Montaasin maaliskuun leffailloissa katsotaan kaksi Val Lewtonin tuottamaa tunnelmallista kauhuelokuvaa Tuhoon tuomittu saari ja Yö voodoo-saarella, Billy Wilderin vaikuttava kuvaus alkoholismista Tuhlattuja päiviä, Tony Richardsonin Yhdysvaltojen rajavartiolaitoksen korruptuneisuutta kuvaava Raja sekä Frank Capran fantasia- ja seikkailuelokuvan klassikko Sininen kuu. Maaliskuun toisena sunnuntaina 8.3. Montaasi järjestää leffamaratonin Kinopolissa klo 12-20. Maratonin ohjelmasta tiedotetaan lisää myöhemmin.

Leffaillat järjestetään maaliskuussa sunnuntaisin Design Factoryn (Betomiehenkuja 5) Kino-teatterissa tai Otakaari 20 A:n kellarikerroksen Kinopoli-teatterissa. Leffaillat alkavat klo 17.30, sauna on lämmin välillä 20-21 ja kerhohuone on käytettävissä hengailuun. Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys.

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / tomi.salovaara(at)aalto.fi / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)aalto.fi / 040 843 5213


Su 1.3 klo 17.30 (Kinopoli)

Val Lewton Double Feature:

Val Lewton oli yhdysvaltalainen elokuvatuottaja, joka tuli tunnetuksi 1940-luvulla RKO:lle tuottamistaan kauhuelokuvista. Hänen elokuvissaan oli selvästi yhtenäinen tyyli, joka pysyi tunnistettavana, vaikka ohjaajat vaihtuivatkin. Montaasin leffaillassa katsotaan kaksi Lewtonin RKO:lle tuottamaa kauhuelokuvaa.

isleofthedead

Mark Robson:
Tuhoon tuomittu saari (Isle of the Dead)
USA 1945 / 72 min / englanti

Sodan riehuessa Balkanilla Kreikan ja Turkin välillä vuonna 1912, kenraali Pherides (Boris Karloff) matkustaa läheiselle saarelle vierailemaan edesmenneen vaimonsa haudalla. Saari asetetaan karanteeniin, kun useiden ihmisten kuoleman syyksi epäillään hirvittävää ruttoa. Kenraali jää loukkuun saarelle. Lisäksi saaren taikauskoinen vanha nainen epäilee erään nuoren tytön olevan vampyyrin kaltainen demoni nimeltään Vorvolaka.

Tuhoon tumittu saari on yksi vähemmän tunnettuja Lewtonin tuottamia kauhuelokuvia RKO:lle toisen maailmansodan aikaan. Se on kuitenkin Lewtonin tunnetuimpien elokuvien tapaan pienimuotoisen tehokas ja tunnelmallinen kauhuelokuva. Martin Scorsese valitsi elokuvan kaikkien aikojen pelottavimpien kauhuelokuvien joukkoon vuonna 2013. (Tomi Salovaara)

n. klo 18.45

I WALKED WITH A ZOMBIE

Jacques Tourneur:
Yö voodoo-saarella (I Walked with a Zombie)
USA 1943 / 69 min / englanti

Betsy (Frances Dee) palkataan hoitamaan rikkaan sokeriviljelijän vaimoa Jessicaa Sain Sebastianiin pienelle saarelle. Jessica tuntuu kärsivän jonkinlaisesta mentaalisesta shokkitilasta ja paikallinen lääkäri kertoo hänen menettäneen kaikki voimansa ja kommunikointikykynsä vakavan trooppisen kuumeen seurauksena. Plantaasin palvelijatar kertoo erään naisen parantuneen paikallisen voodoo-seremonian avulla. Betsy pohtii voisiko tämä auttaa myös Jessicaa…

Yö voodoo-saarella on Val Lewtonin tuottamista elokuvista ehkä tunnetuin ja arvostetuin. Se käyttää tehokkaan monitulkintaisesti yliluonnollisten tapahtumien selittävyyttä elokuvan tapahtumiin. Monet elokuvan elementeistä (zombiet, voodoo-seremoniat) ovat myöhemmin siirtyneet tutuksi osaksi elokuvien maailmaa. Lewtonin luotto-ohjaaja Tourneur käyttää tyylilleen tunnetusti tehokkaasti hyväksi valoa, varjoa ja mestarillista kameratyöskentelyä tässä tunnelmallisessa kauhuelokuvan pikkuklassikossa (Tomi Salovaara)


Su 8.3 klo 12.00 (Kinopoli)

Leffamaraton Kinopolissa klo 12-20. Ohjelma tiedotetaan kokonaisuudessaan myöhemmin.


