Montaasi palaa myös kerhoiltojen osalta uuden opiskeluvuoden pariin. Kesän mainiot ja yllätykselliset leffaillat ovat nyt takana. Syksy aloitetaan viidellä kerhoillalla, jotka ovat: Preston Sturgesin hulvattoman hauska Unfaithfully Yours, Edward Yangin moderni merkkiteos Yi yi, italialaisen 70-luvun genre-elokuvan valio Shoot First… Die Later, yksi 90-luvun parhaita toimintaelokuvia oleva Point Break ja huipennuksena Dreyerin Jeanne d’Arcin kärsimys.
Kerhoillat järjestetään sunnuntaisin Otakaari 20 A:n kellarikerroksen Kinopoli-teatterissa. Kerhoillat alkavat klo 17.30 (poikkeuksena Yi yi klo 17.00), sauna on lämmin välillä 20–21 ja kerhohuone on käytettävissä hengailuun. Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys.
Tervetuloa!
Esitysvastaavat
Arto Kononen / arto.kononen(at)aalto.fi / 040 843 5213
Tomi Salovaara / tomi.salovaara(at)aalto.fi / 050 414 5178
Su 1.9.
Preston Sturges:
Unfaithfully Yours
USA 1948 / 105 min. / englanti
Maailmankuulu kapelimestari Sir Alfred de Carter (Rex Harrison) epäilee vaimoaan (Linda Darnell) uskottomuudesta. Johtaessaan konserttia Alfred alkaa hapveilla tavoista murhata vaimonsa. Käytännössä näiden suunnitelmien toteuttaminen ei osattaudu yhtä helpoksi kuin hän kuvitteli.
Unfaithfully Yours on komedian mestarin Sturgesin hulvattomin hänen kaikista elokuvistaan. Liikkuessaan mustasukkaisen aviomiehen kierossa mielentilassa, pääsee Sturges muodostamaan mahtavan sekoituksen mustaa huumoria, slapstickia sekä terävästi kirjoittamaansa (Sturges oli yksi Hollywoodin ensimmäisiä ohjaaja/käsikirjoittajia) dialogia. Rex Harrisonin roolisuoritus on reagoinnin ja nopeatempoisen dialogin lausumisen suurta juhlaa. (Tomi Salovaara)
Su 8.9. klo 17.00
Edward Yang:
Yi yi (1+2)
Taiwan/Japani 2000 / 173 min. / eng. tekstitys
Taiwanilaisen elokuvan mestarin Edward Yangin eeppinen perhekronikka Yi yi seuraa keskiluokkaisen perheen elämää Taipeissa vuoden ajan, alkaen häistä ja päättyen hautajaisiin. Kolmea sukupolvea yhtäaikaisesti kuvailevan tarinan keskiössä ovat perheen isän NJ:n, sekä hänen poikansa, Yang-Yangin, sekä tyttärensä, Ting-Tingin, näkökulmat ja kokemukset.
Yang tallentaa useamman juonikuvion lomassa eri perheenjäsenten ongelmat ja elämänpiirin yksityiskohdat intiimisti, myötätuntoisesti ja tarkkanäköisesti. Vuonna 2003 kuolleen ohjaajan viimeiseksi työksi jäänyt vuonna 2000 ensi-iltansa Cannesissa saanut Yi yi onkin kohonnut yhdeksi 2000-luvun arvostetuimmista elokuvista. Esimerkiksi Sight & Sound valitsi sen viimeisen 25 vuoden kymmenen parhaan elokuvan joukkoon vuonna 2002. (Arto Kononen)
Su 15.9.
Fernando Di Leo:
Shoot First… Die Later (Il poliziotto è marcio)
Italia 1974 / 94 min. / italia (eng. tekstitys)
Rooma, 70-luku. Järjestäytynyt rikollisuus rehottaa ja poliisi käy avointa sotaa mafiaa vastaan. Taistelun keskellä on komisario Dom Malacarne (Luc Merenda). Poliisivoimien silmissä Dom on sankari, mutta tosiasiassa hän saa palkkansa lain molemmilta puolilta.
70-luku oli italialaisen genre-elokuvan kulta-aikaa. Yksi maan tuottoisimpia genrejä oli väkivaltainen poliisielokuva, ”poliziotteschi”, ja Fernando Di Leo yksi sen tähtiohjaajista. Di Leon elokuvien tunnusmerkki on säälimättömyys, joka näkyy paitsi suorasukaisessa väkivallassa, myös lohduttomassa maailmankuvassa, jossa kaikki ovat ostettavissa ja kyttien ja konnien välillä on vain hiuksenhieno ero. Moraaliasetelmaltaan kutkuttava Shoot First… Die Later on yksi Di Leon merkkiteoksia ja rikosleffan hiomaton timantti. (Jussi Tarvainen)
Su 22.9.
Kathryn Bigelow:
Myrskyn Ratsastajat (Point Break)
USA 1991 / 123 min. / englanti
Nuori FBI-agentti Johnny Utah (Keanu Reeves) solattautuu surffarijengiin, jonka jäseniä hän epäilee syyllisiksi lukuisiin pankkiryöstöihin. Hän tutustuu hyvin jengin johtajaan Bodhiin (Patrick Swayze) ja löytää rakkauden surffaritytöstä, joka opettaa häntä surfaamaan. Lopulta panosten kiristyessä Johnnyn on laitettava henkilökohtaiset tunteensa sivuun saadaakseen vaaralliset pankkiryöstäjät kiinni.
Myrskyn Ratsastajat sekoittaa onnistuneesti toimintaelokuvan alagenrejä: pankkiryöstöleffa, man-undercover, buddy-poliisielokuva. Katryn Bigelow keskittyy hienojen toimintakohtausten ohella myös päähenkilöidensä motiiveihin ja haaveisiin. Kerrankin mielenkiintoisia hahmoja molemmin puolin lakia. Elokuva on ehdottomasti 90-luvun parhaita toimintaelokuvia! (Tomi Salovaara)
Su 29.9.
Carl Theodor Dreyer:
Jeanne d’Arcin kärsimys (La passion de Jeanne d’Arc)
Ranska 1928 / 97 min. / mykkä (eng. tekstitys)
Jeanne d’Arc (1412–1431) joutuu oikeuden eteen syytettynä vääräuskoisuudesta 1400-luvun englannissa. Hänen tuomarinsa pyrkivät saamaan Jeannen kieltämään hänen kokemat pyhät näyt. Jeanne joutuu vankisellissä pohtimaan näkyjensä paljastamista, kun hänen henkensä on vaarassa.
Carl Theodor Dreyer on elokuvan suuria formalisteja, jonka elokuva Jeanne d’Arcin kärsimys on vakiojäsen maailman parhaiden elokuvien äänestysten kärkisijoilla. Viime vuoden Sight and Soundin kattavassa äänestyksessä elokuva äänestettiin kaikkien aikojen yhdeksänneksi parhaaksi elokuvaksi. Dreyerin virtuoosimaisella otteella ohjattuna Jeanne d’Arcin kärsimys nousee aidon liikuttavaksi ja vaikuttavaksi kokemukseksi. Renee Maria Falconettin roolisuoritusta pääosassa pidetään yhtenä parhaista, mitä valkokankaalla on koskaan nähty. (Tomi Salovaara)