Montaasi on saanut vuodeksi 2019 uuden esitysvastaavan Peter Sormusen jo entuudestaan tuttujen konkarien seuraksi. Ohjelmisto pysyy varmasti laadukkaana ja monipuolistuu entisestään valitsijaporukan laajentuessa. Vuoden 2019 leffaillat saadaan käyntiin tammikuun kovalla kattauksella. Leffailloissa katsotaan Ermanno Olmin monisyinen alkoholismikuvaus Pyhän juopon legenda, vastikään menehtyneen Matti Kassilan läpimurtoelokuva Radio tekee murron, Rob Reinerin fantasiaelokuvan moderni klassikko Prinsessan ryöstö, sekä kuun viimeisessä leffaillassa pre-code -elokuvien tuplanäytöksessä Josef von Sternbergin Dishonored ja Frank Capran Forbidden.

Leffaillat järjestetään tammikuussa Otaniemen Kinopoli-teatterissa tai Montaasin kerhohuoneella (Otakaari 20A Kinopolin vieressä). Elokuvat ovat englannin- tai suomenkielisiä tai niissä on englanninkielinen tekstitys. Talon sauna on lämmin leffojen jälkeen Otaniemessä klo 20-21.

6.1. Pyhän juopon legenda (Kerhohuone, klo 17.30)
13.1. Radio tekee murron (Kerhohuone, klo 17.30)
20.1. Prinsessan ryöstö (Kinopoli, klo 17.30)
27.1. Pre-code -leffailta: Dishonored + Forbidden (Kinopoli, klo 17.00)

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / salovaaratomi(at)gmail.com / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)helsinki.fi / 040 369 9919
Peter Sormunen / peter.sormunen(at)aalto.fi / Telegram: @sormpe


Su 6.1. klo 17.30 (Kerhohuone)

Ermanno Olmi:
Pyhän juopon legenda (The Legend of the Holy Drinker)
Italia 1988 / 127 min / englanti / Blu-ray

Kirjailija Joseph Rothin omakohtaiseen kokemukseen perustuvassa skenaariossa tuntematon henkilö tarjoaa 200 frangia kodittomalle ja alkoholisoituneelle miehelle (Rutger Hauer). Hän vastaanottaa rahat, mutta lupaa maksaa kaiken takaisin niin pian kuin mahdollista.

Ermanno Olmin Pyhän juopon tarina perustuu maailmansotien puristuksessa eläneen ja työskennelleen itävaltalaisen Joseph Rothin novelliin. Kirjailija oli itse alkoholisti ja teos jäi hänen viimeisekseen ennen hänen kuolemaansa pian novellin ilmestymisen jälkeen. Päähenkilön karun todellisuuden keskeltä elokuva löytää inhimillisen moraliteetin päähenkilön pyrkiessä maksamaan velkansa takaisin vaikka viimeisenä tekonaan. Elokuvan äänimaailma (mukaan lukien paikoitellen kuultavat otokset Stravinskia) muodostuvat oleelliseksi osaksi yksinäisen juopon mielenmaiseman kuvausta. Tärkeässä osassa on myös elokuvan kertojaääni, joka elävöittää päähenkilön moraalista kriisiä ja tuo elokuvaan ajattomuutta sekä ”legendamaisuutta” tarinana juopoista läpi aikojen.

(Tomi Salovaara)


Su 13.1. klo 17.30 (Kerhohuone)

Matti Kassila:
Radio tekee murron
Suomi 1951 / 91 min / suomi

Omalaatuisia radioreportaaseja tehtaileva toimittaja Toivo Teräsvuori (Hannes Häyrinen) saa idean lavastetusta ryöstöstä Helsingin Taidemuseoon. Teräsvuoren harmiksi radion ohjelmapäällikkö ei kuitenkaan tähän myönny vaan antaa sen tehtäväksi Teräsvuoren kollegalle. Teräsvuori päättää kuitenkin yhdessä äänittäjän (Kaarlo Halttunen) kanssa tehdä reportaasin omin lupinensa. Suunnitelma epäonnistuu pahoin, kun oikeat rikolliset ehtivät edelle. Teräsvuori pidätetään ja hän päättää saada oikeat syylliset kiinni. Avukseen hän saa radiossa apulaisena työskentelevän Eilan (Ritva Arvelo).

Matti Kassilan yhdessä Aarne Tarkaksen kanssa käsikirjoittama ja kolme Jussi-palkintoa kerännyt rikoskomedia Radio tekee murron on Kassilan läpimurtoelokuva. Elokuva pohjautuu väljästi Yleisradion toimittajan Usko Santavuoren tekemiin radioreportaaseihin, joissa yhdessä hän tekeytyi murtovarkaaksi ja teki lavastetun murron radioliikkeeseen. Elokuvaa kuvattiin paljon aidoilla tapahtumapaikoilla jättäen nykykatsojalle mahdollisuuden ihastella 50-luvun Helsinkiä.

