Montaasi järjestää leffamaratonin sunnuntaina 20.11 klo 12-20, jossa katsotaan yhteensä neljä pitkää elokuvaa ja kaksi lyhäriä. Tällä kertaa Montaasi esittää oman tulkintansa maailmanhistoriasta ja elokuvien tapahtumat etenevät kronologisesti hamasta menneisyydestä tulevaisuuden visioihin asti.  Voit tulla katsomaan muutaman suosikkisi tai vaikka koko tarjonnan. Maratonin anti sulatellaan totuttuun tapaan saunassa, joka on lämmin klo 20.

Aikataulu:

12.00-12.15 E. Elias Merhige: Din of Celestial Birds (2006)
12.20-14.10 King Hu: Dragon Inn (1967)
14.20-15.40 Roger Corman: Kuilu ja heiluri (1961)
15.40-16.20 Ruokatauko
16.20-17.45 Woody Allen: Sota ja rakkaus eli älkää ampuko Napoleonia (1975)
17.55-18.05 Robert Drew & Associates: Faces Of November (1976)
18.10-20.00 Giulio Paradisi: The Visitor (1979)

Maraton järjestetään Otakaari 20 A:n Kinopoli-teatterissa. Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys.

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / tomi.salovaara(at)aalto.fi / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)aalto.fi / 040 843 5213


Klo 12.00

birdin

E. Elias Merhige:
Din of Celestial Birds
USA 2006 / 14 min

”hello and welcome … do not be afraid … be comforted … remember … our origin…”

Din of Celestial Birdsison E. Elias Merhigen jatkoa luomiskertomukseen pohjautuneen Begotten-elokuvan aloittamassa trilogiassa ja kuvaa materian väkivaltaista syntyä tyhjyydestä, evoluutiota ja lopulta tietoisuuden syntyä. Trilogian avauksen tavoin kokeellinen ja häiritseväkin teos on tehty yhdessä filosofeista ja taiteiljoista koostuvan Q6-ryhmän kanssa.

(Arto Kononen)


Klo 12.20

Dragon_Inn

King Hu:
Dragon Inn (Lóng Mén Kè Zhàn)
Taiwan 1967 / 111 min / mandariinikiina (eng. tekstit) / Blu-ray

Ming-dynastian aikaisessa Kiinassa vuonna 1457 Keisarin vaikutusvaltainen eunukki Zhao murhaa ministeri Yun ja karkoittaa julkisesti tämän lapset kaukaiselle etuvartioasemalla nimeltään Dragon Inn. Zhaolla on kuitenkin tarkoitus saattaa myös lapset päiviltään ja hän lähettää palkkamurhaajat lasten perään. Oikeamielinen miekkamies Xiao ja muutamat ministeri Yun henkiinjääneistä miehistä nousevat kuitenkin vastarintaan.

King Hun kuuluisat wuxia-elokuvat Come Drink With Me, A Touch of Zen ja Montaasin leffamaratonissa katsottava Dragon Inn loivat pohjan wuxia-genrelle ja ovat toimineet esikuvana elokuville kuten Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme sekä Lentävien tikarien talo. Etenkin elokuvan Dragon Inn luomat arkkityyppihahmot, kuten pahansuopa eunukki tai oikeamielinen miekkasankari, ovat kuuluneet jatkossa genren henkilöhahmovalikoimaan toistuvasti. Elokuvan taistelukohtaukset näyttävät edelleen henkeäsalpaavan upeilta!

(Tomi Salovaara)


Klo 14.20

pit-4

Roger Corman:
Kuilu ja heiluri (The Pit and the Pendulum)
USA 1961 / 80 min / englanti / Blu-ray

Pimeän keskiajan jälkeen ei suinkaan ole selvitty vielä kaikesta synkkyydestä. 1500-luvun Espanjassa ja inkvisition tuomiovallan alla nuori englantilaismies Francis Barnard joutuu tiukkaan paikkaan lähtiessään selvittämään erään inkvisiittorin naineen sisarensa mystiseen kuolemaan liittyviä seikkoja pahaenteisessä linnassa.

