Montaasin huhtikuun leffailloissa katsotaan George Stevensin Amerikka-trilogian keskimmäinen osa ja lännenelokuvan suuri klassikko Etäisten laaksojen mies, Serge Bourguignonin kaunis kielletyn rakkauden kuvaus Kohtalokas sunnuntai, Taiwanin uuden aallon avainohjaajiin lukeutuneen Edward Yangin The Terrorizers ja Pedro Costan Lissabonin slummeja luotaava dokudraama Colossal Youth.

Leffaillat järjestetään huhtikuussa sunnuntaisin Design Factoryn (Betonimiehenkuja 5) Kino-teatterissa tai Otakaari 20 A:n kellarikerroksen Kinopoli-teatterissa. Leffaillat alkavat klo 17.30, sauna on lämmin välillä 20-21 ja kerhohuone on käytettävissä hengailuun. Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys.

Tervetuloa.

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / tomi.salovaara(at)aalto.fi / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)aalto.fi / 040 843 5213


Su 5.4 klo 17.30 (Design Factory)

Leffailta järjestetään Otaniemessä sijaitsevan Design Factoryn (Betonimiehenkuja 5) Kino-teatterissa, joka sijaitsee rakennuksen kellarikerroksessa. Mikäli ulko-ovet eivät ole auki tai et pääse sisään kelloa soittamalla, ota yhteyttä Tomiin (050 414 5178).

shane

George Stevens:
Etäisten laaksojen mies (Shane)
USA 1953 / 118 min / englanti

Mystinen entinen asesankari Shane (Alan Ladd) saapuu harvakseen asuttuun pikkukylään. Hän asettuu vierailunsa ajaksi ystävällisen pariskunnan maataloon. Pariskunnan pieni poika ihailee Shanen mystistä olemusta ja hänen aseenkäsittelytaitojaan. Hävytön karjaparoni yrittää anastaa kylän asukkaiden maat ja Shane päättää auttaa kyläläisiä.

George Stevensin Etäisten laaksojen mies on aikansa suurwestern ja ohjaajan osuvasti nimetyn Amerikka-trilogian keskimmäinen osa (muut ovat Paikka auringossa ja Jättiläinen). Stevensin teemat peilautuvat mystisen ja hiljaisen asesankarin kautta, joka on sittemmin muodostunut tutuksi konseptiksi amerikkalaisessa elokuvassa. Elokuvan on myös nähty heijastelevan toisen maailmansodan kauhuja kuvaten kuolemakohtaukset aiempaa realistisemmalla otteella. Erityisen kuuluisa on kohtaus, jossa Jack Palancen tummanpuhuva ja psykoottinen pyssysankari ampuu Elisha Cookin esittämän aseettoman karjapaimenen. Ruumis paiskaantuu tylysti mutaan. Stevensin elokuva on upeissa maisemissa kuvattu lännenelokuvan suuri klassikko ja myös kauniisti hahmotettu kasvutarina. (Tomi Salovaara)


Su 12.4 Klo 17.30 (Kinopoli)

sundaysandcybele

Serge Bourguignon:
Kohtalokas sunnuntai (Les dimanches de Ville d’Avray)
Ranska 1962 / 111 min / ranska (eng. tekstit)

Pierre (Hardy Krüger) osallistuu rutiininomaiseen pommitukseen sodassa, jonka seurauksena vietnamilainen tyttö saa surmansa. Hän palaa takaisin kotimaahansa Ranskaan, mutta kärsii masennuksesta ja muistihäiriöistä. Pierre tapaa nuoren 12-vuotiaan Cybèlen (Patricia Gozzi), jonka tytön isä on hylännyt sisäoppilaitokseen. Heidän välilleen syntyy ainutlaatuinen ystävyys. Pierren ja Cybèlen tuttavapiirissä alkaa kuitenkin herätä epäilyksiä heidän suhteensa luonteesta.