(Peter Sormunen)


Su 20.1. klo 17.30 (Kinopoli)

Rob Reiner:
Prinsessan ryöstö (The Princess Bride)
Yhdysvallat 1987 / 98 min / englanti / Blu-Ray

William Goldmanin romaanin pohjalta tehty Prinsessan ryöstö alkaa kehyskertomuksesta, jossa Peter Falkin esittämä isoisä alkaa lukea sairaalle lapsenlapselleen pölyistä satukirjaa. Kirjasta löytyvässä tarinassa kohtaamme maatilan apukäsi Westleyn (Cary Elwes), jonka täytyy pelastaa tosirakkautensa prinsessa Buttercup (Robin Wright), jota ollaan naittamassa pahalle prinssi Humperdinckille (Chris Sarandon).

Goldman romaania oli yritetty elokuvaksi jo useampaan otteeseen ennen kuin This is Spinal Tap ja Stand By Me -elokuviensa myötä nosteessa ollut Rob Reiner tarttui materiaaliin. Goldman muokkasi romaanin itse elokuvan käsikirjoitukseksi. Vaatimattomasti lippuluukuilla menestynyt komedian, fantasian, seikkailun ja romanssin yhdistävä teos on sittemmin kerännyt kulttimainetta ja tasaisesti uusia faneja. Useat elokuvan repliikit ovat elokuvafriikkien vakiositaatteja ja se on noteerattu useilla tahoilla niin parhaita komediota kuin romanssejakin listatessa.

(Arto Kononen)


Su 27.1. klo 17.00 (Kinopoli)

Pre-code -leffailta Vol. 2

Montaasin leffailloissa järjestettiin pre-code-leffailta maaliskuussa 2014. Pitkän odotuksen jälkeen tälle tulee jatkoa.

Pre-code -elokuvasta:

Pre-code -elokuvalla tarkoitetaan Hollywood-elokuvia 1920-luvun lopulta vuoteen 1934, jotka rajoittuvat äänielokuvan murroksesta sensuuria kiristäneeseen ”koodiin”. Koodi otettiin käyttöön jo vuonna 1930, mutta sensuuri oli aluksi löysää. Koodia edeltänyt elokuva sisälsi rohkeampaa väkivallan, alastomuuden ja seksuaalisuuden kuvausta. Elokuvissa esiintyi avoimemmin mm. prostituutiota, päihteiden käyttöä, kiroilua ja esiaviollisia raskauksia.

Montaasin leffaillassa katsotaan kaksi tämän aikakauden klassikkoa.

klo 17.00

Josef von Sternberg:
Eri lippujen alla (Dishonored)
USA 1931 / 91 min / englanti / Blu-ray

Marlene Dietrich näyttelee ensimmäisen maailmansodan aikaisessa Wienissä prostituoiduiksi ajautunutta leskeä, joka yllättäen rekrytoidaan Itävallan salaisen palveluksen agentiksi koodinimellä X-27. Hänen on tarkoitus käyttää ”luontaisia” lahjojaan paljastaakseen myyrät ja petturit salaisen palveluksen sisältä. Lopulta X-27 sekaantuu hänen veroiseensa hurmauspelin taitajaan, agenttiin nimeltä H-14 (Victor McLaglen). Heidän välille kehkeytyy kiehtova kissa-hiiri -leikki, jonka keskellä panoksena on maailmanpoliittisesti kriittisten dokumenttien kohtalo.

Dishonored on tarinaltaan heppoinen agenttiseikkailu sisältäen James Bond -elokuvien tasoisia epäuskottavuuksia sekä yhdentekeviä juonenkäänteitä. Ohjaajan faneille tämä ei tuota suurta pettymystä, sillä tarina onkin aina ollut von Strenbergille vain taustaliima lähes ylitsevuotavan visuaalisen tyylittelyn keskellä. Ohjaaja oli löytänyt Dietrichista kuviensa mystiikan ja seksuaalisen voiman lähteen, jonka ympärille koko ympäröivä todellisuus on lavastettu.

(Tomi Salovaara)

klo 18.30


Frank Capra:
Forbidden
USA 1932 / 83 min / englanti

Yksinäinen kirjastonhoitaja Lulu (Barbara Stanwyck) tapaa Karibian risteilyllä menestyneen lakimiehen Bob Groverin (Adolphe Menjou). Heidän välilleen kehkeytyy romanssi, mutta Bob on naimisissa eikä voi jättää vaimoaan. Bobin tietämättä Lulu on tullut raskaaksi ja heidän tiensä eroavat raivoisan riidan seurauksena. Vuosia myöhemmin heidän polkunsa kohtaavat jälleen ja Lulun salaa synnyttämä lapsi muuttaa heidän elämänsä suuntaa lopullisesti.

Ennen tunnetuimpia teoksiaan Frank Capra ohjasi 1930-luvun alussa Columbialle useita melodraamoja ja komedioita. Useissa melodraamoissa esiintyi Barbara Stanwyck ja Forbidden lienee vaikuttavin heidän yhteisistä elokuvistaan. Ohjaajan konservatiivisemman arvomaailman elokuviin tottuneet saattavat yllättyä Capran varhaiselokuvien rohkeudesta ja jopa aistillisuudesta. Pre-code-aikakaudelle tyypillisen rohkeamman asiakäsittelyn ohella Forbidden vaikuttaa ennen kaikkea kiellettyjen ihmissuhteiden ja tukahdutettujen tunteiden ymmärtäväisellä ja koskettavalla kuvauksellaan. Elokuvan pääosassa esiintyvä Barbara Stanwyck on uskomaton.

(Tomi Salovaara)