Montaasin leffaillat jatkavat elokuussa kesäkuun carte blanche – sarjaa viiden leffaillan voimin. Osa valitsijoista on pysytellyt enemmän klassikkolinjalla, osa puolestaan on valinnut monelle vähän tuntemattomampia elokuvia. Kokonaisuutena kattaus on suorastaan kihelmöivä!

Leffaillat järjestetään elokuussa sunnuntaisin Otakaari 20 A:n kellarikerroksen Kinopoli-teatterissa. Leffaillat alkavat klo 17.30 (katso poikkeukset alta), sauna on lämmin välillä 20-21 ja kerhohuone on käytettävissä hengailuun. Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys.

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / tomi.salovaara(at)aalto.fi / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)aalto.fi / 040 843 5213


Su 2.8 klo 17.30 (Kinopoli)

band_of_outsiders

Carte Blanche à Sasu Mäkelä

Jean-Luc Godard:
Laittomat (Bande à part)
Ranska 1964 / 97 min / ranska (tekstitetty englanniksi)

Kesä on raitapaitoja ja ranskalaista uutta aaltoa varten. Jean-Luc Godardin ohjaamassa Bande à Partissa Anna Karinan esittämä ujo Odile kohtaa yhdysvaltalaisiin B-elokuviin viehtyneet vetelehtijäkaverukset Franzin ja Arthurin (Sami Frey, Claude Brasseur). Lyöttäydyttyään yhteen he kehittävät kolmiodraaman lisäksi pettämättömän ryöstösuunnitelman. Seuraa rötöksiä ja rakkautta, vauhtia ja vaarallisia tilanteita sekä ennen kaikkea epätavallisia elokuvallisia ratkaisuja.

Elokuva, josta Jean-Luc Godard itse on käyttänyt kuvausta ”Liisa Ihmemaassa kohtaa Franz Kafkan”, kuuluu ohjaajansa kepeimpiin ja helpoimmin lähestyttäviin. Tästä huolimatta se on kuitenkin selkeästi Godardin käsialaa ja kertoo melko tavanomaisen rikostarinansa sangen omaperäisesti. Bande à Part on tyylillään vaikuttanut suuresti myös moniin nuoremman sukupolven elokuvantekijöihin, joista mm. Quentin Tarantino nimesi tuotantoyhtiönsä elokuvan mukaan. (Sasu Mäkelä)


Su 9.8 klo 17.30 (Kinopoli)

Crazy_Horse

Carte Blanche à Moona Pennanen

Fernando Arrabal:
I Will Walk Like a Crazy Horse / J’irai comme un cheval fou
Ranska 1973 / 100 min / ranska

Aden Rayn (George Shannon) uskotaan tappaneen äitinsä ja hän pakenee erämaahan laukullisen jalokivien kanssa.
Autiomaassa hän tapaa Marvelin (Hachemi Marzouk), primitiivistä elämää viettävän erakon, joka johdattaa Rayn luonnon saloihin. Yhdessä tämä outo parivaljakko matkaa takaisin kaupunkiin, jossa Marvel liittyy sirkukseen ja Aden on pakotettu kohtaamaan omat sisäiset demoninsa.

Arrabalin toinen pitkä elokuva I Will Walk Like a Crazy Horse on surrealistinen odysseia luonnon ja sivilisaation kohtaamisesta, joka jatkaa Arrabalin ensimmäisen elokuvan Viva la Muerten jalanjäljissä. Arrabal kuului nuoruudessaan André Bretonin surrealisteihin, häneltä on julkaistu runoja ja Jodorowskyn Fando & Lis perustuu hänen näytelmäänsä. (Moona Pennanen)


Su 16.8 klo 17.30 (Kinopoli)

French-Connection

Carte Blanche à Jan Wolski

William Friedkin:
The French Connection – Kovaotteiset miehet
USA 1971 / 104 min / englanti

New Yorkin poliisi pääsee huumesalakuljettajien jäljille Jimmy ”Popeye” Doylen (Gene Hackman) johdolla. Kyttien ja gangstereiden kisailu kiihtyy niin intensiiviseksi että kriitikko Roger Ebert luonnehtikin, että elokuva ”on pintaa, liikettä, väkivaltaa ja jännitystä […se on…] yhtä jahtia”. Elokuva muistetaankin erityisesti hurjasta junan takaa-ajosta autolla NYC:n katuvilinässä. Jännäri oli ilmestyessään myös uraauurtava mm. epäsankarillisen päähenkilönsä ja rosoisen realisminsa ansiosta.  (Jan Wolski)


