Maratonin jälkeisissä marraskuun leffailloissa katsotaan Tobe Hooperin vampyyriaiheinen Stephen King -filmatisointi Salem’s Lot – kauhujen kaupunki, André De Tothin 50-luvun lopun lännenelokuvan synkempiä sävyjä myötäilevä Ase ja laki, sekä Lindsay Andersonin sisäoppilaitossatiiri Jos…

Leffaillat järjestetään marraskuussa Otaniemen Kinopoli-teatterissa (Otakaari 20A) tai Montaasin kerhohuoneella Kinopolin vieressä. Leffaillat alkavat klo 17.30 (kts. poikkeukset alta). Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys. Talon sauna on lämmin leffojen jälkeen Otaniemessä klo 20-21.

12.11. Salem’s Lot – kauhujen kaupunki (Kerhohuone, klo 17.00)
19.11. Ase ja laki (Kerhohuone, klo 17.30)
26.11. Jos… (Kinopoli, klo 17.30)

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / salovaaratomi(at)gmail.com / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)helsinki.fi / 040 369 9919


Su 12.11. klo 17.00 (Kerhohuone)

Tobe Hooper:
Salem’s Lot – kauhujen kaupunki (Salem’s Lot)
USA 1979 / 183 min / englanti

Kirjailija David Soul palaa lapsuutensa kotikaupunkiin Salemiin parin vuosikymmenen jälkeen. Asiat ovat kuitenkin muuttuneet ja monien vanhojen tuttujen käytös on vähintäänkin omituista. Vähän ajan kuluttua ihmisiä alkaa mystisesti hävitä. David epäilee erikoisten tapahtumien taustalla olevan kaupunkiin saapunut muukalainen Richard Straker (James Mason). Apua mysteerin selvittämiseen David saa pieneltä pojalta, joka on suuri kauhuelokuvien ystävä.

Tänä vuonna menehtyneen Tobe Hooperin muut työt ovat väistämättä jääneet modernin kauhuelokuvan virtanpylvään Texasin moottorisahamurhat varjoon. Epätasaisesta tuotannosta löytyy kuitenkin myös kiinnostavia ulottuvuuksia ja tätä Stephen Kingin romaanin tv-elokuva-filmatisointia pidetään yhtenä ohjaajan onnistuneimmista teoksista. Hooperin elokuva seuraa melko uskollisesti Draculasta inspiraation saanutta Kingin romaania ja viimeisinä vuosina elokuva on jopa noussut listoille valittaessa kaikkien aikojen parhaimpia vampyyrielokuvia.

(Tomi Salovaara)


Su 19.11. klo 17.30 (Kerhohuone)

Andre De Toth:
Ase ja laki (Day of the Outlaw)
USA 1959 / 92 min / englanti

Woymingin kylmien olosuhteiden pikkukaupunkiin saapuu lainsuojattomien joukko pomonaan Jack Bruhn (totutun tukevassa kunnossa oleva Burl Ives). Sään huonontuessa Bruhnin jengi ei pääsekään lähtemään yhtä nopeasti kuin heillä oli tarkoitus. Lopulta villiä mieslaumaa alkaa kiinnostaa alkoholi ja paikalliset naiset ongelmaksi asti.

Monien cinefiiliohjaajien (esim. Martin Scorsese, Quentin Tarantino ja Aki Kaurismäki) myöhemmin jalustalle nostama elokuvaohjaaja Andre De Toth ohjasi 40- ja 50-luvun Hollywoodissa pääasiassa pienen budjetin genre-elokuvia. Ohjaajan elokuvia leimaa tietynlainen suoruus sekä pinnan alla kytevä jännite, seksuaalisuus ja väkivalta. Ohjaajan avainteoksiin lukeutuva Ase ja laki vie nämä elementit äärimmilleen karujen maisemien ympäröimässä pikkukaupungissa, jossa lännen ideaalit tuntuvat karisseen jo kauan aikaa sitten.

(Tomi Salovaara)


Su 26.11. klo 17.30 (Kinopoli)

Lindsay Anderson:
Jos… (If…)
Iso-Britannia 1968 / 111 min / englanti

Brittiläisessä sisäoppilaitoksessa hierarkiat ovat kaikki kaikessa ja opettajat etäisiä ja tehottomia. Alaluokilla opiskelevalle Mick Travisille (Malcolm McDowell debyyttiroolissaan) ja kahdelle tämän kaverille alistuminen nokkimisjärjestykseen alkaa kuitenkin riittää ja kapina on valmis.

Pariisin vuoden 1968 opiskelijamellakoiden aikana tehty Lindsay Andersonin Jos… linkittyy tiukasti 60-luvun vastakulttuuriin. Jean Vigon Nolla käytöksessä -elokuvan rakennetta mukaileva auktoriteetteja vastaan hyökkäävä pistävä satiiri hätkähdyttää yhä anarkistisuudellaan. Jos… palkittiin Cannesissa kultaisella palmulla 1969 ja BFI:n 1900-luvun brittielokuvien listauksessa vuonna 1999 se sijoitettiin 12. sijalle. Stanley Kubrick puolestaan bongasi siitä Malcolm McDowellin Kellopeliappelsiini-filmatisointinsa pääosaan.

(Arto Kononen)