Montaasi järjestää leffamaratonin sunnuntaina 9.4. klo 12-20, jossa katsotaan yhteensä neljä pitkää elokuvaa ja yksi lyhäri. Voit tulla katsomaan muutaman suosikkisi tai vaikka koko tarjonnan. Maratonin anti sulatellaan totuttuun tapaan saunassa, joka on lämmin klo 20.

Aikataulu:

12.00-13.45 Joe Dante: The Burbs (1989)
14.00-15.10 Pierre Étaix: As Long as You’ve Got Your Health (1966)
15.10-15.50 Ruokatauko
15.50-17.40 W.D. Richter: The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension! (1984)
18.00-18.20 Don Hertzfeldt: World of Tomorrow (2015)
18.30-20.00 Willard Huyck & Gloria Katz: Messiah of Evil (1973)

Maraton järjestetään Otakaari 20 A:n Kinopoli-teatterissa. Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys.

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / salovaaratomi(at)gmail.com / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)aalto.fi / 040 843 5213


klo 12.00

Joe Dante:
Piru naapurissa (The Burbs)
Yhdysvallat 1989 / 101 min / englanti

”He’s a man of peace in a savage land… Suburbia.”

Salailevien uusien naapurien muuttaessa esikaupunkiin entiset asukkaat Ray Petersonin (Tom Hanks) johdolla tulevat epäileväisiksi ja paranoideiksi ja aloittavat tutkinnan. Mieluummin Ray olisi kyllä käyttänyt lomansa oluen ja tv-urheilun parissa. Hanksin lisäksi elokuvaa tähdittävät muun muassa Bruce Dern ja vuodenvaihteessa edesmennyt Carrie Fisher. Musiikeista puolestaan vastasi Jerry Goldsmith.

(Arto Kononen)


klo 14.00

Pierre Étaix:
As Long As You’ve Got Your Health (Tant qu’on a la santé)
Ranska 1966 / 68 min / ranska (eng. tekstit)

Ohjaaja Pierre Étaix esiintyy totuttuun tyyliinsä elokuvansa pääosassa – tällä kertaa neljässä eri episodissa. Episodeissa mies sekoittaa unen ja todellisuuden rajan yrittäessään lukea romaania vampyyreistä, päivä elokuvissa ajaa raivon partaalle hankalien vierustovereiden keskellä, modernin elämän hektisyys saa psykiatrinkin stressaantuneeksi ja kaupunkilaispariskunnan, viljelijän sekä metsästäjän polut kohtaavat erikoisesti maalaisidyllin keskellä.

Pierre Étaix on huomattavasti tunnetumman aikalaiskumppaninsa Jacques Tatin tavoin modernin elokuvan suuntauksista piittaamaton ja hyvällä tapaa vanhoillinen. Molempien miesten elokuvia sävyttää kuitenkin elokuvakerronnallinen mestaruus ja jatkuva katsojan ennakko-odotusten kanssa pelaaminen. Étaixin juuret löytyvät mykkäkauden mestareista Linderista Chapliniin ja heidän tapaansa Étaix luo hellyttävän näkemyksen tavallisen ihmisen kokemuksesta modernin elämän puristuksessa.  As Long as You’ve Got Your Health – elokuvan neljässä riemastuttavassa episodissa arkipäiväiset kokemukset ovat keskiössä: kukapa ei olisi taistellut väsyneenä romaanin kanssa nukkumaanmenon kynnyksellä tai menettänyt hermonsa elokuvateatterin äänekkäiden vierustovereiden keskellä.

(Tomi Salovaara)


klo 15.50

W.D. Richter:
Superässä – Buckaroo Banzai (The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension!)
Yhdysvallat 1984 / 103 min / englanti

Monilahjakas tutkija ja aivokirurgi Buckaroo Banzai päätyy erikoisten käänteiden kautta taistelemaan kaukaisen galaksin asukkien maailmanvalloitussuunnitelmia vastaan. Avukseen Buckaroo saa bändinsä The Hong Kong Cavaliersin muut edustajat.
Vankkaa kulttisuosiota nauttiva Superässä – Buckaroo Banzai on omalaatuinen sekoitus scifiä, komediaa ja seikkailuelokuvaa, jonka juonenkäänteet on muodostettu kaikki käy -tyyliin. Eräs aikalaiskriitikko arveli elokuvan muistuttavan anarkististen Marx-veljesten tuotosta, mikäli he olisivat eläneet Star Warsin aikakaudella.

(Tomi Salovaara)


klo 18.00

Don Hertzfeldt:
World of Tomorrow
Yhdysvallat 2015 / 17 min

Kieron humoristisen Hertzfeldtin tikku-ukkoanimaatiossa pieni tyttö lähtee mielen mullistavalle kiertueelle kaukaiseen apokalyptiseen tulevaisuuteensa.

(Arto Kononen)


klo 18.30

Willard Huyck & Gloria Katz:
Messiah of Evil
Yhdysvallat 1973 / 90 min / englanti

Arletty (Marianna Hill) saapuu Point Dune -nimiseen rantakaupunkiin isäänsä tapaamaan. Isä on kuitenkin kadonnut mystisesti, jättäen jälkeensä vain päiväkirjan täynnä epämääräisiä merkintöjä pimeyden voimista. Arletty ryhtyy tutkimaan tapausta.

Messiah of Evil on nykykauhun unohdettu merkkiteos. H.P. Lovecraftin perinnölle uskollisena se luottaa ennen kaikkea hitaasti kytevään tunnelmaan ja hetki hetkeltä hirvittävämmäksi muuttuvaan tapahtumajaksoon, joka saa päähenkilön pelkäämään paitsi henkensä, myös mielenterveytensä puolesta. Esimerkillisen elokuvasta tekee myös sen barokkilainen visuaalinen tyyli, joka asettaa sen samaan sarjaan Mario Bavan ja Dario Argenton vahvimpien töiden kanssa.

(Jussi Tarvainen)