Joulukuussa Montaasin leffailtojen elokuvissa liikutaan vauhdikkaasti raiteilla länsimetron avaamisen kunniaksi. Junaan tai metroon sijoittuviin elokuviin lukeutuvat Richard Fleischerin tiukka noir Kauhujen juna, Sidney Lumetin huikealla ensemble-castilla höystetty adaptaatio Agatha Christien Hercule Poirot -mysteeristä Idän pikajunan arvoitus ja Joseph Sargentin metrojännäri Pelham 1-2-3 kaapattu. 24. ja 31. päivä lomaillaan ja leffailtojen pariin palataan taas tammikuussa.

Leffaillat järjestetään joulukuussa Otaniemen Kinopoli-teatterissa (Otakaari 20A) tai Montaasin kerhohuoneella Kinopolin vieressä. Leffaillat alkavat klo 17.30. Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys. Talon sauna on lämmin leffojen jälkeen Otaniemessä klo 20-21.

3.12. Kauhujen juna (Kerhohuone, klo 17.30)
10.12. Idän pikajunan arvoitus (Kerhohuone, klo 17.30)
17.12. Pelham 1-2-3 kaapattu (Kinopoli, klo 17.30)

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / salovaaratomi(at)gmail.com / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)helsinki.fi / 040 369 9919


Su 3.12. klo 17.30 (Kerhohuone)

Richard Fleischer:
Kauhujen juna (The Narrow Margin)
USA 1952 / 71 min / englanti

Los Angelesin poliisivoimien kersantti Walter Brown (Charles McGraw) saa parinsa kanssa tehtäväkseen suojella mafian leskeä, joka matkustaa junassa Chicagosta Los Angelesiin oikeuden todistajaksi. Brown saa kuitenkin pian selville, että palkkamurhaajat ovat heidän kintereillään ja junamatkan ainoaksi määränpääksi muodostuu hengissä pysyminen.

Pitkän uran tehneen Richard Fleischerin läpimurroksi muodostui tämä tiivistunnelmainen jännäri, joka on myöhemmin saavuttanut pienimuotoisen klassikon aseman. Alun perin lakia lukeneen ohjaajan uralla ovat toistuvasti olleet esillä lain toimeenpanon ja rikosmaailman todellisuuden välinen kuilu. Kauhujen juna on myös ensimmäisiä elokuvia, joka käyttää erityisen ansiokkaasti junan sisätiloja hyväkseen tunnelman luomisessa. Junan ahtaat käytävät ja tiiviisti lokeroidut huoneet gangstereineen tuovat mieleen monia myöhempiä elokuvia, kuten Salainen agentti 007 Istanbulissa -elokuvan hienon loppupuoliskon.

(Tomi Salovaara)


Su 10.12. klo 17.30 (Kerhohuone)

Sidney Lumet:
Idän pikajunan arvoitus (Murder on the Orient Express)
Iso-Britannia 1974 / 131 min / englanti

Hercule Poirot (Albert Finney) on palaamassa Englantiin Idän pikajunan kyydissä. Matkalla Jugoslavian läpi juna viivästyy lumisateiden vuoksi. Amerikkalainen liikemies Ratchett löydetään junasta murhattuna ja Poirot alkaa tutkimaan tapausta.

Kenneth Branaghin ohjaaman uuden adaptaation myötä taas ajankohtainen Idän pikajunan arvoitus on Agatha Christien tunnetuimpia romaaneja ja Hercule Poirot -tarinoita. Finneyn lisäksi Lumetin häikäisevä ensemble-cast marssittaa katsojien eteen muun muassa seuraavat tähdet: Lauren Bacall, Ingrid Bergman (palkittiin parhaan sivuosan Oscarilla), Sean Connery, Anthony Perkins, Martin Balsam, Jacqueline Bisset, Richard Widmark, Michael York, Vanessa Redgrave ja Jean-Pierre Cassel. Kuvauksesta vastaa Geoffrey Unsworth (2001: Avaruusseikkailu, Cabaret).

(Arto Kononen)


Su 17.12. klo 17.30 (Kinopoli)

Joseph Sargent:
Pelham 1-2-3 kaapattu (The Taking of Pelham One Two Three)
USA 1974 / 104 min / englanti

Entisen metrotyöntekijän johtama konekiväärein aseistettu rikollisjoukkio kaappaa metrojunan New Yorkissa ja vaatii miljoonan dollarin lunnaita. Uhkavaatimuksena kaapparit kertovat, että jos lunnaita ei ole toimitettu tunnin kuluessa, tappavat he sen jälkeen panttivankejaan yhden minuutissa.

Elokuvaa on kehuttu sen pakottamattomasta realismista ja vahvoista sivuosasuorituksista, jotka saavat katsojan välittämään elokuvan henkilöistä pelkän jännärijuonen sijaan. Pääosissa nähdään Walter Matthau, Martin Balsam, Robert Shaw ja Hector Elizondo. Kuvaajana toimi 70-luvun alussa hyvään vauhtiin uransa saanut aiemmin esimerkiksi Friedkinin kanssa työskennellyt Owen Roizman (The French Connection, Manaaja). Ohjaaja Sargent muistetaan tämän teoksen ohella lähinnä muutamaa vuotta aiemmin tehdystä sci-fi-trilleristä Colossus: The Forbin Project ja ehkäpä myös Tappajahai-sarjan neljännestä ja viimeisestä osasta Tappajahain kosto.

(Arto Kononen)