Elokuussa Montaasin leffailloissa maaliskuussa peruuntunut Kirk Douglas In Memoriam -näytös Lonely Are the Brave, Tomas Alfredsonin Ystävät hämärän jälkeen sekä Tsui Harkin Dangerous Encounters of the First Kind. Lisäksi loppukuusta mysteeri-iltoja kolmin kaksin kappalein. Mysteeri-illoissa illan elokuva paljastuu vasta elokuvan alkaessa.

Leffaillat järjestetään elokuussa Kinopoli-teatterissa (Otakaari 20A). Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys. Talon sauna on lämmin leffojen jälkeen Otaniemessä klo 20-21.

2.8. Lonely Are the Brave (Kinopoli, klo 17.30)
9.8. Ystävät hämärän jälkeen (Kinopoli, klo 17.30)
16.8. ??? (Kinopoli, klo 17.30)
23.8. Dangerous Encounters of the First Kind (Kinopoli, klo 17.30)
30.8. ??? (Kinopoli, klo 17.30)

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Arto Kononen / arto.kononen(at)helsinki.fi / 040 369 9919
Peter Sormunen / peter.sormunen(at)aalto.fi / Telegram: @sormpe


Su 2.8. klo 17.30 (Kinopoli)

Kirk Douglas In Memoriam

David Miller:
Ratsasta viimeinen taival (Lonely Are the Brave)
USA 1962 / 107 min / englanti (in English)

Vanha villin lännen elämäntyyli on vaipumassa unholaan, mutta Jack Burns (Kirk Douglas) on päättänyt pitää kiinni vanhoista tavoistaan hautaan asti. Moderni teknologia ei kiinnosta ja hevonen on miehen paras ystävä, vaikka autot ovatkin valtaamassa lännen maiseman. Jack alkaa pian huomata, että hänen läheisensä alkavat aikuistumaan ja leikkikaverit ovat vähissä. Onneksi hevoseen voi aina luottaa.

David Millerin elokuva lukeutuu niin kutsuttujen myöhäiswesternien genreen, jotka ovat sekä niin tekoajankohdaltaan kuin tarinan ajanjakson puolesta ”väärällä” vuosikymmenellä. Ratsasta viimeinen taival oli Kirk Douglasin intohimoprojekti, jonka tarinaan ja teemoihin näyttelijä koki voimakasta samaistumista. Lopputuloksena on yksi 60-luvun amerikkalaisen elokuvan suurimmista mestariteoksista. Douglas saa kiittää elokuvan onnistumisesta paljolti päätöstään palkata käsikirjoittajaksi mustalla listalla pitkään kärvistelleen Dalton Trumbon, joka löysi tarinan teemoihin juuri oikean sävyn. Totaalinen itsesäälin puutos erottaa elokuvan kiinnostavasti esimerkiksi 70-luvun amerikkalaisen elokuvan vastaavista identiteettikriisielokuvista. Douglasin hahmo ei kaipaa sääliä, mutta ei ole sen enempää tyytyväinenkään tilanteeseensa. Lopputuloksena on vain hiljainen hyväksyntä kykenemättömyydestä kasvaa aikuiseksi sekä oman identiteetin kelpaamattomuudesta muuttuvaan maailmaan.

Vanhan Hollywoodin viimeinen elossa ollut miestähti Kirk Douglas menehtyi 5. helmikuuta 2020 103 vuoden ikäisenä.

(Tomi Salovaara)


Su 9.8. klo 18.00 (Kinopoli)

Tomas Alfredson:
Ystävät hämärän jälkeen (Låt den rätte komma in)
Ruotsi 2008 / 115 min / ruotsi

Ystävät hämärän jälkeen (Låt den rätte komma in) on ruotsalainen romanttinen kauhuelokuva. Elokuva kertoo 12-vuotiaasta yksinäisestä ja koulukiusatusta Oskarista, joka löytää yllättävän ystävän naapurissa asuvasta samanikäisestä tytöstä, Elinistä. Pian kuitenkin paljastuu, että Elin on jotain muuta kuin mitä päälle päin näyttää. Elokuva sijoittuu 1980-luvun Tukholmalaiseen lähiöön ja kuvaa hyvin nuoren elämän synkkiä sävyjä, mutta myös naiivia ystävyyden ja rakkauden tunteiden etsiskelyä.

Elokuva pohjautuu John Ajvide Lindqvistin vuonna 2004 julkaistuun saman nimiseen romaaniin, josta kirjailija itse on tehnyt elokuvan käsikirjoituksen. Elokuvan on ohjannut muun muassa Tinker Tailor Soldier Spy -elokuvasta tunnettu Tomas Alfredson. Sekä romaani että elokuva ovat saaneet ilmestyessään laajaa ylistystä sekä tunnusta. Illan elokuva tuo hieman pohjoismaista pakkasta ja kalseutta elokuun helteiden keskelle.

(Ville Alasalmi)


Su 16.8. klo 17.30 (Kinopoli)

???


Su 23.8. klo 17.30 (Kinopoli)

Carte blanche à Jussi Tarvainen:

Tsui Hark:
Dangerous Encounters of the First Kind (Director’s Cut)
Hong Kong 1980 / 95 min / kantoninkiina (eng. tekstit)

Kolme nuorta miestä räjäyttää kotitekoisen pommin elokuvateatterissa. Paikalle osunut nainen näkee pommittajien pakenevan paikalta. Hän ei kuitenkaan käräytä miehiä, vaan vaatii sen sijaan päästä mukaan porukkaan. Yhdessä nelikko alkaa terrorisoida kaupunkia pommituksillaan. Samaan aikaan naisen poliisiveli ryhtyy jahtaamaan heitä.

Hong Kong -legenda Tsui Harkin ensimmäiset kaksi elokuvaa floppasivat. Kolmanteen hän omien sanojensa mukaan latasi kaiken turhautumisensa. Lopputulos oli kirjaimellisesti räjähdysherkkä elokuva: nihilistinen, sysimustan huumorin sävyttämä trilleri, joka sisälsi häiritsevän opettavaista materiaalia pomminvalmistuksesta. Elokuva kiellettiin ensin kokonaan ja päästettiin sitten levitykseen 20 minuuttia lyhyempänä. Leikatustakin versiosta tuli hitti ja Tsuista yksi maansa maineikkaimmista ohjaajista. Nyt nähtävä alkuperäinen versio on edelleen harvinaisen vaarallisen tuntuinen teos. Ei heikkohermoisille!

(Jussi Tarvainen)


Su 30.8. klo 17.30 (Kinopoli)

???