Lokakuussa Montaasin leffailloissa katsotaan Robert Aldrich tinkimätön rikosdraama Hintaan mihin hyvänsä sekä tupla-annos Fritz Langin Hollywood-jännäreitä. Kuun kolmantena sunnuntaina 18.11 matkaamme elokuvateatteri Orioniin katsomaan Lev Kulidzhanovin maineikasta filmatisointia Fjodor Dostojevskin romaanista Rikos ja rangaistus ja kuun vikana sunnuntaina Montaasi järjestää leffamaratonin Kinopolissa.

Leffaillat järjestetään lokakuussa sunnuntaisin Otaniemessä JMT 5 A:ssa sijaitsevassa Elisa olohuoneessa tai Jussi Tarvaisen asunnolla Hakaniemessä. Lisäksi matkaamme elokuvateatteri Orioniin kuun kolmantena sunnuntaina ja järjestämme leffamaratonin Otakaari 20 A:n Kinopolissa 25.10 klo 12-20. Leffaillat alkavat klo 17.30 (katso poikkeukset alta), sauna on lämmin välillä 20-21 ja kerhohuone on käytettävissä hengailuun. Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys.

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / tomi.salovaara(at)aalto.fi / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)aalto.fi / 040 843 5213


Su 4.10 klo 17.30 (Elisa olohuone)

Leffailta järjestetään Otaniemessä Elisa Olohuoneella. Elisa Olohuone sijaitsee JMT 5 A:ssa. Mene sisään JMT 5:een Jämeräntaipaleen puoleisesta ovesta ja kävele rappuset alas. Elisa Olohuone sijaitsee käytävän oikealla puolella lasiseinien takana. Tarvittaessa soita 050 414 5178.

hustle

Robert Aldrich:
Hintaan mihin hyvänsä (Hustle)
USA 1975 / 120 min / englanti

Nuoren naisen ruumis löydetään syrjäiseltä rannalta. Komisario Frank Grimes (Burt Reynolds) ja hänen parinsa Louis Belgrave (Paul Winfield) saavat tehtäväkseen selvittää tapahtumat kuoleman taustalla. Uhrin tiedätään olleen vaikutusvaltaisen ja rikkaan asianajaja Leo Sellersin (Eddie Albert) seurassa kuoliniltana. Kaikki todisteet viittaavat kuitenkin itsemurhaan. Uhrin isä Marty Hollinger (Ben Johnson) on kuitenkin toista mieltä ja on vakuuttunut, että kuoleman taustalla on rikos. Soppaa sekoittaa entisestään Frankin suhde kauniiseen prostituoituun Nicoleen (Catherine Deneuve), jonka asiakkaana Frank tietää Sellersin käyvän.

Yli kahden vuosikymmenen mittaisen uskomattoman laadukkaan Hollywood-uransa jälkeen Robert Aldrichin ura alkoi pikkuhiljaa kääntyä laskuun 70-luvun loppupuolella. Ohjaaja kuoli lopulta ennenaikaisesti 65-vuotiaana vuonna 1983. Mielenkiintoinen tapaus Aldrichin loppu-uralla on tinkimätön rikosdraama Hintaan mihin hyvänsä, joka sai aikanaan ansiottomasti valitettavan nuivan vastaanoton kriitikoilta, mutta oli kohtalainen kaupallinen menestys. Aldrich hylkää perinteisen murhamysteerin heti alkuunsa ja keskittyy enemmän eri toimijoihin tragedian taustalla: isä (Johnson), poliisi (Reynolds) ja yhteiskunnan korruptoitunut vallankahva (Albert). Samalla Aldrich luo vaikuttavan yhteiskunnallisen hahmotuksen instituutioiden ja niiden sisällä operoivien ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta sekä kuvauksen vallan käytön voimakkuudeesta yli yhteiskunnallisten luokkien. Elokuva omaa myös kevyemmän vaihteensa Burt Reynoldsin ja Paul Winfieldin istuessa paikallisissa baareissa juoden viskiä. Tällaisia elokuvia ei taideta valitettavasti enää tehdä. (Tomi Salovaara)


Su 11.10 klo 17 (Hakaniemi)

Huomioi aloitusaika!

Kerhoilta pidetään Jussi Tarvaisen asunnolla Hakaniemessä. Paikkoja on rajoitetusti, joten ilmoittaudu Jussille sähköpostilla osoitteeseen jussi.tarvainen(at)aalto.fi. Tervetuloa!