Su 15.3. klo 17.30 (Design Factory)

Leffailta järjestetään Otaniemessä sijaitsevan Design Factoryn (Betonimiehenkuja 5) Kino-teatterissa, joka sijaitsee rakennuksen kellarikerroksessa. Mikäli ulko-ovet eivät ole auki tai et pääse sisään kelloa soittamalla, ota yhteyttä Tomiin (050 414 5178).

lostweekend

Billy Wilder:
Tuhlattuja päiviä (The Lost Weekend)
USA 1945 / 99 min / englanti

Don Birnham on newyorkilainen kirjailija, joka on kärsinyt vuosia alkoholismista. Hänen veljensä Wick (Philip Terry) ja pitkäaikainen tyttöystävä Helen (Jane Wyman) ovat yrittäneet saada Donia luopumaan alkoholista ilman onnistumista. Eräänä viikonloppuna hän ajautuu itsetuhoiseen juopotteluun ja kohtaa elämänsä aallonpohjan kovalla iskulla.

Billy Wilderin Tuhlattuja päiviä pidetään ensimmäisenä amerikkalaisena elokuvana, joka vakavasti käsitteli alkoholismia sairautena. Aiemmin elokuvissa oli lähinnä naureskeltu juoppojen toilailuille (esim. W.C Fields). Kiistanalaisesta aiheesta huolimatta elokuvasta muodostui suuri menestys ja se voitti parhaan elokuvan oscar-palkinnon sekä Cannesin elokuvafestivaalien pääpalkinnon (Palme d’Or). Yksinäisen miehen sisäistä kiirastulta ja alkoholinhoureisia näkyjä havainnoivat hienosti noirimaisia piirteitä omaava valaistus, Miklos Rozsan kuuluisa score sekä saksalaisen ekspressionismin sävyjä muistuttava tyylikäs kuvaus. (Tomi Salovaara)


Su 22.3. klo 17.30 (Design Factory)

Leffailta järjestetään Otaniemessä sijaitsevan Design Factoryn (Betonimiehenkuja 5) Kino-teatterissa, joka sijaitsee rakennuksen kellarikerroksessa. Mikäli ulko-ovet eivät ole auki tai et pääse sisään kelloa soittamalla, ota yhteyttä Tomiin (050 414 5178).

MCDBORD EC011

Tony Richardson:
Raja (The Border)
USA 1982 / 109 min / englanti

Charlie Smith (Jack Nicholson) muuttaa vaimonsa kanssa El Pasoon Texasiin aloittaakseen työt rajavartiopoliisina. Siellä hän tutustuu mieheen nimeltään Cat (Harvey Keitel), joka harjoittaa hämäräbisneksenään ihmisten salakuljetusta läpi rajan pomonsa Redin (Warren Oates) kanssa. Aluksi Charlie kieltäytyy, mutta suostuu lopulta helpon rahan toivossa. Hän vajoaa lain väärälle puolelle, mutta löytää jostain omantuntonsa rippeet, kun siirtolaisäiti meinataan erottaa omasta lapsestaan.

Tony Richardson oli 1960-luvun alussa englantilaisen uuden aallon elokuvan avainnimiä ohjaten elokuvat Hunajan maku, Kaikista kapinallisin ja Tom Jones – hulivihurmuri. Raja on hänen Yhdysvalloissa ohjaamansa tinkimätön poliisidraama miehestä keskellä korruptoitunutta rajavartiolaitosta. Elokuvan karuun ympäristöön Richardson on sovittanut huippunäyttelijät Jack Nicholson, Harvey Keitel ja Warren Oates, jotka tekevät kaikki hienot roolisuoritukset. Raja on myös kiinnostava otatus edelleen Yhdysvalloissa ajankohtaisiin aiheisiin, rajapolitiikkaan ja poljettuihin ihmisoikeuskysymyksiin. (Tomi Salovaara)


Su 29.3. klo 17.30 (Design Factory)

Leffailta järjestetään Otaniemessä sijaitsevan Design Factoryn (Betonimiehenkuja 5) Kino-teatterissa, joka sijaitsee rakennuksen kellarikerroksessa. Mikäli ulko-ovet eivät ole auki tai et pääse sisään kelloa soittamalla, ota yhteyttä Artoon (040 843 5213).

losthorizon

Frank Capra
Sininen kuu (Lost Horizon)
USA 1937 / 132 min / englanti

Brittidiplomaatti Robert Conway (Ronald Colman) ja joukko siviilejä tekee pakkolaskun Himalajan vuoristoon, josta heidät pelastetaan mystiseen ja paratiisimaiseen Shangri-lan laaksoon. Aluksi vangeiksi itseään luulevat vieraat alkavat pikkuhiljaa nauttia olostaan suojassa muualla vallitsevan sodan vaaroilta, mutta kaikki ei välttämättä ole sitä miltä näyttää, ainakaan Conwayn mielestä.

Capra oli 30-luvun aiemmilla teoksillaan hankkinut jo huomattavan maineen mikä mahdollisti myös suuremman budjetin Sininen kuu -elokuvan tekoon. Tämän James Hiltonin romaaniin perustuvan seikkailuelokuvan tuotanto venyi silti huomattavasti yli budjetin ja riitautti Capran ja studiopomo Harry Cohnin sekä käsikirjoittaja Robert Riskinin. Visuaalisesti näyttävä elokuva pohtii seikkailugenren kehyksessä onnellisuutta, siihen uskomista ja toivoa sekä henkilöhahmojensa paikkaa maailmassa. (Arto Kononen)