Kuilu ja heiluri oli toinen b-leffakunkku Roger Cormanin Edgar Allan Poe -filmatisointien sarjassa ja sen menestys johti Cormanin ja American Internation Picturesin kehittelemään vielä kuuden elokuvan verran lisää Poe-adaptaatioita. Sen tekemiseen osallistui pitkälti sama tiimi kuin edellisvuoden Vieraana kauhujen talossa -elokuvaan (Poen Usherin talon häviö). Pääosassa nähdään Vincent Price, musiikin sävelsi lounge- ja exotica-musiikin ekspertti Les Baxter, lavasteet suunnitteli Daniel Haller ja kuvauksesta vastasi Floyd Crosby. Monien mielestä Kuilu ja heiluri on Cormanin Poe-elokuvien sarjasta paras. Sen vaikutuksia on nähty etenkin Dario Argenton ja Mario Bavan edustaman italialaisen kauhuelokuvan ja giallon myöhemmässä kehityksessä ja esimerkiksi Stephen King on nimennyt erään sen shokkikohtauksen yhdeksi 60-luvun kauhuelokuvan tärkeimmistä hetkistä.

(Arto Kononen)


Klo 16.20

Love_And_Death

Woody Allen:
Sota ja rakkaus eli älkää ampuko Napoleonia (Love and Death)
USA 1975 / 85 min / englanti / Blu-ray

Napoleonin valloittaessa lisää elintilaa Ranskalle 1800-luvun alussa, joutuu älyllinen pasifisti ja pelkuri Boris Grushenko (Woody Allen) värväytymään Venäjän armeijaan. Sattuman kautta Boriksesta tulee sotasankari ja hän päätyy kotiin palattuaan naimisiin hieman sekopäisen Sonjan (Diane Keaton) kanssa. Heidän avioliittonsa sisältää jatkuvasti huvittavia filosofisia väittelyitä. Ja päätyvät he myös lopulta suunnittelemaan Napoleonin salamurhaa.

Elokuvassaan Sota ja rakkaus eli älkää ampuko Napoleonia Woody Allen yhdistelee komediallisia vaikutteitansa Marx-veljeksistä Bob Hopeen ja sisällyttää soppaan omaan tyypilliseen tapaansa viitteitä vakavampihenkisiin lähteisiin Ingmar Bergmanista venäläiseen klassikkokirjallisuuteen. Tapahtumien keskiössä on jälleen Allenin esittämä neuroottinen sisäisten epävarmuuksien tulkki, jonka filosofiset keskustelut Diane Keatonin loistavasti esittämän hahmon kanssa ovat allenmaisen riemastuttavaa kuultavaa. Elokuvan hienon visuaalisen toteutuksen takaa kuvaaja Ghislain Cloquet (Yö ja usva, Bressonin Balthazar).

(Tomi Salovaara)


Klo 17.55

Faces_of_november

Robert Drew & Associates:
Faces of November
USA 1964 / 12 min / englanti / Blu-ray

Viimeinen Robert Drewn ja hänen kumppaniensa tekemistä John F. Kennedy -aiheisista dokumenteista seuraa traagisesti menehtyneen presidentin hautajaisia kansalaisten järkyttyneiden ja paljonpuhuvien kasvojen ja reaktioiden kautta.

(Tomi Salovaara)


Klo 18.10

Visitor1

Giulio Paradisi (elokuvassa Michael J. Paradise):
The Visitor (Stridulum)
Italia, USA 1979 / 108 min / englanti

Maratonin päätteeksi pohditaan tulevaisuuden skenaarioita ja laitetaan sekavampaa vaihdetta silmään. Kosmisten voimien sodassa nuoren telekineettisiä voimia omaavan tytön sielusta tulee kovaa valuuttaa. Tytön varttumista vierestä seuraa avaruuden celestiaalien lähettiläs Jerzy (veteraani John Huston). Punahehkuisissa aavikkojaksoissa lopullinen tuho tuntuu olevan käsillä.

Hustonin lisäksi happoisen hippiscifin rooleissa nähdään muutenkin mielenkiintoinen casting: toinen ohjaajasuuruus Sam Peckinpah, Glenn Ford, Lance Henriksen, Shelley Winters, Mel Ferrer, cameoroolissa koripallotähti Kareem Abdul-Jabbar sekä alun Jeesus-hahmona tämän syksyn Night Visions -vieras Franco Nero. Elokuva lainailee vapaasti ja epämääräisin tarkoitusperin elementtejä vaikutteistaan, kuten Kolmannen asteen yhteys, The Omen, Linnut, Carrie tai Rosemaryn painajainen. Älyvapaassa outoudessaan ja rikkaassa visuaalisessa annissaan The Visitor on taattua midnight movie -osastoa.

(Arto Kononen)