Fritz Lang pakeni Saksan natsihallintoa 1930-luvulla Yhdysvaltoihin. 1940-luvun alussa sodan riehuessa Euroopassa, Lang ohjasi kaksi natsihallinon aikaiseen Saksaan sijoittuvaa vakoojajännäriä Ihmisjahti ja Pyövelitkin kuolevat. Montaasi kunnioittaa edesmenneen mestariohjaajan muistoa esittäen nämä kaksi merkkiteosta perätysten leffaillassa.

Man_hunt

Fritz Lang:
Ihmisjahti (Man Hunt)
USA 1941 / 102 min / englanti / Blu-ray

Alan Thorndike on metsästämässä suurta riistaa Saksassa, kun hänen tähtäimeen asettuu yllättäen itse Adolf Hitler. Tämän seurauksena hän joutuu Gestapon vangiksi ja kidutettavaksi. Alan onnistuu lopulta pakanemaan Lontooseen. Gestapon miehet ovat kuitenkin hänen jäljillään ja metsästäjä joutuu metsästettäväksi ainoana apunaan nuori nainen (Joan Bennett).

Saksalaisen elokuvan suurohjaaja Fritz Lang siirtyi Hollywoodiin 30-luvun puolivälissä pakoon natsien hallitsemasta Saksasta. Ohjattuaan muutamia lähinnä tilaustöinä tehtyjä elokuvia Yhdysvalloissa, alkoi juutalaistaustainen Lang toisen maailmansodan puhjettua tekemään natsihallinnon vastaisia jännityselokuvia. Ihmisjahti oli näistä ensimmäinen. Elokuva alkaa mestarillisesti ohjatulla alkujaksolla, jonka jälkeen se siirtyy Lontoon usvaisille ja tummanpuhuville kaduille, joissa Lang rakentaa ihmisjahdin jännitystä tehokkaasti. Elokuva oli aikanaan kohtalainen menestys ja herätti myös paljon ajatuksia amerikkalaisessa yleisössä voimakkaan natsivastaisella otteellaan (ennen Yhdysvaltojen sotaan osallistumista). (Tomi Salovaara)

&

Hangmen_also_die

Fritz Lang:
Pyövelitkin kuolevat (Hangmen Also Die!)
USA / 134 min / englanti / Blu-ray

Toisen maailmansodan aikaan natsien miehittämässä Tsekkoslovakiassa paikallinen patriootti kirurgi Franticek Svoboda (Brian Donlevy) salamurhaa Gestapon pahamaineisen johtajan nimeltään Heydrich. Franticek löytää piilopaikan natsien epäsuosiossa olevan historian opettaja Stephen Novothyn (Walter Brennan) luota. Natsit alkavat teloittaamaan Prahan asukkaita kunnes salamurhaaja paljastaa itsensä.

Pyövelitkin kuolevat oli Langin seuraava elokuva Ihmisjahdin jälkeen. Tällä kertaa hän halusi käsitellä kotimaansa tapahtumia yhdessä Berolt Brechtin kanssa, joka kehitteli tarinaa Langin ohella. Lang luo jälleen vahvan latauksen elokuvaansa ja kuvan kaupungista, joka on pelon ja paranoian vallassa natsien etsien haluamaansa miestä ja samalla teloittaen prahalaisia. Yhtymäkohdat Langin aikasempaan mestariteokseen M – kaupunki etsii murhaajaa ovat kiinnostavia. (Tomi Salovaara)


Su 18.10 klo 18 (Elokuvateatteri Orion)

Poikkeuksellisesti Montaasi ei järjestä perinteistä leffailtaa Otaniemssä suununtaina 18.10, vaan menemme yhdessä katsomaan elokuvateatteri Orioniin (Eerikinkatu 15, Kamppi) Lev Kulidzhanovin maineikkaan filmatisoinnin Fjodor Dostojevskin romaanista Rikos ja rangaistus. Elokuva alkaa klo 18.00, tavataan Orionin ala-aulassa klo 17.45. Lippuja voi ostaa paikan päältä hintaan 6,5€ (5€ klubikortin kanssa).

rikos_ja_rangaistus

Tutustu elokuvaan tarkemmin KAVIn sivuilla


Su 25.10 (Kinopoli)

Leffamaraton Kinopolissa klo 12-20. Ohjelma tiedotetaan kokonaisuudessaan myöhemmin.