Tammikuun leffailloissa Kenneth Lonerganin vahva esikoisohjaus You Can Count on Me, Disney-animaatiotupla The Three Caballeros + Song of the South sekä Montaasin puheenjohtajan Ville Alasalmen merkkipäivän kunniaksi Neeraj Pandeyn Special 26.
Leffaillat järjestetään tammikuussa Kinopoli-teatterissa (Otakaari 20A) tai sen vieressä Montaasin kerhohuoneella. Elokuvat ovat englannin- tai suomenkielisiä tai niissä on englanninkielinen tekstitys. Huomioi tämän kuun toisen leffaillan tavallista aikaisempi aloitusaika. Talon sauna on lämmin leffojen jälkeen sunnuntaisin Otaniemessä klo 20-21.
12.1. You Can Count on Me (Kerhohuone, klo 17.30)
19.1. The Three Caballeros + Song of the South (Kinopoli, klo 17.00)
26.1. Special 26 (Kinopoli, klo 17.30)
Tervetuloa!
Esitysvastaavat
Arto Kononen / arto.kononen(at)helsinki.fi / 040 369 9919
Peter Sormunen / peter.sormunen(at)aalto.fi / Telegram: @sormpe
Su 12.1. klo 17.30 (Kerhohuone)
Kenneth Lonergan:
Väärät ystävät (You Can Count on Me)
USA 2000 / 111 min / englanti
Sisarusten Sammyn (Laura Linney) ja Terryn (Mark Ruffalo) vanhemmat menehtyvät auto-onnettomuudessa Sammyn ja Terryn ollessa vielä lapsia. Vuosia myöhemmin Sammy elää elämäänsä yksinhuoltajana poikansa Rubyn (Rody Culkin) kanssa lapuudenmaisemissaan Catskillvuorilla työskennellen pankkivirkailijana sekä tapaillen paremman puutteessa Bobia (Jon Tenney). Kun etäinen, hulttiomainen ja harvoin Sammyn kanssa yhteksissä oleva Terry saapuu yllättäen vierailulle, Sammy joutuu pohtimaan suhdetta veljeensä Terryn monimutkaistessa ja muuttaessa hänen rutiininomaista elämäänsä.
Ihmisten välisiä suhteita ja vuorovaikutusta äärettömän taitavasti kuvaavan Kenneth Lonerganin esikoisohjaus You Can Count on Me oli arvostelumenestys ja kriitikoiden ylistämä elokuva, jonka teatterimaailmassakin työskentelevä Lonergan myös käsikirjoitti. Mark Ruffalon hahmossa ja sen suhteessa Sammyn poikaan Rubyyn on paljon samaa kuin Manchester by the Sean Leessa ja hänen suhteessa Patrickiin. Elokuvan atmosfääri onkin hyvin samankaltainen Manchesterin kanssa. You Can Count on Me sai kaksi Oscar-ehdokkuutta parhaasta naispääosasta sekä parhaasta alkuperäisestä käsikirjoituksesta.
(Peter Sormunen)
Su 19.1. klo 17.00 (Kinopoli)
Huomioi aikaisempi aloitusaika!
Klo 17.00
Norman Ferguson:
The Three Caballeros
USA 1944 / 71 min / englanti
Vuonna 1941 USA:n ulkoministeriö lähetti Disneyn ja kumppanit ystävyyskierrokselle Etelä-Amerikkaan tarkoituksena parantaa suhteita saksalaismielisiin paikallisiin valtioihin. Disneyn studion kuului tehdä matkan inspiroimana muutama Etelä-Amerikkaa ja mannerten välistä ystävyyttä kuvaavaa elokuvaa, joista The Three Caballeros on tunnetuin. Elokuvassa Aku Ankka pääsee tutustumaan latinalaisen Amerikan ihmeisiin kahden paikallisen ”caballeronsa” kanssa seikkailuissa, joiden surrealistisuus lähestyy ajoittain jopa Dumbon pinkkien elefanttien tasoa.
Disneyn tunnetuimmista pitkistä elokuvista poiketen The Three Caballeros koostuu lyhyemmistä löyhästi yhteen liittyvistä segmenteistä, ja sen animaatiotyyli muistuttaa enemmän perinteisiä lyhytanimaatioita. Elokuvan teknisistä saavutuksista mainittakoon, että se oli ensimmäinen live-action-näyteltyä kuvaa ja piirroshahmoja yhdistelevä kokopitkä elokuva.
(Jaakko Hassinen)
Klo 18.15
Harve Foster, Wilfred Jackson:
Song of the South
USA 1946 / 94 min / englanti
Seitsemänvuotiaan Johnnyn loma isovanhempien plantaasilla keskeytyy, kun perheenisä joutuu jättämään hänet isoäitinsä luo työasioiden takia. Plantaasilla poika kuitenkin tapaa työläisenä toimivan entisen orjan, Remus-sedän, jonka kertomat lyhytanimaatioina näytetyt kansantarinat auttavat selviämään arkielämän haasteista.
Disneyn tuotantoa on usein syytetty naiivista ja sokean nostalgisesta historiankuvasta, mistä Song of the South on taatusti tunnetuin esimerkki. Elokuvan etelän plantaasi-idyllin kuvausta ja stereotyyppisiä afrikkalais-amerikkalaisia hahmoja kritisoitiin jo elokuvan ilmestymisen aikana, eikä sitä ole Amerikassa julkaistu millään kotivideoformaatilla. Elokuva on palannut taas yleiseen keskusteluun koska se on yksi harvoista Disneyn katalogin pitkistä elokuvista joita ei löydy Disneyn vastalanseeraamasta suoratoistopalvelusta, ja yhtiö on muutenkin ollut vastentahtoinen noteeraamaan elokuvan olemassaoloa.
(Jaakko Hassinen)
Su 26.1. klo 17.30 (Kinopoli)
Neeraj Pandey:
Special 26 – (Special Chabbees)
Intia 2013 / 144 min / hindi
Tämän viikon leffan valitsijalle spesiaalin luvun 26 innoittamana leffaillassa nähdään tositapahtumiin perustuva intialainen elokuva Special 26, joka kertoo vuoden 1987 kuuluisasta Oopperatalon huijauksesta. Ratkaisematta jääneessä tapauksessa joukko Intian keskustutkintayksikön (CBI) edustajina esiintyviä henkilöitä suoritti tekaistun verotarkastuksen Mumbailaisen Oopperatalon omistajille. Tarkastuksessa joukkoa vetävä henkilö otti näytteitä jalokiviomistuksista ja hävisi niiden kanssa jäljittämättömiin. Ryöstösaaliin arvo oli lähes puoli miljoonaa dollaria.
Special 26 on ohjaaja Neeraj Pandeyn toinen ohjaustyö suosiota niittäneen debyyttielokuva Wednesdayn (2013) jälkeen. Ohjaajan myöhemmät ohjaustyöt ovat myös saaneet suosiota Intiassa ja menestyneet myös taloudellisesti. Elokuvista on pidetty niiden humoristisen otteen ja loistavan näyttelijätyön vuoksi. Special 26 elokuvassa loistavat useat nimekkäät intialaiset komedianäyttelijät kuten Akshay Kumar pääosassa. Elokuva ei myöskään petä Bollywoodin ystäviä, sillä elokuvassa nähdään ainakin yksi hyvin perinteinen tanssikohtaus.
(Ville Alasalmi)