Lokakuussa Montaasin leffailloissa virittäydytään pimenevään syksyyn kauhukuukauden merkeissä. Ohjelmassa Olli Soinion omalaatuinen kotimainen Kuutamosonaatti, Kiyoshi Kurosawan painostava kummitusjuttu Pulse, John Llewellyn Moxeyn Hammer-kauhu Poltettujen noitien hotelli sekä Lucio Fulcin visio maanpäällisestä helvetistä The Beyond.

Leffaillat järjestetään syyskuussa Montaasin kerhohuoneella (Otakaari 20A Kinopolin vieressä). Elokuvat ovat englannin- tai suomenkielisiä tai niissä on englanninkielinen tekstitys. Talon sauna on lämmin leffojen jälkeen Otaniemessä klo 20-21.

7.10. Kuutamosonaatti (Kerhohuone, klo 17.30)
14.10. Pulse (Kerhohuone, klo 17.30)
21.10. Poltettujen noitien hotelli (Kerhohuone, klo 17.30)
28.10. The Beyond (Kerhohuone, klo 17.30)

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / salovaaratomi(at)gmail.com / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)helsinki.fi / 040 369 9919


Su 7.10. klo 17.30 (Kerhohuone)

Olli Soinio:
Kuutamosonaatti
Suomi 1988 / 86 min / suomi

Maan ykkösmalli Anni Stark (Tiina Björkman) lähtee Lappiin lomailemaan stressaavan muotimaailman pyörteistä. Läheisessä maatalossa asustelee omalaatuinen Kyyrölän perhe, johon kuuluvat hurmosuskovainen Äitee (Soli Labbart)ja peräkammarin pojat Arvo (Kari Sorvali) ja perunakellariin lukittu Sulo (Mikko Kivinen). Etenkin konerasvainen, pontikanhajuinen ja kiimainen irstailijasika Arvo alkaa häiritä Annia ja on vaarallisimmillaan Ferrariksi kutsumansa punaisen Massey-Ferguson-traktorin selässä.

Kuutamosonaatissa kauhuelokuva kohtaa hixploitaation ja kotimaisen puskafarssin. Ennen sitä Suomessa ei pariin vuosikymmeneen juuri tehty kauhuelokuvia, joten monille se oli tervetullut irtiotto valtavirrasta ja on kerännyt sittemmin kulttimaineen. Elokuva palkittiin 1989 kahdella Jussi-palkinnolla Kari Sorvalin miespääosasta sekä Matti Kuortin ja Paul Jyrälän äänityksestä.

(Arto Kononen)


Su 14.10. klo 17.30 (Kerhohuone)

Kiyoshi Kurosawa:
Pulse (Kairo)
Japani 2001 / 119 min / japani (eng. tekstit)

Kaksi ryhmää nuoria tokiolaisia löytää todisteita, jotka viittaavat siihen, että henkimaailma pyrkii tunkeutumaan todellisuuteemme internetin välityksellä.

Pulse on japanilaisille ominaiset kummitusjutut digiaikaan siirtävä teknothrilleri, jonka henkilöhahmojen etsimät yhteydet päätyvät vain etäännyttämään ja eristämään heitä entisestään. Joka puolella on näyttöjä, ruutuja ja koodia: televisioita, tietokoneita ja valomainostauluja. Ne ohjaavat jatkuvasti seuraavaa askelta, joka on helppo ottaa yhdellä klikkauksella ja Kurosawan kuvakerronta seuraa tarinan lankoja kuivan tarkalla ja elegantilla otteella. Mutta miten reagoida, kun ympäristön signaalit eivät sovikaan valmiiksi sisäistettyihin malleihin ja skeemoihin.

(Arto Kononen)


Su 21.0. klo 17.30 (Kerhohuone)

John Llewellyn Moxey:
Poltettujen noitien hotelli (The City of the Dead)
Iso-Britannia 1960 / 78 min / englanti

Karismaattisen historian professorin okkultismin ja noitavainojen luento herättää nuoren yliopisto-opiskelijanaisen mielenkiinnon. Hän innostuu lähtemään Massachusettsin pikkukaupunkiin Whitewoodiin, joka on ollut noitavainojen yleinen esiintymispaikka 1600-luvun lopulla. Usvaisen pikkukaupungin aavemainen ilmapiiri herättää nuoren naisen epäilykset noituuden läsnäolosta historiankirjojen ulkopuolellakin.

Poltettujen noitien hotelli on nykykauhuelokuvaan verrattuna miellyttävän rauhallisesti etenevä, ennemminkin tunnelmallinen ja mielen tasolla kauhistuttava kuin suoranaisen pelottava elokuva. Vuonna 1960 valmistuneen elokuvan on sanottu rinnastuvan mielenkiintoisesti samana vuonna valmistuneeseen Alfred Hitchcockin Psychoon. Tarinan perusskenaario nuoresta naisesta vieraassa pikkukaupungissa sekä muutamat hämmentävät yksityiskohtien yhtäläisyydet tarjoavat elokuvaintoilijoille mielenkiintoista heijastuspohjaa. Tuloksena on Hammer-studion parhaiden teosten veroinen tunnelmallinen kauhuelokuva.

(Tomi Salovaara)


Su 28.10 klo 17.30 (Kerhohuone)

Lucio Fulci:
The Beyond (…E tu vivrai nel terrore! L’aldilà)
Italia 1981 / 87 min / englanti

Nuori nainen perii vanhan hotellin Lousianassa. Joidenkin yliluonnollisten sattumusten myötä hänelle paljastuu, että hotelli on rakennettu paikalle, jonka alla piilee ei enempää tai vähempää kuin yksi helvetin porteista.

Yksi Fulcin merkkiteoksista The Beyond on muodostunut italokauhufanien keskuudessa keskeiseksi referenssielokuvaksi. Juoneltaan epäkoherentiksi ja muutenkin järjettömäksi sanottu elokuva velloo Fulcin epäpyhässä, raa’assa, painajaismaisessa ja surrealistisessakin kuvavirrassa. Gore-juhlan erikoistehosteliekeistä ja -lateksista vastasi Germano Natali ja musiikista mainio Fabio Frizzi.

(Arto Kononen)