesta ihmisten omistautuessa lapsuuden haaveelle vailla näkymiä taloudellisesta menestyksestä. Paul Newman on sanonut, että hänellä ei ole ikinä ollut niin hauskaa kuvauksissa kuin Lämäriä tehdessä. Tämä into välittyy täysin myös elokuvayleisölle.

(Tomi Salovaara)