Montaasin syksyn 2018 leffamaratonin teemana on tällä kertaa juomista jaloin eli olut! Kuuden tavalla tai toisella olueen linkittyvän elokuvan lisäksi kehotamme ottamaan omat olutjuomat mukaan. Tapahtumassa juominen on sallittua tai jopa suotavaa. Lisäksi ennen maratonin viimeistä näytöstä pidämme pienen oluiden maisteluhetken.

Maraton järjestetään tällä kertaa sunnuntain sijaan lauantaina 10.11. klo 15-01 ja tarjolla on yhteensä kuusi elokuvaa. Voit tulla katsomaan muutaman suosikkisi tai vaikka koko tarjonnan.

Aikataulu:

15.00-16.35 Jiří Menzel: Tyttö kaljassa (1980)
16.50-17.40 Les Blank: In Heaven There Is No Beer? (1984)
18.00-19.00 Jani Volanen: Rumble (2002)
19.00-19.45 Ruokatauko
19.45-21.50 Richard Linklater: Last Flag Flying (2017)
22.00-22.20 Clyde Bruckman: The Fatal Glass of Beer (1933)
22.20-23.00 Oluiden maistelua
23.00-01.00 Ted Kotcheff: Wake In Fright (1971)

Maraton järjestetään Otakaari 20 A:n Kinopoli-teatterissa. Elokuvat ovat englannin- tai suomenkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys.

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / salovaaratomi(at)gmail.com / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)helsinki.fi / 040 369 9919


klo 15.00

Jiří Menzel:
Tyttö kaljassa / Cutting It Short (Postriziny)
Tshekki 1980 / 94 min / tshekki (eng. tekstit)

”Kumarran kulinaristiselle kyvykkyydellenne.”

Maailmansotien välisenä aikana Francin pyörittää pientä olutpanimoa pienessä tshekkiläisessä kylässä. Askeettisen Francinin vaimo Maryska on rempseän kepeän elämänasenteen omaava kylässä ihailua herättävä kaunotar. Ihmissuhteet ja hermot ovat koetuksella, kun Maryska kerää huomiota niin yllätysvierailulle saapuvalta Francinin suupaltilta velipojalta Pepiniltä kuin panimon lupa- ja lisenssiasioita arvioimaan saapuvan hallintoelimen edustajiltakin.

Tyttö kaljassa on tshekkiläisen elokuvan konkarin ja humoristin Jiří Menzelin oodi elämän pienille iloille ja aistinautinnoille, kuten esimerkiksi oluelle. Ohjaaja luotti jälleen yhteistyökumppaniinsa Bohumil Hrabaliin (mm. Tarkoin vartioidut junat), jonka romaaniin myös Tyttö kaljassa perustuu. Uuden aallon jälkimainingeissa tshekkiläisen elokuvan ehkä tärkeimmän parivaljakon evokaatio Hrabalin lapsuuden maisemista ja muistoista saa osin Fellinimäisiäkin piirteitä ja lainaa hatunnostona mykkäkomedian kuvakieltä, mutta on kuitenkin vahvasti Menzelin oman ainutlaatuisen näkökulman ja asenteen merkitsemä.

(Arto Kononen)


klo 16.50

Les Blank:
In Heaven There Is No Beer?
USA 1984 / 51 min / englanti / blu-ray

Dokumenttielokuvan pioneeri Les Blank on ottanut tällä kertaa aiheekseen Polka-kulttuurin ja sen suhteen musiikkiin, tanssiin, ruokaan ja ylipäätänsä elämään. Elokuvan nimi viittaa Polka-musiikin tunnettuun kappaleeseen.

(Tomi Salovaara)


klo 18.00

Jani Volanen:
Rumble
Suomi 2002 / 55 min / suomi

Suomen kesä, punainen avo-Cadillac ja neljä nälkäistä teddyrokkaria ratsailla. Vielä pitäisi saada pizzaa tien päälle, mikä osoittautuu haasteelliseksi. Onneksi janojuomaa sentään löytyy ja ikääntyvän ja vähä-älyisen äijäporukan meininki ja läpän lento etenee sen mukaisesti. Jani Volasen (mm. Studio Julmahuvi, Pasila) ohjaama ja Jari Nissisen käsikirjoittama Rumble on karkean huumorin sävyttämä ja hyvän maun rajoilla välillä liikkuva levoton road movie. Nissisen lisäksi tasokkaissa pääosissa nähdään Volasen Julmahuvi-kollega Tommi Korpela, perheen päänä joukolle toimiva Vesa-Matti Loiri ja Jari Pehkonen. Sivuosissa vilahtavat puolestaan Hannu-Pekka Björkman, Aake Kalliala, Henry Hanikka ja Pekka Laiho. Dynaamisen näyttelyn lisäksi elokuvaa pitää raiteillaan Kari Sohlbergin kuvaus. Erinomainen soundtrack koostuu 50-luvun rockabilly, rock’n’roll ja doo-wop -helmistä.

LET’S GET READY TO RUMBLE!

