Lokakuussa Montaasin leffailloissa katsotaan Robert Bressonin minimalistinen klassikko Pickpocket, Alfred Hitchcockin ”maailman paras elokuva” Vertigo – Punainen kyynel, Vesa-Matti Loirin muistoksi Veli-Matti Saikkosen tv-elokuva Tykkimies Kauppalan viimeiset vaiheet sekä Carol Reedin film noir The Third Man.

Leffaillat järjestetään lokakuussa Montaasin kerhohuoneella tai Kinopolissa (molemmat Otakaari 20A, kellarikerros). Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys. Talon sauna on lämmin leffojen jälkeen Otaniemessä klo 20-21.

2.10. Pickpocket (Kinopoli, klo 18.00)
9.10. Vertigo – Punainen kyynel (Kerhohuone, klo 17.30)
16.10. Tykkimies Kauppalan viimeiset vaiheet (Kinopoli, klo 18.00)
23.10. Ei leffailtaa kaitafilmikurssin takia
30.10. The Third Man (Kerhohuone, klo 18.00)

Tervetuloa!

Esitysvastaavat

Peter Sormunen / peter.sormunen(at)outlook.com / Telegram: @sormpe
Tuomas Lievonen / tuomas.lievonen(at)aalto.fi / Telegram: @LsamouT
Arto Kononen / kononenarto(at)gmail.com / 044 982 1156


Su 2.10. klo 18:00 (Kinopoli)

Robert Bresson:
Taskuvaras (Pickpocket )
Ranska 1959 / 75 min / ranska (w/ English subtitles)

Michel (Martin LaSalle) on pariisilainen tyytymätön nuori mies, joka varastaa naisen käsilaukusta. Hän jää tempustaan kiinni, mutta vapautetaan myöhemmin. Varkaus synnyttää Michelissä pakkomielteen varastelemiseen eikä hän enää pysty hillitsemään itseään. Taskuvarkaisista muodostuu Michelille suurin tyydytyksen lähde.

Minimalistisen elokuvan suuntauksen kuuluisimpia edustavan Robert Bressonin Pickpocket on ohjaajan kuuluisimpia teoksia, ja se on malliesimerkki valtavirrasta erottautumaan pyrkineistä ”bressonistisista” tyylikeinoista. Inspiraatiota elokuvaan Bresson sai Dostojevskin klassikosta Rikos ja rangaistus. Elokuva on ollut merkityksellinen muille elokuvantekijöille kuten Aki Kaurismäelle, joka kuvaili Bressonia ”erilaiseksi kuin muut ohjaajat, ja juuri siksi yhdeksi suurimmista”. Paul Schrader taas on kuvannut kuinka Taskuvaras innoitti häntä kirjoittamaan Scorsesen Taksikuskin.

(Peter Sormunen)


Su 9.10. klo 17.30 (Kerhohuone)

Alfred Hitchcock:
Vertigo – Punainen kyynel (Vertigo )
Yhdysvallat 1958 / 128 min / englanti (in English)

Sairauseläkkeellä oleva poliisi John ”Scottie” Ferguson (James Stewart) palkataan varjostamaan oudosti käyttäytyvää vaimoa Madeleinea (Kim Novak). Varjostuksen ohella Scottie yllättäen rakastuukin Madeleineen, joka lopulta hyppää kuolemaansa. Scottie hajoaa täysin ja alkaa vierailemaan paikoissa, joissa näki Madeleinen toivoen näkevänsä hänet vielä kerran, kunnes häntä muistuttavan henkilö osuukin Scottien silmään.

James Stewartin ja Hitchcockin viimeinen yhteistyö Vertigo on Psykon ohella kenties Hitchcockin tunnetuin elokuva. Kim Novak tekee myös upean kaksoisroolin Madeleinena ja häntä muistuttavana Judyna. Jännityksen mestarin tapaan Vertigosta ei puutu jännitystä.

(Tuomas Lievonen)


Su 16.10. klo 18:00 (Kinopoli)

Vesa-Matti Loiri (1945–2022) in memoriam:

Veli-Matti Saikkonen:
Tykkimies Kauppalan viimeiset vaiheet
Suomi 1977 / 85 min / suomi (in Finnish)

Poikakodin ja vankilan läpikäynyt Kauppala (Vesa-Matti Loiri) aloittaa armeijassa hurjamaineisena miehenä. Kantahenkilökunta yrittää saada miestä kuriin ja nuhteeseen, mutta se ei ole niin helppoa kuin muiden kohdalla.

Tykkimies Kauppalan viimeiset vaiheet on tositapahtumiin perustuva Veli-Matti Saikkosen tv-elokuva, joka pohjautuu Alpo Ruuthin kirjoittamaan näytelmään, joka sai ensi-iltansa Turun Kaupunginteatterissa syyskuussa 1974. Tykkimies Kauppalaa esittävä Vesa-Matti Loiri muisteli usein tätä ehkä hieman unohduksiin jäänyttä elokuvaa ja Kauppalan roolia, joka oli ”hänelle kuin unelma” ja joka jäi päälle myös siviilielämän puolella.

(Peter Sormunen)


Su 30.10. klo 18.00 (Kerhohuone)

Carol Reed:
Kolmas mies (The Third Man)
Iso-Britannia 1949 / 104 min / englanti (in English)

Holly Martins (Joseph Cotten) saapuu toisen maailmansodan jälkeiseen Wieniin tapaamaan vanhaa ystäväänsä Harry Limea (Orson Welles). Saavuttuaan hän saa tiedon, että Lime onkin kuollut. Hämärältä vaikuttava onnettomuus saa kuitenkin Martinsin tutkimaan tapausta ja jännitysnäytelmä saa alkunsa.

Carol Reedin film noir Kolmas mies on usein nostettu yhdeksi maailman parhaimmista elokuvista ja se löytyykin useiden ”must watch” listojen kärkipaikoilta. Orson Welles tekee myös salaperäisenä Harry Limena loistavan roolityön ja hahmo onkin Citizen Kanen jälkeen Wellesin tunnetuimpia roolitöitä.

(Tuomas Lievonen)