Kuluvalle vuodelle on joulukuussa jäljellä vielä kolme leffailtaa, joissa katsotaan Terence Daviesin impressionistinen nuoruuskuvaus Päivä painuu mailleen, Djibril Diop Mambétyn senegalilaisen elokuvan klassikko Touki Bouki ja norjalaisen Erik Skjoldbjærgin murhamysteeri Insomnia. 21.12. kerho on vetäytynyt viettämään joululomia, joten leffailtaa ei tuona sunnuntaina järjestetä.

Leffaillat järjestetään joulukuussa Otakaari 20 A:n kellarikerroksen Kinopoli-teatterissa. Leffaillat alkavat klo 17.30, sauna on lämmin välillä 20-21 ja kerhohuone on käytettävissä hengailuun. Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys.

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / tomi.salovaara(at)aalto.fi / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)aalto.fi / 040 843 5213


Su 7.12. klo 17.30 (Kinopoli)

bimbo

Alkukuva:

Dave Fleischer:
Bimbo’s Initiation
USA 1931 / 6 min / englanti

Bimbo kävelee kadulla ja tippuu viemäriin, jonka syövereistä löytyvän kynttiläpäisten ja partasuisten hahmojen salaseuran jäseneksi Bimboa kosiskellaan. Usean pelottavan ja surrealistisen kokemuksen ja jäsenyydestä kieltäytymisen jälkeen Betty Boop muuttaa tilanteen.

Alunperin Bimbon tyttöystäväksi luodun Betty Boop -hahmon suosion ylittäessä Bimbon vastaavan Betty Boopille luotiin oma sarja, jossa Bimbo tippui sivuosaan. Tähän Fleischer Studioiden sarjakuvakoira Bimbosta kertovaan animaatioon viitataankin usein myös Betty Boop -animaationa ja se on viimeinen kerta, kun hahmon Max Fleischerin kanssa luonut Grim Natwick oli animoimassa Bettyä. Painajaisenomaisen tunnelmansa ja monitulkintaisuutensa myötä Bimbo’s Initiation on muodostunut yhdeksi parhaiten muistetuista Fleischer Studioiden tuotoksista ja se on myös vakiotavaraa animaattoreiden valitessa alansa tärkeimpiä teoksia. (Arto Kononen)

longdaycloses2

Terence Davies:
Päivä painuu mailleen (The Long Day Closes)
Iso-Britannia 1992 / 85 min / englanti / Blu-ray

Hieman yli 10-vuotias Bud (Leigh McCormack) elää nuoruuttaan ja hahmottelee identiteettiään juuri ennen murrosiän kauhuja konformistisen yhteisön ja perheensä keskellä 50-luvun Liverpoolissa. Koulussa surumielistä ja yksinäistä poikaa kiusataan ja tarpeellisen turvapaikan nuorukaiselle tarjoaa paikallinen elokuvateatteri.

Vaikka Daviesia ylistetään usealta taholta jopa maansa suurimmaksi eläväksi ohjaajaksi, on hän kuitenkin omassa elämässään ja etenkin elokuviensa näkökulmassa pääsääntöisesti kiinni ulkopuolisen asemassa. Omista muistoistaan ja kokemuksistaan materaalia ammentavan ohjaajan impressionistinen Päivä painuu mailleen kerrostuu useammasta aikatasosta sekoittaen nykyhetkeä ja muistoja elokuvien fantasiamaailmaan. Vahvasti myös musiikkiin tukeutuva elokuva maalaa näin nostalgisen ja subjektiivisen kuvan nuoruudesta. Autenttisesta työväenluokan miljööstään huolimatta Päivä painuu mailleen ottaakin Daviesin ohjauksessa selkeän pesäeron peribrittiläiseen ”kitchen sink” -realismiin. (Arto Kononen)


Su 14.12. klo 17.30 (Kinopoli)

ilhadasflores

Alkukuva:

