Kesäkuussa Montaasin leffailloissa katsotaan Otto Premingerin erikoinen jännäri Bunny on kadonnut, Lili Fini Zanuckin kursailematon esikoisohjaus Rush, Kihachi Okamoton väkivaltainen pahuuden riivaaman samurain tarina Sword of Doom sekä vieraillaan Orionissa katsomassa Coen-veljesten debyytti Blood Simple.

Leffaillat järjestetään kesäkuussa Orion-vierailun lisäksi Jussi Tarvaisen kotona Hakaniemessä tai Otaniemen Kinopoli-teatterissa (Otakaari 20A). Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys. Sauna on lämmin leffojen jälkeen Otaniemessä klo 20-21.

Ohjelma:

5.6. Bunny on kadonnut (Hakaniemi, klo 18.00)
12.6. Rush (Kinopoli, klo 18.00)
19.6. Sword of Doom (Hakaniemi, klo 18.00)
26.6. Blood Simple (Orion, klo 18.00)

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / tomi.salovaara(at)aalto.fi / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)aalto.fi / 040 843 5213


Su 5.6. klo 18.00 (Hakaniemi)

Kerhoilta pidetään Jussi Tarvaisen asunnolla Hakaniemessä. Paikkoja on rajoitetusti, joten ilmoittaudu Jussille sähköpostilla osoitteeseen jussi.tarvainen(at)aalto.fi. Tervetuloa!

bunny-lake-is-missing

Otto Preminger:
Bunny on kadonnut (Bunny Lake is Missing)
Yhdysvallat 1965 / 107 min / englanti / Blu-ray

New Yorkista Lontooseen muuttanut yksinhuoltajaäiti Ann Lake (Carol Lynley) tulee hakemaan lastaan esikoulusta, mutta Bunny on kadonnut. Ann ja hänen veljensä Stephen (Keir Dullea) etsivät Bunnya koulusta, mutta löytävät vain yläkerran oudon naisen, joka keräilee nauhoituksia lapsista selostamassa painajaisiaan. Neuvottomina Laket soittavat poliisille ja Laurence Olivierin esittämä Newhouse lähetetään selvittämään tapausta. Vaikuttaa, että muutkin todisteet Bunnyn olemassaolosta ovat kadonneet.

Tämän Premingerin muusta tuotannosta poikkeavan jännärin ilmestyessä teattereita pyydettiin olemaan päästämättä katsojia sisään elokuvan alettua kuten Psychon julkaisun yhteydessä. Preminger jaksottaa juonen paljastukset ja hämärtää näkökulmaa niin, että katsojat eivät tiedä mitä odottaa ja suhtautuako Lynleyn hahmoon halveksuen, peläten vai säälien. Premingerin filmografiassa elokuvan kierossa psykologiassa voi toisaalta pintapuolisen poikkeavuuden alla nähdä yhteyksiä ohjaajan noir-aikakauden mysteereihin kuten Laura tai Whirlpool. Paul Glassin säveltämän musiikin lisäksi The Zombies -yhtyeeltä on elokuvassa kolme kappaletta ja bändi esiintyy elokuvan sisällä televisiossa ja radiossa.

(Arto Kononen)


Su 12.6. klo 18.00 (Kinopoli)

rush1

Lili Fini Zanuck:
Rush
Yhdysvallat 1991 / 120 min / englanti / Blu-ray

Huumepoliisi Jim Raynor (Jason Patric) on ollut kaksi vuotta kiinni peiteoperaatiossa tavoitteenaan napata paikallinen heroiinipomo (Gregg Altman). Jim saa parikseen Kristenin (Jennifer Jason Leigh), ja yhdessä he alkavat soluttautua syvemmälle alamaailmaan. Siellä teeskentelylle ei ole sijaa, ja pian poliiseista tulee käyttäjiä itsekin.

Debyyttiohjaaja Lili Zanuckin Rush on amerikkalaiseksi kyttäleffaksi virkistävän kursailematon: se katsoo huumeita käyttävän huumepoliisin paradoksia suoraan silmiin eikä väistä myöskään asetelman epämukavia seksuaalipoliittisia piirteitä. Patric ja Leigh heittäytyvät rooleihinsa täysillä ja veteraanit Gregg Altman ja Sam Elliott tekevät vahvaa työtä taustalla. Eric Clapton vastasi musiikista.

(Jussi Tarvainen)


Su 19.6. klo 18.00 (Hakaniemi)

Kerhoilta pidetään Jussi Tarvaisen asunnolla Hakaniemessä. Paikkoja on rajoitetusti, joten ilmoittaudu Jussille sähköpostilla osoitteeseen jussi.tarvainen(at)aalto.fi. Tervetuloa!

the-sword-of-doom-samurai-cinema

Kihachi Okamoto:
Sword of Doom (Dai-bosatsu tôge)
Japani 1966 / 119 min / japani (tekstitetty englanniksi) / Blu-ray

Ryunosuke Tsukue (Tatsuya Nakadai) on pahamaineinen ja huipputaitava samurai, joka ei tunne sääliä uhrejansa kohtaan. Erään konfliktin seurauksena Ryunosuke päätyy surmaamaan raivostuneen samurain, jonka vaimo Hama päätyy lopulta Ryunosuken matkaan. Elättääkseen molemmat, hän liittyy lainsuojattomien ryhmään. Samaan aikaan eräs Ryunosuken uhrien omaisista suunnittelee kostoa apunaan legendaarinen samuraimestari Shimada (Toshiro Mifune).

Sword of Doom perustuu japanilaisessa sanomalehdessä vuodesta 1913 lähtien kolmen vuosikymmenen ajan ilmestyneisiin hurjaotteisesta samuraista Ryunosuke Tsukuesta kertoviin tarinoihin. Aiheesta on tehty useita filmatisointeja, joista tämä Kihachi Okamoton tyylikäs ja väkivaltainen tulkinta on tänä päivänä parhaiten tunnettu. Okamoton Ryunosuke Tsukue on säälimätön ja nihilistinen antisankari, joka poikkeaa Akira Kurosawan, Masaki Kobayashin ja Hiroshi Inakagin elokuvien pohjimmiltaan moraalisesti ”oikein” toimivien samuraihahmojen kuvasta. Elokuva voitaneenkin nähdä esimerkkinä 1960-luvun sankarihahmon muuntautumisesta kyynisempään suuntaan uuden Hollywood-sukupolven ohjaajien (Peckinpah, Aldrich) tai vaikkapa Sergio Leonen spagettilänkkäreiden antisankarien tapaan.

(Tomi Salovaara)


Su 26.6. klo 18.00 (Elokuvateatteri Orion)

Poikkeuksellisesti Montaasi ei järjestä perinteistä leffailtaa Kinopolissa sunnuntaina 26.6., vaan menemme yhdessä katsomaan elokuvateatteri Orioniin (Eerikinkatu 15, Kamppi) Coen-veljesten debyyttiä Blood Simple. Elokuva alkaa klo 18.00, tavataan Orionin ala-aulassa klo 17.45. Lippuja voi ostaa paikan päältä hintaan 6,5€ (5€ klubikortin kanssa).

blood_simple_3_coen

Joel Coen:
Blood Simple
Yhdysvallat 1984 / 99 min / englanti (suom. tekstit) / 35 mm

Tutustu elokuvan esittelyyn Kavin sivulla.