Maaliskuussa Montaasin leffailloissa katsotaan Brian De Palman valioihin lukeutuva Blow Out – Viimeinen todistaja, Richard Brooksin länkkäri The Professsionals, Frank Tashlinin veikeä satiiri julkisuudesta ja televisio- ja mainosmaailmasta Will Success Spoil Rock Hunter? sekä Luchino Viscontin klassikko Rocco ja hänen veljensä.

Leffaillat järjestetään maaliskuussa Otaniemen Kinopoli-teatterissa (Otakaari 20A) tai Montaasin kerhohuoneella (Otakaari 20A, Kinopolin vieressä), joka on varustettu uudella videotykillä. Leffaillat alkavat klo 17.30 (katso poikkeukset alta), elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys. Sauna on lämmin leffojen jälkeen Otaniemessä klo 20-21.

5.3. Blow Out – Viimeinen todistaja (Kinopoli, klo 17.30)
12.3. The Professionals (Kinopoli, klo 17.30)
19.3. Will Success Spoil Rock Hunter? (Kerhohuone, klo 17.30)
26.3. Rocco ja hänen veljensä (Kinopoli, klo 17.00)

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / salovaaratomi(at)gmail.com / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)aalto.fi / 040 843 5213


Su 5.3. klo 17.30 (Kinopoli, Otaniemi)

Brian De Palma:
Blow Out – Viimeinen todistaja (Blow Out)
USA 1981 / 108 min / englanti / Blu-ray

Jack Terry (Grease ja Saturday Night Fever -tyyppisistä nuorisorooleista tyylikkäästi irtautuva John Travolta) on b-elokuvien äänittäjä, jonka nauhurille tallentuu vahingossa jotain joka todistaisi auto-onnettomuuden olleenkin poliittinen murha. Jännitteiden verkko alkaa kiristyä Jackin ympärille, kun tämän ja onnettomuudesta pelastuneen Sally Bedinan (Nancy Allen) välit lähenevät.

Antonionin Blow-Upista skenaarionsa keskeisen idean nostava, mutta mediumin valokuvasta ääneen siirtävä Blow Out hakee kaikupohjansa elokuvallisten viitteidensä lisäksi myös 60- ja 70-luvun poliittisista skandaaleista kuten Watergatesta, Ted Kennedyn Chappaquiddickin auto-onnettomuudesta ja JFK:n salamurhasta. Elokuvan kuvaajana toimi jo edellisen vuosikymmenen ajan esimerkiksi Robert Altmanille (McCabe & Mrs. Miller, The Long Goodbye) ja Michael Ciminolle (The Deer Hunter, Heaven’s Gate) erinomaista työtä tehnyt ja 1977 myös Oscarilla palkittu (Kolmannen asteen yhteys) Vilmos Zsigmond. Myös temaattisesti teos linkittyy juuri 70-luvun amerikkalaisten salaliitto- ja paranoia-elokuvien perinteeseen ja voidaan nähdä myös niiden kulminaatiopisteenä. Samalla jatkuva kuvan ja äänen yhteensovittaminen ja editoiminen teoksessa peilailee myös elokuvantekoa prosessina.

(Arto Kononen)


Su 12.3. klo 17.30 (Kinopoli, Otaniemi)

Richard Brooks:
Saalistajat (The Professionals)
USA 1966 / 117 min / englanti / Blu-ray

Varakas karjatilallinen J.W.Grant (Ralph Bellamy) palkkaa joukon oman alansa erikoisosaajia pelastamaan kidnapatun vaimonsa (Claudia Cardinale) Meksikosta roistoksi päätyneen entisen vallankumoustaistelijan Jesus Razan (Jack Palance) kynsistä.

Richard Brooksin Saalistajat on Hollywoodin kultakauden ja Actors studio –sukupolven esiinmarssin välimaastossa esiintyneen näyttelijäsukupolven todellista tähtielokuvaa. Lee Marvin, Burt Lancaster ja Robert Ryan ovat epäsentimentaaliseen ja karkean maskuliiniseen tyyliinsä täydellisiä ilmaisemaan 60-luvun amerikkalaiseen lännenelokuvaan pesiytyneitä menetetyn aatteen teemoja. Fantastista näyttelijäkaartia vahvistavat yhtäläisen rujo Jack Palance (joka eittämättä oli Actors studion sukupolvea), Ralph Bellamy (joka puolestaan oli tähti jo kultakauden Hollywoodissa), John Fordin elokuvien vakio Woody Strode, sekä eurooppalaisen sävyn elokuvaan tuova Claudia Cardinale. Brooksin vuotta ennen Likaista tusinaa valmistunut men on a mission – elokuva on täydellistä viihdettä aikuiseen makuun, jonka huipentaa Condrad Hallin hieno kuvaus Death Valleyn upeissa maisemissa.

(Tomi Salovaara)


Su 19.3. klo 17.30 (Kerhohuone)

Frank Tashlin:
Houkuttelevat huulet (Will Success Spoil Rock Hunter?)
USA 1957 / 93 min / englanti / Blu-ray

Mainosmies Rockwell Hunter (Tony Randall) haluaa pelastaa uransa värväämällä kuuluisan näyttelijätär Rita Marlowen (Jayne Mansfield) huulipunamainoksen tähdeksi. Vaihtokaupassa tähti kuitenkin tahtoo, että Hunter tarjoaa Marlowelle kulissin esittämällä tämän uutta heilaa. Marlowelle tämä on tuttua imagon ylläpitoa, mutta Hunterille tästä aiheutuu ongelmia oikean tyttöystävän kanssa, ja lopulta vaaditaan Groucho Marxin cameo tilanteen ratkaisemiseksi.

Elokuva jatkaa Tashlinin ja Mansfieldin yhteistyötä edellisvuoden The Girl Can’t Help It -teoksen jälkeen. Tashlin tulkitsee vapaamuotoisesti 1955 ja 1956 Broadwaylla menestynyttä myöskin Mansfieldin tähdittämää näytelmää, joka tarjoaa lähinnä kehyksen ohjaajan satiirisille piikeille niin tähtikulttia, mainontaa kuin kulutuskulttuuriakin kohtaan. Elokuva toisaalta hyödyntää ja ihailee Mansfieldin tähtikarismaa, mutta tekee samalla myös koko sitä ympäröivästä maailmasta pilkkaa vapaasti irroitellen.

(Arto Kononen)


Su 26.3. klo 17.00 (Kinopoli)

Huomioi normaalia aikaisempi aloitusaika!

Luchino Visconti:
Rocco ja hänen veljensä (Rocco e suoi fratelli)
Italia 1960 / 177 min / italia (eng. tekstit) / Blu-ray

Luchino Viscontin italialaisen elokuvan merkkiteos kertoo siirtolaisperheen viiden veljeksen tarinan Milanossa, jossa he pyrkivät löytämään jalansijaansa italialaisessa yhteiskunnassa.

Suljetumpien henkilödraamojen myötä Luchino Visconti alkoi elokuvallaan Rocco ja hänen veljensä edetä kohti myöhäisuransa laajoja yhteiskunnallisia hahmotuksiaan, jotka ovat tiukasti kiinni aikakautensa kulttuurillisessa ja sosioekonomisessa viitekehyksessä. Tulevat elokuvatähdet Alain Delon ja Claudia Cardinale esiintyivät yksissä ensimmäisistä rooleistaan.

(Tomi Salovaara)