(Arto Kononen)


klo 19.00

Pidetään ruokatauko. Teemme yhteistilauksen jostain lähipitzerista tauolla ennen klo 18 alkavaa elokuvaa. Tiloista löytyy myös mikroaaltouuni omien eväiden lämmittämiseen.


klo 19.45

Richard Linklater:
Last Flag Flying
USA 2017 / 125 min / englanti / blu-ray

Aikanaan Vietnamin sodassa palvellut kolmikko kohtaa toisensa 30 vuotta myöhemmin toisen epäsuositun sodan yhteydessä, kun Larry ”Doc” Shephard (Steve Carell) tarvitsee vääräsuisen ja alkoholisoituneen Salin (Bryan Cranston) ja nykyään pastorina toimivan Richardin (Larry Fisburne) apua saattaessaan sodassa menehtyneen poikansa ruumiin sotilashautajaisiin. Matkan aikana he palaavat sodan muistoihin, jonka aiheuttamat haavat eivät jätä kolmikkoa rauhaan alati muuttuvan arkitodellisuuden keskellä.

Richard Linklaterin Last Flag Flying on epävirallinen jatko-osa Hal Ashbyn aikakautensa näköalattomuutta henkineelle elokuvalle Saattokeikka (1973). Hahmot muistuttuvat kovasti aikaisemman elokuvan päähenkilöitä, mutta nimet ovat muuttuneet (tosin vain osittain) ja tapahtumahistoriassa ei ole viitteitä aikaisemman elokuvan tapahtumiin. Vaikka Linklaterin elokuvan on sanottu olevan sentimentaalisempi ja optimistisempi kuin Ashbyn, niin yhtäläisyydet ohjaajien välillä ovat ilmeiset henkilöhahmovetoisesta ja vapaamuotoisesta tarinankerronnasta humanistiseen ihmishahmotukseen luuserihahmoineen. Loppujen lopuksi elokuvan onkin sanottu olevan näyttelijöiden juhlaa: Carrell, Fisburne ja Cranston ovat kaikki saaneet yhden elämänsä rooleista. Maratonin teemaan linkittyen Cranstonin näyttelemä Sal on olutbaarin pitäjä ja kolmikon matkan aikana hänelle maistuu olut tai useampikin.

(Tomi Salovaara)


klo 22.00

Clyde Bruckman:
Kohtalokas olutlasi (The Fatal Glass of Beer)
USA 1933 / 19 min / englanti

Yukonissa asuvan malminetsijän poika on lähtenyt kaupunkiin ja päätynyt vankilaan yhden kohtalokkaan olutlasin seurauksena. Tuomion jälkeen on kotiinpaluun aika.

Clyde Bruckmanin elokuvassa Kohtalokas olutlasi kaikki on keinotekoista. Elokuva ei edes yritä uskotella, että Yukonin kylmät maisemat olisivat muita kuin lavasteiden tuotosta ja W.C. Fields ei totuttuun tyyliinsä välitä tippaakaan kohtauksien realistisuusarvoista. Ei olekaan välttämättä suuri yllätys, että elokuvan umpiväärä ja itsetietoinen tyyli on saanut Aki Kaurismäen valitsemaan elokuvan suosikkielokuvien listalleen.

(Tomi Salovaara)


klo 22.20

Järjestetään oluiden maisteluhetki ennen illan viimeistä näytöstä. Tuo mukaan stoutit, IPAt, saisonit ja sahdit. Maistelurepertuaariin saadaan laajuutta jakamalla omia juomia myös muiden kanssa.


klo 23.00

Ted Kotcheff:
Kova loma (Wake in Fright)
Australia 1971 / 109 min / englanti / blu-ray

Australiassa työskentelevä englantilainen luokanopettaja joutuu rahalliseen umpikujaan paikallisen opetushallinnon byrokraattisten käytäntöjen vuoksi. Hän pysähtyy pieneen syrjäiseen kaivoskaupunkiin, jonka uhkapelimahdollisuudet muodostuvat kovaksi houkutukseksi. Pikaiseksi pysähdykseksi tarkoitettu vierailu kääntyy painajaiseksi opettajan astuessa paikalliseen ”juottolaan” ja kaupungin lainvalvojan tarjotessa hänelle oluen. Rahvaan keskiluokan väkivaltaisuus, uhkapelit ja juomatavat osoittautuvat kohtalokkaaksi muukalaiselle, jonka pikainen visiitti muodostuu yhä painajaismaisemmaksi huonojen päätösten seurauksena.

Palavan auringon alleen peittämät kuivat ja tyhjät Australian syrjäkylien maisemat heräävät eloon karusti mutta myös lumoavasti Ted Kotcheffin pitkään vaikeasti nähtävissä olleessa elokuvassa Kova loma. Tyhjyyden keskeltä löytyy karu todellisuus, jonka täyttävät väkivalta, syrjäseudun asukkaiden eläimellinen käytös ja alkoholi (jossa erityisesti oluella on suuri rooli). Kova loma ei tarjoa taustoitusta tarinan hahmoille tai tyydy selittelemään heidän käytöstään, vaan ammentaa ympäristön karusta todellisuudesta ja läsnäoloa henkivästä kerronnastaan päähenkilön painajaismaisella matkalla. Australiassa aikalaisreaktiot olivat tyrmistyneitä ja ulkomaalaisen tekijäporukan (kanadalainen ohjaaja Kotcheff sekä brittiläiset tuottajat) kuvaus australialaisesta öykkärimäisestä keskiluokasta vahvisti pitkään valloilla olleita ennakkoluuloisia stereotypioita. Elokuvalla on kuitenkin alusta asti ollut oma kannattajakuntansa ja myöhemmin mm. paremman saatavuuden seurauksena se on vahvistanut asemansa australialaisen elokuvan nousun avainteoksena yhdessä Nicolas Roegin Walkaboutin kanssa (toinen osittain brittiläinen tuotanto ja ei-australialaisen ohjaajan teos).

(Tomi Salovaara)