Montaasin helmikuun leffailloissa katsotaan Kon Ichikawan japanilaisen sotaelokuvan pasifistinen klassikko Burmalainen Harppu, Peter Watkinsin englantilaisesta yhteiskunnasta ja show-bisneksestä kertova satiiri Privilege, Humphrey Bogartin loppuvuosien maineikkaimpia elokuvia oleva Cainen Kapina sekä Mike Leigh’n parhaita elokuvia oleva Naked. Lisäksi kuun viimeisen leffaillan alkukuvina katsotaan Montaasin viimeisimmällä kaitafilmikurssilla valmistuneet tuotokset.

Leffaillat järjestetään helmikuussa sunnuntaisin Otakaari 20 A:n kellarikerroksen Kinopoli-teatterissa tai Design Factoryn Kino-teatterissa. Leffaillat alkavat klo 17.30, sauna on lämmin välillä 20-21 ja kerhohuone on käytettävissä hengailuun. Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys.

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Arto Kononen / arto.kononen@aalto.fi / 040 843 5213
Tomi Salovaara / tomi.salovaara@aalto.fi  / 050 414 5178


Su 2.2 klo 17.30 (Design Factory)

Leffailta järjestetään Otaniemessä sijaitsevan Design Factoryn (Betonimiehenkuja 5) Kino-teatterissa, joka sijaitsee rakennuksen kellarikerroksessa.

Burmese Harp

Kon Ichikawa:
Burmalainen harppu (Burmese Harp / Biruma no tategoto)
Japani 1956 / 117 min. / japani (englanniksi tekstitetty)

Mizushima (Shoji Yasui) on harpunsoittaja toisen maailmansodan japanin armeijan yksikössä, joka koostuu sotilaista jotka taistelevat ja soittavat nostaakseen muiden sotilaiden moraalia. Japanin armeija on antautumisen kynnyksellä ja Mizushima lähetetään yksinäiselle tehtävälle taivuttelemaan piiritettyä pataljoonaa antautumaan. Hän epäonnistuu ja tekeytyy munkiksi paluumatkalle, jotta hänen henkilöllisyytensä ei paljastuisi.

Kon Ichikawan Burmalainen harppu on yksi ensimmäisiä elokuvia joka kertoo toisen maailmansodan kauhut japanilaisten näkökulmasta. Elokuva oli ensimmäinen Ichikawan elokuvista, joka pääsi kansainväliseen levitykseen. Siitä tuli arvostelumenestys ja elokuva oli ehdokkaana parhaan ulkomaalaisen elokuvan oscarin saajaksi. Ichikawa käyttää tehokkaasti burmalaista luontoa ja buddhalaista arkkitehtuuria taustakuvana sodan kauhuille. Elokuvaa pidetään yhtenä vaikuttavimmista pasifistisista kuvauksista sodan hirvittävästä vaikutuksesta ihmisluontoon ja on japanilaisen elokuvan suuria klassikoita. (Tomi Salovaara)


Su 9.2 klo 17.30 (Design Factory)

Leffailta järjestetään Otaniemessä sijaitsevan Design Factoryn (Betonimiehenkuja 5) Kino-teatterissa, joka sijaitsee rakennuksen kellarikerroksessa. Jos et pääse sisälle DeFa:n ulko-ovilla, soita Tomille (050 414 5178).

Privilege

Peter Watkins:
Privilege
Iso-Britannia 1967 / 103 min. / englanti

Steven Shorter (Manfred Mann -yhteen laulaja Paul Jones) on aikansa suurin poptähti. Hänellä ei ole pahoja tapoja ja koko englanti rakastaa häntä. Todellisuudessa Steven on kuitenkin hallituksen ja kirkon manipuloima tuote, jonka avulla kapinoivaa nuorisoa pyritään ohjailemaan pois poliittisesta aktiivisuudesta sekä manipuloidaan kansan kulutuskäyttäytymistä. Stevenin elämää kuitenkin mullistuu, kun hän tapaa Vanessan (Jean Shrimpton), joka vihdoin kohtelee häntä ihmisenä.

