Maaliskuun leffailloissa mukana tällä kertaa myös leffailtojen vakikävijöiden valintoja.

Montaasin leffailloissa katsotaan animaatiot Dumbo sekä Muumit Rivieralla, virolainen fantasiadraama November, hiljattain edesmenneen Stanley Donenin muistoksi vauhdikas musikaaliklassikko Ilo irti, Jonathan Glazerin scifi-trilleri Under the Skin sekä yakuza-klassikko Battles Without Honor and Humanity.

Leffaillat järjestetään helmikuussa Otaniemen Kinopoli-teatterissa (Otakaari 20A). Elokuvat ovat englannin- tai suomenkielisiä tai niissä on englanninkielinen tekstitys. Talon sauna on lämmin leffojen jälkeen Otaniemessä klo 20-21.

3.3. Dumbo + Muumit Rivieralla (Kinopoli, klo 18.00)
10.3. November (Kinopoli, klo 17.30)
17.3. Ilo irti (Kinopoli, klo 17.30)
24.3. Under the Skin (Kinopoli, klo 17.30)
31.3. Battles Without Honor and Humanity (Kinopoli, klo 17.30)

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / salovaaratomi(at)gmail.com / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)helsinki.fi / 040 369 9919
Peter Sormunen / peter.sormunen(at)aalto.fi / Telegram: @sormpe


Su 3.3. klo 18.00 (Kinopoli)

Carte Blanche à Ville Alasalmi

Walt Disney / Ben Sharpsteen
Dumbo
USA 1941 / 64 min / englanti

Mykkä ja suurikorvainen pieni norsu yrittää selviytyä ankarassa sirkusmaailmassa, mutta saa onnekseen itsevarman sirkushiiren puhemiehekseen.

Vuoden 1941 Dumbo on Disneyn lyhyemmistä pitkistä piirretyistä yksi kaikkein pidetyimmistä. Siihen vaikuttavat niin sympaattiset hahmot taidokas piirrostyö. Etenkin ”pinkkien elefanttien” kohtaus on yksi ikimuistoisimmista. Klassikko onkin hyvä katsoa uuden Dumbon live-action version ensi-illan alla.

***

Xavier Picard
Muumit Rivieralla
Suomi, Ranska 2014 / 80 min / suomi

Vuoden 2014 Muumit Rivieralla on suomalais-ranskalainen yhteistyö. Elokuva perustuu Tove Janssonin Muumiperhe Rivieralla -sarjakuvaan.

Vaikka elokuva oli avajaisviikonlopullaan Suomen katsotuin ja menestyi muutenkin hyvin lippuluukuilla, sai se ilmestyessään ristiriitaisen vastaanoton. Hieman ronskimman Muumi-elokuvan koettiin särkevän Muumien lapsiystävällistä imagoa, vaikka elokuvan tekijät kertoivat tavoitelleensa nimenomaan Tove Janssonin Muumi-kirjojen ja sarjakuvien alkuperäistä tyyliä. Ajankohtaiseksi Muumit nostaa juuri julkaistu uusi 3D-animaatiosarja.


Su 10.3. klo 17.30 (Kinopoli)

Carte Blanche à Dina Mavliutova

Rainer Sarnet
November
Viro 2017 / 115 min / Estonian (english subtitles)

Based on ”Rehepapp ehk november” by Andrus Kivirähk. A modern noir-ish piece about 19th century fantasy Estonia with plague, spirits and werewolves and pretty girl calling upon magic to conquer the unrequired love.


Su 17.3. klo 17.30 (Kinopoli)

Stanley Donen & Gene Kelly:
Ilo irti (On The Town)
USA 1949 / 98 min / englanti / blu-ray

Kolme sailoria saa 24 tunnin vapaan välipysähdyksen yhteydessä New Yorkissa. Kaverukset päättävät ottaa kaiken ilon irti kaupungista. Gabey (Gene Kelly) ja Ozzie (Munshin) ovat naisten perässä, mutta Frank Sinatran esittämää Chipiä vaikuttaa kiinnostavan enemmän museot. Ainakin ennen kuin lemmenkaipuinen taksikuski Hildy (Betty Garret) astuu peliin.

On the Town oli Broadway-hitti, jonka elokuvaversiosta tuli myös menestys ja elokuva on vakiinnuttanut suosionsa genrefanien ikisuosikkina. Elokuvan energiatasot ovat valtavat ja tästä voidaan ainakin osittain kiittää positiivisuuden perikuvaa Gene Kellyä, joka toimi myös elokuvan toisena ohjaajana. Hiljattain menehtynyt elokuvan toinen ohjaaja Stanley Donen on sanonut elokuvan inspiraatioksi ajatuksen, että ”jotkut ihmiset elävät enemmän päivässä kuin toiset koko elämänsä aikana”. Elokuva onkin toisen maailmansodan jälkeisen musikaalisuuntauksen tyypillisintä äärimmäistä todellisuudenpakoa ja hahmotelma, ellei nyt onnesta, niin ainakin ilosta.

(Tomi Salovaara)


Su 24.3. klo 17.30 (Kinopoli)

Jonathan Glazer
Under the Skin
Iso-Britannia, USA, Sveitsi (2013) / 108 min / englanti / blu-ray

Scarlett Johanssonin esittämä ulkoavaruuden vieras ajelee pakettiautolla ympäri Skotlantia vietellen yksinäisiä nuoria miehiä seuraansa tarjoten miehille paljon muutakin kuin he kuvittelevat.

Jonathan Glazerin visuaalisesti komea Under the Skin on kokeellinen scifielokuva, joka pohjaa löyhästi Michel Faberin samannimiseen romaaniin. Glazer kehitteli elokuvaa yli kymmenen vuotta, mutta se floppasi pahasti taloudellisesti. Monet kohtauksista on kuvattu improvisoidusti piilotetuilla kameroilla eivätkä monet elokuvassa esiintyvät aluksi tienneet olevansa kuvattavana. Elokuva keräsi paljon kehuja, mm. The Guardian valitsi sen vuoden 2014 parhaaksi elokuvaksi.

(Peter Sormunen)


Su 31.3. klo 17.30 (Kinopoli)

Carte Blanche à Mikko Martelius

Kinji Fukasaku:
Battles Without Honor and Humanity (Jingi naki tatakai)
Japani 1973 / 99 min / japani

”Japanin Kummisedäksikin” nimitetty yakuza-elokuvan klassikko kertoo entisen sotilaan Shozo Hironon (Bunta Sugawara) noususta toisen maailmansodan jälkeisen Hiroshiman prefektuurin alamaailmassa.

Battles Without Honor and Humanity
uudisti lajityyppiään esittämällä yakuzat häikäilemättöminä oman edun tavoittelijoina, jotka eivät välitä minkäänlaisten kunniakoodien noudattamisesta. Hironon tosielämän esikuvan Kōzō Minōn vankilassa kirjoittamiin muistelmiin pohjautuva elokuva herätti huomiota myös väkivaltaisuudellaan ja dokumenttimaisella
käsivarakuvauksellaan. Kinji Fukasaku ohjasi elokuvalle vuosina 1973-1976 neljä suoraa jatko-osaa sekä juonellisesti itsenäisen jatkotrilogian.