Montaasin kesäkuun leffaillat järjestetään aikaisemmilta kesiltä totuttuun tyyliin Carte Blanche -konseptilla, jossa kerhon vakiokävijät ovat vuorollaan saaneet vapaat kädet elokuvan valitsemiseen. Tällä kertaa ohjelmistoon on valikoitunut Alexander Sokurovin yhdellä otolla kuvaama historiallinen draama Russian Ark, Audrey Hepburnin tähdittämä ikoninen klassikko Aamiainen Tiffanylla sekä Hollywoodin mustalle listalle joutuneen Herbert J. Bibermanin merkittävä työväenkuvaus Salt of the Earth.

Leffaillat järjestetään kesäkuussa Otaniemen Kinopoli-teatterissa (Otakaari 20A). Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys. Talon sauna on lämmin leffojen jälkeen Otaniemessä klo 20-21.

10.6. Amateur + Russian Ark  (Kinopoli, klo 18.00)
17.6. Aamiainen Tiffanylla (Kinopoli, klo 17.30)
24.6. This Is the Sello Library +  Salt of the Earth (Kinopoli, klo 17.30)

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / salovaaratomi(at)gmail.com / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)helsinki.fi / 040 369 9919


Su 10.6. klo 18.00 (Kinopoli)

Carte Blanche à Ville Alasalmi

Alkukuvana:
Montaasi & OUBS:
Amateur (2018) (Uneton48 -kilpailuun osallistunut lyhytelokuva)

Alexander Sokurov:
Russian Ark (Russkij Kovcheg)
Venäjä 2002 / 96 min / venäjä (tekstitetty englanniksi)

Alexander Sokurovin kokeellinen historiallinen draama. Elokuvan erikoisuus on, että se on kuvattu kokonaisuudessaan yhdellä steadicam-otolla Pietarin Eremitaaši-museon Talvipalatsissa. Elokuvassa nimettömäksi jäävä kertoja kuljeskelee Talvipalatsissa, missä hänen ympärilleen ilmestyy niin fiktiivisiä kuin tositapahtumiin pohjautuvia historiallisia henkilöitä.

(Ville Alasalmi)


Su 17.6. klo 17.30 (Kinopoli)

Carte Blanche à Sasu Mäkelä

Blake Edwards:
Aamiainen Tiffanylla (Breakfast at Tiffanys)
USA 1961 / 115 min / englanti

Harva asia sopinee niin hyvin yhteen kuin kepeä kesäkuun sunnuntai ja Aamiainen Tiffanylla. Myöhemmin mm. Vaaleanpunainen pantteri -elokuvasarjasta tunnetuksi tullut Blake Edwards ohjasi  vuonna 1961 Truman Capoten samannimiseen romaaniin osittain perustuvan tarinan New Yorkin seurapiireissä kevyesti liihottelevasta Holly Golightlysta ja kun päähenkilöä esittämään kiinnitettiin ehkä ikonisimman roolisuorituksensa tekevä Audrey Hepburn ja musiikista vastasi legendaarinen Henry Mancini, lopputuloksena oli romanttisen elokuvan ehdoton klassikko.

Jos uskot sosiaalisen eksploitaation kiinnostavan itse elokuvaa enemmän, voit myös tulla katsomaan kuinka allekirjoitanut näkee tämän häneen varhaisteininä lähtemättömän vaikutuksen tehneen elokuvan ensimmäistä kertaa n. 15 vuoteen. Onko elokuva oikeastikin tavattoman upea vai murtuuko allekirjoittaneen kultaiset nuoruusmuistot, kun esim. Mickey Rooneyn esittämä karikatyyrimaisyydessään kevyesti yli rasistisuuden rajojen heilahtava japanilaishahmo käy riepomaan liikaa? Tule ja katso.

(Sasu Mäkelä)


Su 24.6. klo 17.30 (Kinopoli)

Carte Blanche à Helmi Kajaste ja Jussi Tarvainen

Herbert J. Biberman:
Salt of the Earth
Yhdysvallat 1954 / 94 min / englanti

Sinkkikaivoksen työntekijät ryhtyvät vastustamaan kohtaamaansa syrjintää. Lakon pitkittyessä naiset nousevat työtaistelun eturintamaan.

Hollywoodin 50-luvun kommunistivainoissa mustalle listalle joutuminen tarkoitti käytännössä työkieltoa. Kuuluisasta ”Hollywoodin kymmeniköstä” muutama pannaan pantu elokuvantekijä vastasi tilanteeseen parhaalla mahdollisella tavalla: tekemällä omin avuin työtä ja työväenliikettä puolustavan elokuvan. Skandaaliin varauduttiin ja sellainen myös saatiin: elokuva teilattiin propagandana ja jäi vaille kunnollista levitystä. Euroopassa vastaanotto oli parempi, ja vuosien saatossa jenkkienkin pahin hysteria on siinä määrin laantunut, että elokuvan arvo on tullut tunnustetuksi; vuonna 1992 se jopa liitettiin Library of Congressin ”kulttuurillisesti merkittävien” elokuvien kaanoniin. Nykykatsojalle se näyttäytyy ennen kaikkea humaanina ja empaattisena teoksena, joka on erityisesti feministisen särmänsä ansiosta ihailtavasti aikaansa edellä.

(Jussi Tarvainen)

Alkukuvana nähdään Helmi Kajasteen This Is the Sello Library (2018), Venetsian arkkitehtuuribiennaleen tehty tilaustyö.