Elokuussa Montaasin leffailloissa jatketaan carte blanche -tyyliin. Esitysvastaavat haukkaavat happea ja jokaiselle elokuun sunnuntaille joku montaasilainen on saanut vapaat kädet elokuvan valitsemiseen.

Leffaillat järjestetään toukokuussa Montaasin kerhohuoneella tai Kinopolissa (molemmat Otakaari 20A, kellarikerros). Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys. Talon sauna on lämmin leffojen jälkeen Otaniemessä klo 20-21.

7.8. Ritual (Kerhohuone, klo 17.30)
14.8. Waking Life (Kinopoli, klo 17.30)
21.8. Abyss – syvyys (Kinopoli, klo 17.30)
28.8. Quai Des Orfèvres (Kinopoli, klo 17.30)

Tervetuloa!

Esitysvastaavat

Peter Sormunen / peter.sormunen(at)outlook.com / Telegram: @sormpe
Tuomas Lievonen / tuomas.lievonen(at)aalto.fi / Telegram: @LsamouT
Arto Kononen / kononenarto(at)gmail.com / 044 982 1156


Su 3.7. klo 17.30 (Kerhohuone)

Carte blanche à Eppu Nousianen

Hideaki Anno:
Ritual (Shiki-Jitsu)
Japani 2000 / 128 min / japani (w/ English subtitles)

Koukutin ja upotin itseni vuosi sitten Japanin anime suohon. Tässä suossa olen yrittänyt tärpiä läpi Japanin mecha klassikoita, niin hyvässä että nauruin. Tämä kuva olkoon nyt vieroitusta animaatiosta ja nousua takaisin elävänkuvan maailmaan.

Hideaki Anno on tunnettu Neon Genesis Evangelion -animen luojana. Ritual on ohjaajan toinen pitkä eläväkuva animaatioiden ulkopuolelta. Tämän taide-elokuvan päähahmona toimii nuori animaatio-ohjaaja, joka etsii oikeaa elokuvaa kohtaamansa naisen kautta. Naisella tajunta maailmasta on horjunut aina huomenna tulevaan syntymäpäivään. Luvassa pitäisi olla harkittua, kaunista kuvausta ja ajatuksia jättävää kerrontaa. Käsikirjoitus pohjautuu Steven Seagalin tyttären Ayako Fujitani alkuperäiseen tarinaan. Tuotantoyhtiönä toimi Studio Kajino, joka on Studio Ghiblin tytäryhtiö.

(Eppu Nousianen)


Su 14.8. klo 17.30 (Kinopoli)

Carte blanche à Mikko Martelius

Richard Linklater:
Valveunessa (Waking Life)
Yhdysvallat 2001 / 101 min / englanti (in English)

Nimeämätön mies kulkeutuu tilanteesta toiseen ja päätyy osalliseksi eri ihmisten käymiin filosofisiin keskusteluihin, ensin ulkopuolisena tarkkailijana ja myöhemmin myös aktiivisena osallistujana. Vähitellen päähenkilö tajuaa olevansa jatkuvassa unitilassa: jopa herättyään hän löytää itsensä aina uudesta unesta. Tapahtumat herättävät kysymyksiä todellisuuden ja unien luonteesta.

Elokuvaa on pidetty jonkinlaisena seuraajana Linklaterin varhaiselle ohjaustyölle Slacker (1990), jonka tapaan tämänkään elokuvan monia tapahtumia ei yhdistä varsinainen juoni sanan perinteisessä merkityksessä. Unenomaista tunnelmaa korostaa koko elokuvan toteutus rotoscoping-animaatiotekniikalla, jossa näyttelijöiden liikkeet on jäljennetty tarkasti mutta visuaalinen ilme on piirrosmainen. Päähenkilöä esittävän Wiley Wigginsin lisäksi elokuvassa esiintyy lukuisia henkilöitä pienissä rooleissa, mm. Julie Delpy ja Ethan Hawke Rakkautta ennen -trilogiasta tuttuina hahmoina, Linklater itse sekä vuonna 2001 vielä melko tuntematon salaliittoteoreetikko Alex Jones.

(Mikko Martelius)


Su 21.8. klo 17.30 (Kinopoli)

James Cameron:
Abyss – syvyys (The Abyss)
Yhdysvallat 1989 / 140 min / englanti (in English)

Esittely poistettu


Su 28.8. klo 17.30 (Kinopoli)

Carte blanche à Tomi Salovaara

Henri Georges Clouzot:
Kolmas Aste (Quai Des Orfèvres)
Ranska 1948 / 106 min / ranska (tekstitetty englanniksi)

Mustasukkaisen aviomiehen kostonhimo virittyy äärimmilleen, kun hän saa kiinni flirttailuun taipuvaisen vaimonsa vanhemman miehen seurasta. Nainen ehtii kuitenkin saada surmansa ennen kuin aviomies pääsee toteuttamaan kostonsa. Murhatapausta saapuu selvittämään omalaatuinen ja tarkkasilmäinen komisaario Antoine (Louis Jouvet).

Henri Georges Clouzot palasi elokuvanteon pariin salapoliisielokuvallaan Kolmas aste neljä vuotta kohuelokuva Korpin aiheuttaman ”mustalle listalle” joutumisen jälkeen. Ohjaaja jatkaa edelleen tinkimättömästi aikalaisyhteiskunnan tarkkasilmäistä läpileikkausta. Yhteiskunnalliset ongelmat sekä kodin kätketyt tunteet purkautuvat henkirikoksen muodossa. Louis Jouvetin omalaatuisten metodien komisaario on yksi elokuvahistorian muistettavimpia salapoliisihahmoja.

(Tomi Salovaara)