Montaasin leffaillat palaavat tauolta! Kesäkuussa katsellaan maaliskuussa katsomatta jääneet Casey Affleckin ja Joaquin Phoenixin mockumentary I’m Still Here sekä John Carpenterin esikoisohjaus Dark Star.

Lisäksi sunnuntaina 14.6. katsellaan yhteisesti päätettävä elokuva Sodankylän elokuvajuhlien online editionin sunnuntaiohjelmistosta, josta lisätietoja alta.

Koronatilanteen vuoksi noudatamme leffailloissa tarkkuutta hygieniassa sekä pyrimme noudattamaan turvavälejä mahdollisimman hyvin. Jos koet olosi flunssaiseksi tai tunnet joitain koronavirustaudin oireita, älä tule leffailtaan. Emme myöskään suosittele osallistumista, jos olet läheisessä kontaktissa riskiryhmäläisten kanssa jollain tavoin. Tarjolla myös käsidesiä (ei kuitenkaan juotavaksi)!

Leffaillat järjestetään kesäkuussa Montaasin kerhohuoneella tai sen vieressä Kinopoli-teatterissa (molemmat Otakaari 20A). Elokuvat ovat englannin- tai suomenkielisiä tai niissä on englanninkielinen tekstitys. Talon sauna on lämmin leffojen jälkeen sunnuntaisin Otaniemessä klo 20-21.

7.6. I’m Still Here (Kinopoli, klo 17.30)
14.6. Montaasi goes Sodis (Kerhohuone, klo 17.30)
28.6. Dark Star (Kinopoli, klo 17.30)

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Arto Kononen / arto.kononen(at)helsinki.fi / 040 369 9919
Peter Sormunen / peter.sormunen(at)aalto.fi / Telegram: @sormpe


Su 7.6. klo 17.30 (Kinopoli)

Casey Affleck:
I’m Still Here
USA 2010 / 106 min / englanti (in English)

Joaquin Phoenix ilmoitti syksyllä 2008 lopettavansa näyttelijäuransa ja siirtyvänsä musiikin pariin rap-muusikkona. I’m Still Here seuraa tätä prosessia, jossa sekoilua riittää. Fanit, julkisuuden henkilöt sekä media haukutaan, huoria tilaillaan ja nenä taipuu snorttaillessa. Välillä tietysti myös räpätään sekä suunnitellaan biisejä. Myös Phoenixin julkiset esiintymiset olivat sekavia, minkä esimerkiksi David Letterman sai todistaa. Oikeasti koko homma oli käsikirjoitettu huijaus, joka paljastettiin vasta elokuvan ensi-illan jälkeen.

Casey Affleckin ja Phoenixin yhteistyönä tehty mockumentary/spoof-elokuva I’m Still Here on mielenkiintoinen tutkielma siitä mitä kaikkea näyttelijä voi itseään esittäessään tehdä sekä miten media ja ihmiset siihen reagoivat. Elokuva sai innoituksensa Phoenixin ihmetyksestä kuinka jotkut kuvittelevat tosi-tv:n olevan käsikirjoittamatonta totta. Elokuvan katsoja voi tietenkin pohtia kuinka suuri osa Phoenixin toiminnasta oli lopulta ylipäätään näyteltyä. I’m Still Here oli taloudellinen floppi eikä se saanut suuria kehuja ilmestyessään. Viime aikoina se on kuitenkin Jokerin siivittämänä herättänyt suurempaa kiinnostusta ja arvostusta.

(Peter Sormunen)


Su 14.6. klo 17.30 (Kerhohuone)

Montaasi goes Sodis!

klo 17.30

Alkukuvana katsellaan Montaasin oma lyhytedokumentti Cinéma Sodankylä – paistaako keskiyöllä aurinko?.

klo 18.00

Itse illan elokuvana Sodankylän elokuvajuhlien ohjelmistosta latvialainen musiikkielokuva Four White Shirts. Katselu aloitetaan n. klo 18.00 Lue elokuvasta lisää täältä.


Su 28.6. klo 17.30 (Kinopoli)

John Carpenter:
Pimeä tähti (Dark Star)
USA 1974 / 83 min / englanti (in English)

Kaukaisessa tulevaisuudessa avarauusalus Dark Starin kapteeni on kuollut, mutta muu miehistö jatkaa yksinäistä tehtäväänsä: ”epästabiilien” planeettojen räjäyttämistä. Suurimman osan ajasta he kuitenkin yrittävät lähinnä taistella äärimmäistä tylsyyttä vastaan ja saada ajan kulumaan edes jotenkin. Matkan varrella riesaa aiheuttavat vuorollaan niin alukselle maskotiksi otettu rantapallomainen avaruusolio kuin älyllisen pommin itsepäisyyskin.

John Carpenterin esikoisohjaus on nollabudjetin opiskelijaprojektina aloitettu ja edelleen vaatimattomin resurssein täyteen mittaansa laajennettu omintakeinen tieteiskomedia. Ohjaajan tyyli ei ehkä ole vielä muodostunut yhtä tunnistettavaksi kuin hänen seuraavissa elokuvissaan, mutta hänen kykynsä saada pienestäkin budjetista paljon irti on jo nähtävissä. Vaikkei Dark Star noussutkaan suureksi yleisömenestykseksi, sen vaikutus näkyy tunnetummissa avaruuselokuvissa: Carpenterin käsikirjoittajakumppani Dan O’Bannon kierrätti elokuvan elementtejä Alienissa, ja näyttääpä Tähtien sotakin jäljitelleen joitakin O’Bannonin kekseliäistä halpistehosteista.

(Mikko Martelius)