Lokakuun leffailloissa katsotaan Hao Wun ja Weixi Chenin ohjaama COVID-dokkari 76 Days Wuhanin etulinjoilta, Rob Reinerin coming of age -klassikko Stand by Me – viimeinen kesä, Cristi Puiun palkintoja kahminut musta komedia The Death of Mr. Lazarescu, Thomas Vinterbergin ohjaama ja Mads Mikkelsenin tähdittämä Jahti sekä unkarilais-auteur Bela Tarrin Damnation.

Leffaillat järjestetään lokakuussa Kinopoli-teatterissa tai sen vieressä Montaasin kerhohuoneella (molemmat Otakaari 20A, kellarikerros). Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys. Talon sauna on lämmin leffojen jälkeen sunnuntaisin Otaniemessä klo 20-21.

Huomioi poikkeava aloitusaika useissa tämän kuun leffoissa.

3.10. 76 Days (Kinopoli, klo 18.00)
10.10. Stand by Me – viimeinen kesä (Kinopoli, klo 18.00)
17.10 The Death of Mr. Lazarescu (Kerhohuone, klo 17.00)
24.10. Jahti (Kinopoli, klo 17.30)
31.10. Damnation (Kinopoli, klo 18.00)

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Arto Kononen / arto.kononen(at)helsinki.fi / 040 369 9919
Peter Sormunen / peter.sormunen(at)outlook.com / Telegram: @sormpe


Su 3.10. klo 18.00 (Kinopoli)

Huomioi myöhäisempi aloitusaika.

Hao Wu, Weixi Chen & tuntematon:
76 Days
Kiina, Yhdysvallat 2020 / 93 min / mandariinikiina, englanti (w/ English subtitles)

Raw and intimate, this documentary captures the struggles of patients and frontline medical professionals battling the COVID-19 pandemic in Wuhan. We would like to share this one for this documentary presented what was happening in 2020 spring, fully trusted. Hope you will enjoy it.

(Xiang Hu)


Su 10.10 klo 18.00 (Kerhohuone)

Huomioi myöhäisempi aloitusaika.

Rob Reiner:
Stand by Me – viimeinen kesä (Stand by Me)
Yhdysvallat 1986 / 89 min / englanti

Poikanelikko Gordie (Wil Wheaton), Chris (River Phoenix), Teddy (Corey Feldman) ja Vern (Jerry O’Connell) suuntaavat kesäiseen seikkailuun etsimään kadonneen pojan ruumista aikeissa palata sankareina ruumiin löydettyään. Reissusta muodostuu yhteisöllinen kasvukokemus poikien kohdatessa ja tehdessä monenlaista samalla tajutessaan, että lapsuus alkaa olla jo ohi.

Stephen Kingin pienoisromaaniin The Body perustuva ja Ben E. Kingin musiikkikappaleesta nimensä lainannut Stand by Me – viimeinen kesä on Rob Reinerin klassikoksi muodostunut elokuva poikajoukon ystävyydestä ja lapsuuden viime hetkistä. Stand by Me oli kassamenestys Yhdysvalloissa ja Reinerin oma suosikki ohjauksistaan. Kun Stephen Kingiltä kysyttiin suosikkielokuvaansa kaikista kirjojensa filmatisoinneista, tämä vastasi sen olevan Stand by Me.

(Peter Sormunen)


Su 17.10 klo 17.00 (Kerhohuone)

Huomioi aikaisempi aloitusaika.

Cristi Puiu:
The Death of Mr. Lazarescu (Moartea domnului Lăzărescu)
Romania 2005 / 154 min / romania (w/ English subtitles)

63-vuotias herra Lazarescu on eläköitynyt insinööri, joka jakaa asuntonsa kolmen kissansa kanssa. Pää- ja vatsakivuista kärsivä Lazarescu soittaa kovien kipujen takia ambulanssin, mutta odottelun pitkittyessä pyytää naapureiltaan lääkkeitä. Ukon juomista ja siivotonta kämppää paheksuvat naapurit yrittävät kuitenkin auttaa parhaansa mukaan ja ambulanssia soitellaan uudestaan. Bussionnettomuuden takia viivästyneen ambulanssin viimein saapuessa pitkä ja turhauttava yö on vasta alussa. Valo yössä on tällä kertaa lanssin katolla ja kohdusta hautaan kuljetaan tuhannen sairaalan kautta.

Lääketiede-instituution byrokratia ja kasuaali tehottomuus luovat pohjan Puiun teoksen kuivan huumorin ja terävän satiirin yhdistelmälle. Tämä resepti oli nannaa elokuvafestivaaliyleisöille ja kriitikoille, sillä Puiu kahmi elokuvallaan tukun palkintoja (mm. Un certain regard Cannesissa) ja ylistystä. Vuonna 2017 New York Times nosti sen peräti viidenneksi listassaan kuluvan vuosisadan siihen mennessä parhaista elokuvissa.

(Arto Kononen)


Su 24.10 klo 17.30 (Kinopoli)

Thomas Vinterberg:
Jahti (Jagten / The Hunt)
Tanska 2012 / 115 min / tanska, englanti (suom. tekstit)

Lucas (Mads Mikkelsen) on saamassa elämäänsä kuntoon raskaan eron ja työttömyysjakson jälkeen, teini-ikäisen pojan huoltajuudestakin on riitaa. Uusi väliaikainen työ päiväkodinhoitajana antaa toivoa ja elämä muutenkin vaikuttaa taas lähtevän parempiin uomiin. Häntä aletaan kuitenkin aiheettomasti epäillä pikkutytön ahdistelusta. Pikkukaupungissa jutut kiertävät ja yhteisö antaa sen myös näkyä…

Dogma 95 -suuntausta mukana luomassa olleen tanskalaisen Thomas Vinterbergin Jahti käsittelee vaikeaa aihetta, joka on tuttu hänelle jo elokuvasta Juhlat (1998), joka usein luetaan Dogma 95:n parhaisiin elokuviin. Jahti kuvaa taitavasti ja hienovaraisesti pienen yhteisön keskellä kehittyvää vihaa ja epäilystä. Äärimmäisen hienon roolityön tekevä Mikkelsen voitti roolistaan Cannesin elokuvajuhlien parhaan näyttelijän palkinnon.

(Peter Sormunen)


Su 31.10 klo 18.00 (Kinopoli)

Bela Tarr:
Damnation (Kárhozat)
Unkari 1988 / 116 min / unkari (w/ English subtitles)

Karrer elelee mitäänsanomatonta ja harmaata elämää unkarilaisessa pikkukylässä lähes täysin vetäytyneenä maailmasta alhaiseen yksinäisyyteensä. Ainoa yhteys jonkinnäköiseen sivilisaatioon tuntuu olevan Titanik-baari, jonka kauniiseen laulajaan Karrer on pakkomielteisen ihastunut.

Damnation on nähty ensimmäisenä elokuvana, jossa hitaiden ottojen hallitsija Tarr tavoittaa mestariteostensa tyylin ja näkemyksen. Muun muassa ikiaikaista barbarismin ja sivilisaation konfliktia käsittelevän teoksen käsikirjoituksen Tarr laati yhdessä myöhempienkien avainteostensa pohjalla vaikuttavan kirjailija László Krasznahorkain (Satantango, Vastarinnan melankolia) kanssa kaksikon ensimmäisenä yhteistyönä. Sen film noirin luurankoa muistuttavissa näkymissä Titanik-baarin asiakkaat näyttävät elävän, kuten olisi jatkuvasti sulkemisaika.

(Arto Kononen)