Jorge Furtado:
Isle of Flowers (Ilha das Flores)
Brasilia 1989 / 13 min / portugali (eng. tekstit)

Ilha das flores on dokumentaarinen lyhytelokuva, joka seuraa yhden tomaatin matkaa viljelmältä supermarketteihin, sieltä keittiöön ja aina Ilha das Flores -nimiselle kaatopaikalle saakka Brasilian Porto Alegressa. Kuvaston päällä pyörivä monotoninen narraatio antaa esimerkiksi Kurt Vonnegutilta vaikutteita ottaneen Furtadon elokuvalle satiristisen ja humoristisen sävyn vakavista muun muassa luonnonsuojeluun kytkeytyvistä teemoista huolimatta. (Arto Kononen)

touki-bouki

Djibril Diop Mambéty:
Touki Bouki
Senegal 1973 / 89 min / wolof (eng. tekstit) / Blu-ray

Lehmän kallolla koristellulla moottoripyörällään kaahaava karjanhoitaja Mory ja yliopisto-opiskelija Anita ovat tavaneet Senegalin pääkaupunki Dakarissa. Köyhyyden ja jokapäiväisen rasismin ympäröimät rakastavaiset haaveilevat paosta Pariisiin ja suunnittelevat tapoja kerätä rahaa matkaa varten. Matkalle on kuitenkin sekä realistisia että myös mystisempiä esteitä fantasiaa ja draamaa sekoittavassa elokuvassa.

Godardille ja Ranskan uudelle aallolle paljon velkaa oleva Touki Bouki (suomeksi ”Hyeenan matka”) on selkeähköistä vaikutteistaan huolimatta merkkipaalu omaehtoisen afrikkalaisen elokuvan taipaleella. Esikoisteoksestaan lähtien Mambéty tutkii kansanosien sekoittumista ja eristymistä aikansa senegalilaisessa yhteiskunnassa. Vaikka useat aikalaisohjaajat käsittelivät samoja teemoja, on Mambétyn lähestymistavan nähty suovan enemmän tilaa elämän monimuotoisuudelle ja ristiriitaisuudelle jäykän teoreettisen vuoropuhelun sijaan. Myös epätavalliset ja kokeellisemmat ratkaisut narratiivin rakenteen ja esimerkiksi leikkauksen suhteen antavat Mambétyn työlle oman leimansa. (Arto Kononen)


Su 21.12.

Ei leffailtaa. Esitysvastaavat toivottavat hyvää joulua.

yolu


Su 28.12. klo 17.30 (Kinopoli)

insomnia-1997

Erik Skjoldbjærg:
Insomnia
Norja 1997 / 96 min / norja, ruotsi (eng. tekstit) / Blu-ray

Kaksi etsivää saapuu Pohjois-Norjaan yöttömän yön alueelle tutkimaan 17-vuotiaan tytön murhaa. Etsivä Jonas Engström (Stellan Skarsgård) tekee kauhean virheen ampuessaan parinsa jahdatessaan murhaajaa. Jonas pyrkii peittelemään tekonsa jälkiä, mutta murhaaja on todistanut Jonaksen ampumisen. Jatkuvasti valaisevan auringon ja vähäisen unen vaivaamana Jonas ajautuu yhä syvemmälle oman mielensä pimeisiin syövereihin.

Insomnia on tyylikäs murhamysteeri, joka käyttää tehokkaasti luontoa ja ympäristöä päähenkilönsä syyllisyyden ja mielen järkkymisen heijastuspintana. Erik Skjoldbjærg kuvaili itse omaa elokuvaansa seuraavasti: ”käänteinen noir, jonka dramaattisena voimana toimii valo pimeyden sijaan”. Elokuvasta tuli yllätttävä kansainvälinen menestys mikä auttoi norjalaisen elokuvan elpymistä. Christopher Nolan teki elokuvasta melko onnistuneen uusintaversion tähtinäyttelijöinään Al Pacino ja Robin Williams. (Tomi Salovaara)