Serge Bourguignonin esikoiselokuva ja Oscar-voittaja käsittelee arkaluontoista aihetta rakkaudesta aikuisen miehen ja 12-vuotiaan tytön välillä humaanilla kosketuksella leimaamatta suhdetta yksiulotteisen ”rumaksi”. Siinä missä saman aikakauden elokuva Lolita oli jonkinlainen sairaskertomus Humbertin pakkomielteestä nuorta tyttöä kohtaan, katsoo Bourguignon ristiriitaista suhdetta kauniisti kahden rikkinäisen sielun kohtaamisena. Bourguignonin ura ei edennyt elokuvan jälkeen odotetulla tavalla ja hän ohjasikin enää kaksi huonosti vastaan otettua elokuvaa. Perinnöksi jäi kuitenkin tämä ainutlaatuinen elokuvan ihme. (Tomi Salovaara)


Su 19.4. Klo 17.30 (Kinopoli)

terrorizers

Edward Yang:
The Terrorizers (Kong bu fen zi)
Taiwan 1986 / 109 min / mandariinikiina, taiwan (eng. tekstit)

Taiwanin uuden aallon avainohjaajiin lukeutuneen Yangin kolmas pitkä elokuva The Terrorizers seuraa ohjaajalle tyypillisesti useampaa samanaikaista tarinaa. Tämän elokuvan kolme juonilinjaa nivoutuvat erityisesti kuuden eri henkilön ympärille: nuori yläluokkainen valokuvaajamies ja tämän tyttöystävä, tohtorimies ja tämän kirjailijavaimo sekä vaimon toimittajapoikaystävä, ja kovanahkaisessa kriminaalijengissä pyörivä nuori nainen. Useiden päämäärät ja motiivit ovat ristiriidassa näitä tukevien ihmissuhteiden ja -verkkojen yhteisen edun kanssa.

Yangiin suuresti vaikuttaneeseen Antonioniin viitataan yleisesti erityisesti tämän elokuvan yhteydessä ja italialaisen keskeiset modernin eristäytyneisyyden teemat ovatkin teoksessa vahvasti läsnä. Myös valokuvaajahahmo ja tämän suhde ympäristöönsä ja kaupunkiin tuovat mieleen Blow-Up:in maailman. Yangin moderniuden ja perinteiden törmäystä ja ihmissuhteiden ja niiden hajoamisen dynamiikkaa tutkivaa elokuvaa ei voi kuitenkaan typistää vain derivatiiviseksi jäljitelmäksi eurooppalaisista edeltäjistään. Risteävien kohtaloiden sattumanvaraisuus korostaa urbaania epävarmuutta ja elokuvan palapelimainen muoto jättää katsojalle paljon tilaa omien tulkintojen muodostamiseen. (Arto Kononen)


Su 26.4. Klo 17.30 (Kinopoli)

JUVENTUDE-EM-MARCHA

Pedro Costa:
Colossal Youth (Juventude em Marcha)
Portugali 2006 / 150 min / portugali (eng. tekstit)

Portugalin hallituksen tuhotessa slummin, jossa cape verdeläinen maahanmuuttaja Ventura asuu, tämä alkaa vaellella vanhojen ja uusien kotiensa välillä tavaten uudelleen ihmisiä menneisyydestään.

Colossal Youth on hidas ja meditatiivinen dokumenttia ja fiktiota sekoittava elokuva köyhyydessä elävien cape verdeläisten maahanmuuttajien asemasta Lissabonissa ja Fontanhasin alueen muutostöiden keskellä. Costan aiempien Ossos– ja In Vanda’s Room -elokuvien hahmoista osa palaa kankaille myös tässä elokuvassa. Vaimonsa myös hylkäämän Venturan vaellus hylättyjen ja syrjäytyneiden yksilöiden ja yhteisöjen keskellä muodostuu tunnelmaltaan aavemaiseksi ja Costa lataa huomattavaa visuaalista voimaa kuviinsa. Harvoin nähdystä näkökulmasta kuvattu kokeellinen teos on haastava ja vaativa, mutta palkitseva katselukokemus ja Costan vahvasti omaleimainen tyyli todistamisen arvoinen. (Arto Kononen)