Helmikuussa Montaasin leffailloissa katsotaan Tonino Valeriin tiukka spaghetti western Sormi liipasimella, Jonathan Glazerin modernin brittirikoselokuvan valio Sexy Beast, Ealing-studion kauhuklassikko Kuolema saapuu yöllä, ja Karel Reiszin brittiläisen uuden aallon avainteos Lauantai-illasta sunnuntaiaamuun.

Leffailtoja järjestetään helmikuussa perinteisen Otaniemen Kinopoli-teatterin (Otakaari 20A) lisäksi ensimmäistä kertaa Montaasin kerhohuoneella (Otakaari 20 A, Kinopolin vieressä), joka on varustettu uudella videotykillä. Leffaillat alkavat klo 17.30, elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys. Sauna on lämmin leffojen jälkeen Otaniemessä klo 20-21.

5.2. Sormi liipasimella (Kerhohuone, klo 17.30)
12.2. Sexy Beast (Kerhohuone, klo 17.30)
19.2. Kuolema saapuu yöllä (Kerhohuone, klo 17.30)
26.2. Lauantai-illasta sunnuntaiaamuun (Kinopoli, klo 17.30)

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / tomi.salovaara(at)aalto.fi / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)aalto.fi / 040 843 5213


Su 5.2. klo 17.30 (Kerhohuone, Otaniemi)

Tonino Valerii:
Sormi liipasimella (I giorni dell’ira / Day of Anger)
Italia, Saksa 1967 / 114 min / italia (eng. tekstit) / Blu-ray

Lee Van Cleef on Talby, sadistinen pyssysankari, joka ratsastaa kaupunkiin ja ottaa ulkopuolisen nuorukaisen oppipojakseen.

Pääosin spaghettilänkkäreistään tunnettu Tonino Valerii aloitti uransa Leonen apulaisohjaajana elokuvassa Kourallinen dollareita. Sormi liipasimella oli lokakuussa kuolleen ohjaajan omista ohjaustöistä toinen ja on spaghettispesialistien kirjoissa usein luettu genren valioihin. Toimintaa vauhdittaa Riz Ortolanin (mm. Cannibal Holocaust, Mondo Cane) musiikki.

(Arto Kononen)


Su 12.2 klo 17.30 (Kerhohuone, Otaniemi)

Jonathan Glazer:
Sexy Beast
Iso-Britannia 2000 / 89 min / englanti / Blu-ray

Entinen linnakundi Gary ”Gal” Dove (Ray Winstone) viettää tapansa parantaneena eläkepäiviään Espanjan lämmössä Costa del Solilla. Hän tuntuu löytäneen vaimonsa Deedeen kanssa aivan uuden vaihteen elämäänsä. Vanha tuttu Don Logan (Ben Kingsley) ilmestyy kuitenkin maisemiin houkutellakseen Galia pankkiryöstökeikalle. Gal taistelee parhaansa mukaan kieltäytyäkseen ehdotuksesta, mutta hurjakäytöksiselle Don Loganille ei niin vaan sanota ei.

Persoonallista elokuvauraa tekevän Jonathan Glazerin debyytti Sexy Beast kuulostaa perusjuonikuvionsa puolesta tavanomaiselta rikos- / keikkaelokuvalta, mutta päätyy olemaan kaikkea muuta. Ben Kingsleyn roolihahmo on täysin vailla kontrollia ja hänen käytöksensä luo arvaamattomuuden tunnetta elokuvaan koko sen keston ajan. Inhimillisempää puolta tarjoaa Ray Winstonen näyttelemä tapansa parantanut ex-linnakundi, jonka onni näyttää vääjäämättömästi loppuneen hurjan psykopaatin astuessa kuvioihin.