Su 23.8 klo 17.30 (Kinopoli)

It_happened_here

Carte Blanche à Sampo Vuorinen

Kevin Brownlow, Andrew Mollo:
It Happened Here
Iso-Britannia 1964 / 97 min / englanti

Kun liittoutuneiden vastarinta murtui raivokkaiden taisteluiden jälkeen Dunkerquessa keväällä 1940, Saksan joukkojen tie Englantiin oli auki. Brittein saaret joutuivat Saksan vallan alle, ja miehitetyn maan asukkaat saivat tuntea katkeran tappion häpeän ja natsimiehityksen kauhut. Neljä vuotta myöhemmin ahtaalle ajettu vastarintaliike taistelee yhä, mutta vastassa eivät ole vain saksalaiset sotilaat vaan myös kotimaiset fasistit, joiden käsiin paikallishallinto on uskottu.

Usein maailman parhaaksi amatöörielokuvaksi kutsuttu It Happened Here sai alkunsa vaihtoehtohistoriasta kiinnostuneiden opiskelijapoikien harrasteprojektina. Kengännauhabudjetin ja tiukan autenttisuuspyrkimyksen yhdistäminen venytti tuotannon keston kahdeksaan vuoteen, mutta antoi henkilöhahmoille samalla roimasti lisää uskottavuutta: paikallisia fasisteja esittävät entiset BUF-fasistiunionin jäsenet, ja saksalaisia niin ikään entiset oikeat saksalaissotilaat. Projektin poikkeuksellinen kunnianhimo poiki sille nimekkäitä tukijoita, mm. itse Stanley Kubrickin.

It Happened Here herätti ilmestyessään voimakasta paheksuntaa esittäessään, että fasismi voi juurtua minne tahansa, kun olosuhteet ovat otolliset. Nykyään elokuvaa pidetään yhtenä fiktiivisen vaihtoehtohistorian perusteoksista, ja mm. Ridley Scott on sanonut sen toimineen innoittajanaan tänä vuonna USA:ssa käynnistyneen TV-sarjan The Man in the High Castle tuottajana. (Sampo Vuorinen)


Su 30.8 klo 18.30 (Kinopoli)

Huomioi normaalia myöhempi aloitusaika!

Oshima

Carte Blanche à Matias Laine

Ōshima Nagisa:
Kolmen juopon ylösnousemus (Kaette kita yopparai)
Japani  1968 /  80min / japani

Ōshima Nagisa ryhtyi 60-luvun alussa, uuden aallon toveriensa kuten Suzuki Seijunin ja Imamura Shōhein kanssa, hellästi tuhoamaan Ozun ja Mizoguchin perintöä. 60-luvun alkupuolella Ōshima heitettiin jälleen kerran ulos konservatiivisilta Shōchiku -studioilta, teki töitä televisiolle, ja matkusti Koreaan 1964. Matkan välittömänä seurauksena syntyi Pojan päiväkirja (Yunbogi no nikki) – vääjäämättömästi koskettava, still-kuvina etenevän elokuvan äärimmäisessä köyhyydessä elävistä korealaisista lapsista – mutta sen seuraukset näkyvät myös illan elokuvassa.

Sitten mentiinkin taas. Lihan ilot (Etsuraku) vuodelta 65 vaikuttaa käsittämättömältä, ellei tiedä sen olevan parodia Pink Eigasta, eroottisesta elokuvasta, jollaisia Shōchikukin tuotti. Studio kyllä levitti Ōshiman itse kustantamia elokuvia, vaikka välillä tarkoituksellisen tehottomasti. 60-luvun loppupuolen elokuvissaan Ōshima käy tabun toinen toisensa perästä kimppuun herkullisin tuloksin. Vailla laskelmointia, mutta suvereenisti elokuvalla leikkien.

Kolmen juopon ylösnousemus on samaan aikaan hölmö ja nokkela, hervottoman hauska ja kuolemanvakava. Päähenkilöt O Noppo, Chu Noppo ja Chibi ovat coolin tuolla puolen. (Matias Laine)