Montaasin leffaillat jatkuvat kesäkuussa Orion-vierailun jälkeen perinteisellä carte blanche -sarjalla. Montaasin leffailloista tutut jäsenet ovat päässeet valitsemaan leffailloissa katsottavat elokuvat esitysvastaavien sijaan. Carte blanche -valintoina nähdään Le Quattro Volte (alkukuvana Patriotism: The Rite of Love and Death), Kasvot väkijoukossa, Presidentin miehet ja Paholainen luultavasti. Luvassa on paljon hienoja elokuvaelämyksiä!

Leffaillat järjestetään kesäkuussa sunnuntaisin Otakaari 20 A:n kellarikerroksen Kinopoli-teatterissa tai Teekkarikylän Kyläsenaatin olohuoneessa. Leffaillat alkavat klo 17.30, sauna on lämmin välillä 20-21 ja kerhohuone on käytettävissä hengailuun. Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys.

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / tomi.salovaara(at)aalto.fi / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)aalto.fi / 040 843 5213


Su 8.6. klo 17.30 (Kinopoli)

patriotism

Carte Blanche à Helmi Kajaste

Alkukuva
Yukio Mishima:
Patriotism: The Rite of Love and Death
Japani 1966 / mykkä / 29 min

Luutnantti Shinji Takeyama (Yukio Mishima) on määrätty teloittamaan osa miehistä, joiden kanssa hän oli osallisena vuoden 1936 kapinassa. Hän päättää tehdä seppukun ja hänen vaimonsa vannoo ottavansa henkensä miehensä kanssa.

The Rite of Love and Death perustuu Mishiman 1961 julkaistuun novelliin Patriotism. Tämä staattinen ja upeasti kuvattu lyhäri on intensiivistä ja täysin hajottavaa ”oksat pois” -katsottavaa. Niin kaunis, niin eroottinen, niin väkevä. (Helmi Kajaste)

quattro volte

Michelangelo Frammatino:
Le Quattro Volte
Italia 2010 / italia, käytännössä mykkä / 88 min

Le Quattro Volte tapahtuu syrjäisessä vuoristokylässä Etelä-Italiassa. Se kuvaa vuohien, ihmisten, kasvien ja kivien olemista ja kylän tapahtumia.

Kauniissa ja rauhallisessa elokuvassa on mietiskelevä ja utelias ote, joka ei vedä rajaa elävän ja elottoman välille. Ne ovat kylän maisemissa kaikki yhtä ja kaikki yhtä kiinnostavia. (Helmi Kajaste)


Su 15.6. klo 17.30 (Kinopoli)

face

Carte Blanche à Pekka Latvala

Elia Kazan:
Kasvot väkijoukossa (A Face in the Crowd)
USA 1957 / englanti / 126 min

Larry Rhodes (Andy Griffith) on kulkuri, joka tempaistaan tv-ohjelman juontajaksi erään menestyksekkään paikallisradioesiintymisen jälkeen. Rhodesin luotsaama tv-ohjelma saavuttaa pian suuren kansansuosion ja Rhodes huomaa omaavansa suuren vaikutusvallan kuulijoihinsa, joita hän samalla kuitenkin myös halveksii.

Elia Kazanin Kasvot väkijoukossa on yli 50 vuotta ilmestymisensä jälkeen yhä edelleen ajankohtainen, veitsenterävä satiiri, joka käsittelee median valtaa ja vaikutusta ihmisten käyttäytymiseen. Andy Griffith tekee upean roolisuorituksen lipevänä ja manipuloivana tv-juontajana. (Pekka Latvala)


Su 22.6. Klo 17.30 (Kinopoli)

atpm

Carte Blanche à Jussi Tarvainen

Gordon Willis (1931–2014) in memoriam:

Alan J. Pakula:
Presidentin miehet (All the President’s Men)
USA 1976 / englanti / 138 min

”Nothing’s riding on this except the first amendment to the Constitution, freedom of the press, and maybe the future of the country.”

Watergate-rakennukseen murtaudutaan 17.6.1972. Washington Post -lehden toimittajat Carl Bernstein (Dustin Hoffman) ja Bob Woodward (Robert Redford) ryhtyvät tutkimaan rutiininomaiselta vaikuttavaa tapausta. Käynnistyy tapahtumajakso, joka tulee kaksi vuotta myöhemmin johtamaan USA:n presidentti Richard Nixonin eroon.

Alan J. Pakulan niin kutsuttu paranoiatrilogia, johon kuuluvat myös Klute (1971) ja Montaasin leffaillassa aiemmin nähty Parallax View (1974), huipentui vuonna 1976 Presidentin miehiin. Nixonin presidenttiyden ja Vietnamin sodan häpeällinen perintö oli laskenut kansallisen moraalin pohjamutiin, ja Pakulan elokuva heijastelee vallitsevia tunnelmia: sankareita ei ole, vanhat oletukset eivät päde ja vitsit ovat kaikilla vähissä. Poliittisesta tarkkanäköisyydestään huolimatta kyseessä on kuitenkin ennen kaikkea täydellinen salapoliisielokuva, jossa palaset loksahtelevat paikalleen vääjäämättömällä logiikalla.

Elokuva on ansaitusti tunnettu näyttelijäsuorituksistaan (mukaanlukien Jason Robards herkullisimmassa roolissaan), mutta vähintään yhtä tärkeää on hiljattain edesmenneen mestarikuvaaja Gordon Willisin kädenjälki kameran takana. Kummisetien myötä ”pimeyden ruhtinaan” tittelin saanut Willis tekee Presidentin miehissä jotain vähintään yhtä radikaalia: valtaosa elokuvasta tapahtuu tasaisesti valaistussa avokonttorissa loisteputkien alla. Kaikki on näkyvissä, paitsi totuus. (Jussi Tarvainen)


Su 29.6. klo 17.30 (Teekkarikylän olohuone)

Leffailta järjestetään Teekkarikylän Kyläsenaatin olohuoneessa. Kylän olohuone sijaitsee Jämeräntaival 5 A:ssa. Mene sisään JMT 5:een kadun puoleisesta ovesta ja kävele rappuset alas. Kylän olohuone sijaitsee käytävän oikealla puolella lasiseinien takana.

diable

Carte Blanche à Matias Piispanen

Robert Bresson:
Paholainen luultavasti (Le Diable probablement)
Ranska 1977 / ranska / 95 min

Charles (Antoine Monnier) kärsii masennuksesta. Hän etsii parannusta. Sitä ei löydy uskonnosta, tieteestä, psykoterapiasta eikä rakkaudestakaan. Lopulta hän päätyy ottamaan itseltään hengen.

Paholainen luultavasti on Robert Bressonin toiseksi viimeinen elokuva. Sen näkemys sivilisaation tilasta on pessimistinen ja lohduton. Kärkevästä yhteiskuntakriittisyydestä huolimatta liikutaan Bressonille rakkaimmalla ja tunnusomaisimmalla alueella. Elokuva on dostojevskiläinen kuvaus ihmismielen sisäisestä kamppailusta moraalin ja uskon kentällä. Rainer Werner Fassbinder on maininnut sen yhdeksi mielielokuvistaan ja lainannut sen erikoista loppua Kolmanteen sukupolveensa. (Matias Piispanen)