Leffaillat järjestetään joulukuussa Otaniemen Kinopoli-teatterissa tai Montaasin kerhohuoneella (Otakaari 20A). Joulukuun leffailloissa katsotaan Coenin veljesten uutuus The Ballad of Buster Scruggs sekä enemmän tai vähemmän jouluiset John Fordin hengailuelokuva Donovan’s Reef ja Nagisa Ōshiman vankileiridraama Merry Christmas, Mr. Lawrence Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys. Talon sauna on lämmin leffojen jälkeen Otaniemessä klo 20-21.

2.12. Etelänmeren seikkailijat (Kerhohuone, klo 17.30)
9.12. The Ballad of Buster Scruggs (Kinopoli, klo 18.00)
16.12. Merry Christmas, Mr. Lawrence (Kinopoli, klo 17.30)

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / salovaaratomi(at)gmail.com / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)helsinki.fi / 040 369 9919


Su 2.12. klo 17.30 (Montaasin kerhohuone)

John Ford:
Etelänmeren seikkailijat (Donovan’s Reef)
USA 1963 / 109 min / englanti

Kaksi USA:n laivaston veteraania (John Wayne ja Lee Marvin rooleissa) päätyvät pienelle Tyynenmeren saarelle muutamaa viikkoa ennen joulua. Siellä he tutustuvat paikallisiin ihmisiin ja vireille syttyy pieni romanssinkin yritelmä. Pääosassa ovat kuitenkin viina ja tappelu.

John Ford halusi tehdä ”lomailuelokuvan” edellisen elokuvansa Mies joka ampui Liberty Valancen näyttelijöiden Lee Marvinin ja John Waynen kanssa. Tarinalla ei ollut niin väliä, vaan pääasia oli päästä studiokustanteisesti Havaijille lomailemaan. Elokuvan päätähdet ottivat ohjaajan kehotuksen turhankin kirjaimellisesti ja juhliminen sekoitti elokuvan kuvausaikatauluja. Lee Marvin on krapulassa käytännössä jokaisessa elokuvan kohtauksessa (tällä ei tosin ole juuri väliä, sillä käytännössä hahmon ainoa funktio on tapella John Waynen kanssa). Elokuvan viehätyksen salaisuus onkin sen dramaturgisen painolastin puute. Lee Marvinin ja John Waynen tappelukohtauksissa on vapaan rytmityksen mukanaan tuomaa henkilödokumentaarista arvoa.

(Tomi Salovaara)


Su 9.12. klo 18.00 (Kinopoli)

Joel Coen & Ethan Coen:
The Ballad of Buster Scruggs
Yhdysvallat 2018 / 133 min / englanti

Coenin veljesten uudessa länkkärissä seurataan kuuden eri vinjetin läpi karuja elämänkohtaloita sisällissodan jälkeisessä 1800-luvun lännessä. Elokuvan hahmokavalkaadi ulottuu rajaseudun rikollisista ja ketkuista uudisraivaajiin, kullankaivajiin ja kiertäviin trubaduureihin.

Venetsian elokuvajuhlilla ensi-iltansa saanut ja parhaasta käsikirjoituksesta palkittu The Ballad of Buster Scruggs esittelee sekä Coenin veljesten tyylin vakavat että humoristisemmat puolet. Rooleissa nähdään muun muassa James Franco, Tom Waits ja Liam Neeson.

(Arto Kononen)


Su 16.12. klo 17.30 (Kinopoli)

Nagisa Ōshima:
Merry Christmas, Mr. Lawrence
Iso-Britannia, Japani 1983 / 123 min / englanti, japani

On vuosi 1942. Kapteeni Yonoi (Ryuichi Sakamoto) johtaa Jaavalla sijaitsevaa japanilaisten sotavankileiriä kovin ja säntillisin ottein. Leirin vanki, eversti John Lawrence (Tom Conti), joka japanin kieltä ja kulttuuria osaavana ja ymmärtävänä tasapainoilee vankien ja vangitsijoiden välillä toimien leirin tulkkina. Kun leirille päätyy myös Lawrencen tuttu, eteläafrikkalainen upseeri Jack ”Strafer” Cellars (David Bowie), leirin harmonia alkaa särkyä.

Parhaiten ehkä Aistien valtakunnasta tunnetun Nagisa Ōshiman vankileiridraama Merry Christmas, Mr. Lawrence on Ōshiman tuotannon ensimmäinen englanninkielinen elokuva ja se perustuu kirjailija Laurens van der Postin omiin kokemuksiin pohjautuviin romaaneihin. Leirin kapteeni Yonoia näyttelevä Ryuichi Sakamoto sävelsi elokuvaan myös tunnelmallisen musiikin, josta hänet palkittiin BAFTA-palkinnolla. Leirin julmaa kersantti Haraa näyttelee yakuza-elokuvistaan tunnettu Takeshi Kitano ensimmäisessä isossa draamaroolissaan.

(Peter Sormunen)