Marraskuussa Montaasin leffailloissa katsotaan Michael Mannin tyylikäs sarjamurhaaja-trilleri Psykopaatin jäljillä, Akira Kurosawan vähemmälle huomiolle jäänyt merkkiteos Elän pelossa, sekä kuun viimeisenä sunnuntaina Orion-vierailussa Jean Renoirin alku-uran avainteoksiin kuuluva Herra Langen rikos. 20.11. Montaasi järjestää Kinopolissa leffamaratonin, jonka ohjelma tiedotetaan kokonaisuudessaan myöhemmin.

Kinopolissa (Otakaari 20A, kellarikerros) järjestettävät leffaillat alkavat marraskuussa klo 18.00. Sauna on lämmin leffaillan jälkeen välillä 20-21 ja kerhohuone on käytettävissä hengailuun. Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys.

Ohjelma:

6.11 Psykopaatin jäljillä (Kinopoli, klo 18)
13.11 Elän pelossa (Kinopoli, klo 18)
20.11 Leffamaraton (Kinopoli, klo 12-20)
27.11 Herra Langen rikos (Orion, klo 18)

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / tomi.salovaara(at)aalto.fi / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)aalto.fi / 040 843 5213


Su 6.11. klo 18 (Kinopoli)

Manhunter

Michael Mann:
Psykopaatin jäljillä (Manhunter)
USA 1986 / 124 min / englanti / blu-ray

Will Graham (William Petersen) on FBI:n entinen rikostutkija, joka on lopettanut työnsä tultuaan pahoinpidellyksi edellisen virantoimituksen yhteydessä kiinniottaessaan pahamaineisen sarjamurhaajan Hannibal Lecktorin (Brian Cox). Uusi sarjamurhaaja on vapaalla jalalla ja Willia pyydetään apuun hänen aikaisemman kokemuksensa johdosta. Hänen vaimonsa pelkää miehensä mielenterveyden puolesta, kun Will uppoutuu syvemmälle juttuun kuin alun perin oli tarkoitus. Lopulta hän tarvitsee myös vanhan tuttunsa Lecktorin apua sarjamurhaajan kiinniottamisessa.

Ennen kuin Anthony Hopkins teki Hannibal Lecterin hahmosta kuuluisan, ohjasi Michael Mann Thomas Harrisin kirjan pohjalta elokuvan Psykopaatin jäljillä jo vuonna 1986. Mannin elokuvassa Brian Coxin näyttelemä Lecterin (elokuvassa Lecktor) hahmo on taka-alalla ja fokus on enemmän William Petersenin näyttelemän rikostutkijan uppoutumisessa rikosjuttuun mielenterveytensä kustannuksella. Michael Mann osoittaa jälleen kykenevänsä yhdistämään uskottavan ja särmikkään rikoslokuvan tyylikkääseen visuaaliseen otteeseensa omaperäisistä kamerakulmista ja aggressiivisesti sykkivästä musiikkiraidasta lähtien.

(Tomi Salovaara)


Su 13.11. klo 18 (Kinopoli)

i live in fear

Akira Kurosawa:
Elän pelossa (I Live In Fear / Ikimono no kiroku)
Japani 1955 / 103 min / japani (eng. tekstit)

Voimakastahtoinen metallitehtaan omistaja Kiichi Nakajima (Toshiro Mifune) pelkää kuollakseen uuden atomipommin räjähdystä toisen maailmansodan jälkeisessä Japanissa. Hän haluaa muuttaa yhdessä perheensä kanssa Brasiliaan, jossa hän uskoo heidän olevan turvassa. Perheenjäsenet suhtautuvat vastahakoisesti vanhan miehen suunnitelmiin ja he epäilevät hänen tulleen hulluksi. Perhe päättää kyseenalaistaa Kiichin mielenterveyden tuomioistuimen edessä tarkoituksenaan tuomita hänet epäpäteväksi edellä mainittuun päätökseen.

Elän pelossa valmistui keskellä Akira Kurosawan mestariteosten putkea juuri ennen elokuvaa Seittien linna ja edeltävinä teoksinaan Ikiru ja Seitsemän samuraita. Elokuva on kuitenkin valitettavasti ja syyttä jäänyt täysin Kurosawan muiden mestariteosten varjoon. Ohjaajalle tyypilliset teemat yksilön elämänvalinnoista ja niiden moraalisesta oikeutuksesta yhteiskunnan ja sen instituutioiden puristuksessa ovat totutusti läsnä. Kurosawan tuotannosta selvästi nähtävissä oleva toisen maailmansodan jälkeisen lamaannuksen ja pelon tila on konkreettisemmin esillä kuin missään muussa ohjaajan teoksessa, nimittäin atomipommin pelon muodossa. Toshiro Mifune toimii totuttuun tapaan Kurosawan moraalisten konfliktien raastavana ja romahdusalttiina tulkkina ja Takashi Shimura pehmeämpänä oikeudenmukaisuuden äänenä.

(Tomi Salovaara)


Su 20.11. klo 12 (Kinopoli)

Montaasin leffamaraton Kinopolissa klo 12-20. Ohjelma tiedotetaan kokonaisuudessaan myöhemmin.


Su 27.11. klo 18 (Elokuvateatteri Orion)

langen_rikos

Montaasi ei järjestä perinteistä leffailtaa Kinopolissa sunnuntaina 27.11., vaan menemme katsomaan elokuvateatteri Orioniin (Eerikinkatu 15, Kamppi) Jean Renoirin elokuvan Herra Langen rikos. Elokuva alkaa klo 18, tavataan Orionin ala-aulassa klo 17.45. Lippuja voi ostaa paikan päältä hintaan 6,5€ (5€ klubikortin kanssa).

Tutustu elokuvan esittelyyn KAVIn sivuilla.