Peter Watkins on tunnettu pseudo-dokumenteistaan, joita sävyttää hänelle tyypillinen huumori. Privilege on Watkinsin lähitulevaisuuteen sijoittuva satiiri englantilaisesta yhteiskunnasta ja show-bisneksestä. Kansan käyttäytymistä ohjaillaan valtion häikäilemättömässä otteessa olevan poptähden avulla. Elokuva on ollut vuosikymmeniä vaikeasti nähtävissä, mutta on onneksi saanut lisää mainetta BFI:n vuoden 2010 blu-ray-julkaisun jälkeen. (Tomi Salovaara)


Su 16.2 klo 17.30 (Design Factory)

Leffailta järjestetään Otaniemessä sijaitsevan Design Factoryn (Betonimiehenkuja 5) Kino-teatterissa, joka sijaitsee rakennuksen kellarikerroksessa. Jos et pääse sisälle DeFa:n ulko-ovilla, soita Artolle (040 843 5213).

Cainen kapina

Edward Dmytryk:
Cainen kapina (Caine Mutiny)
USA 1954 / 124 min / englanti

Herman Woukin Pulitzer-palkittuun romaaniin perustuva ja Stanley Kramerin tuottama ”Cainen kapina” kertoo U.S.S. Caine -sotalaivalla toisen maailmansodan aikana syttyvästä kapinoinnista ja tottelemattomuudesta kunnioituksensa miehistön keskuudessa menettänyttä kapteeni Queeqia (Humphrey Bogart) vastaan ja tapahtumia seuraavasta sotaoikeudenkäynnistä. Bogartin ohella elokuvaa tähdittävät mm. Fred McMurray ja Van Johnson.

Kramer oli palkannut ohjaaja Dmytrykin kolmeen pienempään elokuvaan tätä ennen, mutta Cainen kapinan menestys (ilmestymisvuotensa toiseksi tuottoisin elokuva Yhdysvalloissa ja 7 Oscar-ehdokkuutta) todella auttoi Dmytrykin uran eloon herättämisessä 40- ja 50-luvun vaihteen mustalle listalle lisäämisen jälkeen. (Arto Kononen)


Su 23.2. klo 17.30 (Kinopoli)

Alkukuvina katsotaan Montaasin lokakuussa 2013 järjestämällä perinteikkäällä kaitafilmikurssilla valmistuneet elokuvat.

Naked

Mike Leigh:
Naked
Iso-Britannia 1993 / 131 min / englanti

Seksuaalisen kohtaamisen muuttuessa raiskaukseksi kujalla Manchesterissa, Johnny (David Thewlis) varastaa auton ja pakenee Itä-Lontoon Dalstoniin ex-tyttöystävänsä Louisen (Lesley Sharp) luo etsimään turvapaikkaa. Johnny viettää Lontoossa aikaa myös kodittomana kohdaten kaltaisiaan ihmisiä ja saarnaten maailmankuvaansa muukalaisille. Älykkäänä ja koulutettuna, mutta myös hyvin katkeroitutuneena, itsekeskeisenä ja pahansuopana Johnny käyttää lahjojaan sadistisiakin piirteitä saavaan kanssaihmisten dominointiin.

Mike Leigh’n kuvaus muuntautuu Johnnyn pimeäksi odysseiaksi Iso-Britannian pääkaupungin sivukujilla ja niillä harhailevien kulkijoiden keskellä. Jyrkemmällä ja brutaalimmalla mustan huumorin sävyttämällä otteellaan Naked edusti tylyydessään irtiottoa Leigh’n aikaisemmista hienovaraisemmista Iso-Britannian keski- ja työväenluokan kuvauksista. Elokuva palkittiin ilmestyessään Cannesissa parhaan elokuvan ja näyttelijän palkinnoilla. (Arto Kononen)