Montaasi järjestään leffamaratonin sunnuntaina 20.3 klo 12-20, jossa katsotaan yhteensä neljä pitkää elokuvaa ja yksi lyhäri. Voit tulla katsomaan muutaman suosikkisi tai vaikka koko tarjonnan. Maratonin anti sulatellaan totuttuun tapaan saunassa, joka on lämmin klo 20.

Aikataulu:

12.00-13.20 Irving Lerner: Murder by Contract (1958)
13.30-15.10 Joe Dante: Matinee (1993)
15.20-15.50 Les Blank: Yum, Yum, Yum! A Taste of Cajun and Creole Cooking (1990)
15.50-16.30 Ruokatauko
16.30-18.10 Richard Fleischer: Fantastic Voyage (1966)
18.30-20.00 Larry Cohen: God Told Me To (1976)

Maraton järjestetään Otakaari 20 A:n Kinopoli-teatterissa. Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys.

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / tomi.salovaara(at)aalto.fi / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)aalto.fi / 040 843 5213


Klo 12.00

murder_by_contract

Irving Lerner:
Murder by Contract
USA 1958 / 81 min / englanti

Claude on koulutettu ja kaikin puolin lainkuuliainen kansalainen, jolla on periamerikkalainen unelma: hän haluaa ostaa talon Ohio-joen rannalta. Claude uskoo saavuttavansa tavoitteensa nopeammin rahoittamalla talon palkkamurhaajana. Parin onnistuneen keikan jälkeen Claude saa uuden tehtävän Los Angelesista. Kohteena on hänen yllätyksekseen nainen. Claude ei pidä ajatuksesta, sillä hänen mielestään naiset eivät ole luotettavia…

Martin Scorsese on ylistänyt Irving Lernerin kahdeksassa päivässä pienellä budjetilla kuvattua elokuvaa Murder by Contract suureksi inspiraatioksi. Elokuvan selittämätön otatus päähenkilönsä sosiopaattiseen luonteeseen sekä Clauden treenausrutiinit kotonaan punnerruksineen tuovat väistämättä mieleen Taksikuskin ja Travis Bicklen. Elokuvaa on kehuttu minimaalisen riisutusta tyylistään ja verrattu jopa Bressonin ja Antonionin eristäytyneisyyskuvauksiin. Tämän todellisen B-elokuvien helmen huipentaa Lucien Ballardin (Peckinpahin luottokuvaaja) ekonominen kuvaustyyli sekä Perry Botkinin tyylikäästi pitkin elokuvaa kulkeva kitaramusiikki. (Tomi Salovaara)


Klo 13.30

matinee

Joe Dante:
Kinopaniikki (Matinee)
USA 1993 / 99 min / englanti / blu-ray

Kuuluisa B-elokuvaohjaaja Lawrence Woolsey on saapunut Floridan Key Westiin mainostamaan uutta elokuvaansa Mant!. Eletään vuotta 1962 ja samaan aikaan presidentti Kennedy ilmoittaa neuvosto-ohjusten läsnäolosta Kuubassa. Woolseyn mielestä kärjistynyt maailmanpoliittinen tilanne on loistava tilaisuus mainostaa hänen ydinsäteily-teemaista elokuvaansa. Woolseyn saapuminen kaupunkiin on saanut myös 12-vuotiaan leffanörtin Genen innostumaan ja hän haluaa tavalla tai toisella tavata elokuvan omalaatuisen ohjaajan.

Joe Dante halusi elokuvallaan Kinopaniikki osoittaa kunnioitusta hänen lapsuudenaikaisilleen scifi- ja monsterielokuville. John Goodmanin esittämä Woolsey on William Castlea muistuttuva elokuvaintoilija, jonka elokuvia leimaa aito innostus ja tarve viihdyttää yleisöä tarjoten heille välillä naurettaviakin kehitelmiä jättiläisheinäsirkoista isopäisiin avaruusolentoihin. Ilmeisistä heikkouksista huolimatta Dante näkee jotain kaunista, aitoa ja katoavaa näissä sympaattisissa B-elokuvissa. Elokuvan taustalla riehuva Kuuban ohjuskriisi väläyttelee myös kyseisten elokuvien roolia aikakautensa poliittisen ilmapiirin ja pelon heijastuspintana. (Tomi Salovaara)


Klo 15.20

Les_Blank

Les Blank:
Yum, Yum, Yum! A Taste of Cajun and Creole Cooking
USA 1990 / 31 min / englanti / blu-ray

Dokumentaristi Les Blank teki cajunilaisesta musiikista tekemänsä pitkän elokuvansa J’ai été au bal ohessa tämän lyhytelokuvan Cajun-keittiöstä. Elokuvassa ihmiset puhuvat kokkamisesta ja syövät. Blank onnistuu totuttuun tyyliinsä pureutumaan aiheeseensa vaivattomasti ja vailla kikkailua. (Tomi Salovaara)


Klo 16.30

fantastic_voyage

Richard Fleischer:
Fantastinen matka (Fantastic Voyage)
USA 1966 / 100 min / englanti / blu-ray

Tiedemies Jan Benes on kehittänyt keinon kutistaa ainetta rajoitetuksi ajaksi. Hän karkaa kylmän sodan aikaisen rautaesiripun takaa länteen CIA:n avustuksella. Vaarallisella matkalla Benes yritetään salamurhata ja hän vajoaa koomaan veritulppa päässään. Ainoa keino pelastaa tiedemies on käyttää hänen omaa keksintöään. Joukko oman alansa asiantuntioita kutistetaan sukellusveneen kanssa ja lähetetään tärkeälle missiolle Benesin kehon sisään tarkoituksenaan pelastaa hänen henkensä. Matkan varrella alkaa herätä epäillys, että ryhmän mukana on petturi.

Richard Fleischerin Fantastinen matka ilmestyi 60-luvun lopulla muutamaa vuotta ennen Kubrickin Avaruusseikkailua ja veti riman korkealle scifielokuvan innovatiivisille toteutuksille. Ihmiskehon sisäinen maailma on toteutettu valtavalla osaamisella käytännön efektien ja fotokemiallisten tekniikoiden avulla. Tarinan lähtökohtana on julesvernemäinen seikkailu johon on lisätty ripaus kylmän sodan paranoiaa. Tuloksena on pettämättömän viihdyttävä ja sympaattinen scifiseikkailu. (Tomi Salovaara)


Klo 18.30

god_told_me_to

Larry Cohen:
God Told Me To
USA 1976 / 91 min / englanti / blu-ray

Tarkka-ampuja murhaa 14 ihmistä auton katolta, keski-ikäinen mies ampuu koko perheensä kotonaan ja poliisi menee sekaisin ja avaa tulen kesken juhlaparaatia. Yhteistä näille hirmuteoille on surmaajien kertoma motiivi: ”God told me to…”. Katolilainen poliisietsivä Peter Nicholas saa jutun hoitaakseen ja joutuu kohtaamaan oman uskonsa mysteeristen tapahtumien seurauksena.

Larry Cohenin God Told Me To on todellinen kummajainen, jonka älyttömät juonenkäänteet sisältävät avaruusaluksia ja poliisikorruptiota samassa paketissa. Elokuvalla on vuosien saatossa kertynyt kuitenkin oma fanijoukkonsa ja 2010-luvun alun Time Out -lehden äänestykseksessä elokuva valittiin sadan kaikkien aikojen parhaimman kauhuelokuvan joukkoon. (Tomi Salovaara)