(Tomi Salovaara)


Su 19.2. klo 17.30 (Kerhohuone, Otaniemi)

Alberto Cavalcanti, Charles Crichton, Basil Dearden & Robert Hamer:
Kuolema saapuu yöllä (Dead of Night)
Iso-Britannia 1945 / 104 min / englanti / Blu-ray

Arkkitehti Walter Graig (Mervyn Johns) kutsutaan maalaistaloon mahdollisen remontin takia. Walter ei ole koskaan tavannut ketään talon vieraista, mutta on nähnyt hämmentävästi heistä kaikista toistuvasti unta. Samalla kun häntä vaivaa ajatus, että jotain kamalaa tulee tapahtumaan, kertovat talon asukkaat heidän kuulemiansa tarinoita, jotka sisältävät yliluonnollisia tapahtumia.

Illan elokuva valmistui ennen kuin Ealing-studio siirtyi enemmän komedioiden pariin, joista studio on tullut tunnetuksi. Studion mainekkaimpia komedioita ovat mm. Kruunupäitä ja hyviä sydämiä, Mies valkoisessa puvussa ja Naisentappajat. Episodimaisen rakenteen omaavan elokuvan eri segmenteistä vastaavien ohjaajien kirjo elokuvahistorian kannalta kiehtova:

– Alberto Cavalcanti: Brasilialaissyntyinen ohjaaja, joka aloitti uransa jo mykkäkaudella. Oli elokuvan valmistumisen aikaan ohjaajista tunnetuin.

– Charles Crichton: Myöhemmin Ealing-ohjaajien eturiviä ohjaten mm. elokuvat The Lavender Hill Mob ja The Titfield Thunderbolt. Saavutti vielä veteraani-iässä huippumenestyksen Hollywoodissa ohjaten elokuvan Kala nimeltä Wanda.

– Basil Dearden: Useita Ealing-studio huipputöitä (The Captive Heart, The Blue Lamp), jonka jälkeen siirtyi täysin omille teilleen ohjaten useita rohkeita ja aikakaudelleen arkoja aiheita käsitelleitä elokuvia.

– Robert Hamer: Kaikkien aikojen Ealing-elokuvan Kruunupäitä ja hyviä sydämiä ohjaaja.

Kuolema saapuu yöllä on yksi niistä ainutlaatuisista elokuvista, joka hurmaavasti nappaa katsojansa näennäisen viattomaan ilmapiiriinsä kiristäen salakavalasti otettaan päätyen kummittelemaan katsojaansa vuosien päästäkin. Näin on käynyt ainakin allekirjoittaneelle.

(Tomi Salovaara)


Su 26.2. klo 17.30 (Kinopoli)

Karel Reisz:
Lauantai-illasta sunnuntaiaamuun (Saturday Night and Sunday Morning)
Iso-Britannia 1960 / 89 min / englanti / Blu-ray

Arthur (Albert Finney) on kovaa tehtaalla raatava nuori vihainen mies. Vaatimattomat palkat turruttavasta työstä kulutetaan viikonloppuna pubissa. Toisen miehen kanssa naimisissa oleva tyttökaveri Brenda (Rachel Roberts) ilmoittaa olevansa raskaana Arthurille, kun tämän huomio on jo siirtynyt Doreeniin (Shirley Anne Field).

Alan Sillitoen romaaniin perustuva Lauantai-illasta sunnuntaiaamuun oli brittiläisen uuden aallon päänavauksia ja tuottaja Tony Richardson ohjasi myöhemmin toisen Sillitoe-romaanin nimellä Kaikista kapinallisin (The Loneliness of a Long Distance Runner, 1962). Richardson kuului teatteripuolella vaikuttaneeseen 50-luvulla läpimurtonsa tehneeseen ”vihaisten nuorten miesten” liikkeeseen. Näiden tekijöiden töissä huomio kiinnittyi työväenluokan todellisuuteen tavalla, joka sitten pitkälti antoi lähtökohdat myös brittiläisen elokuvan uuden aallon ”kitchen sink” -painotuksille.

(Arto Kononen)