Syyskuussa Montaasin leffailloissa katsotaan Albert Brooksin Modern Romance, Spike Leen Malcolm X ja Oliver Assayasin Personal Shopper.

Leffaillat järjestetään syykuussa Montaasin kerhohuoneella tai sen vieressä samalla käytävällä Kinopoli-teatterissa (Otakaari 20A). Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys. Talon sauna on lämmin leffojen jälkeen Otaniemessä klo 20-21.

6.9. Modern Romance (Kerhohuone, klo 17.30)
13.9. Malcolm X (Kerhohuone, klo 16.30)
20.9. Ei leffailtaa
27.9. Personal Shopper (Kinopoli, klo 17.30)

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Arto Kononen / arto.kononen(at)helsinki.fi / 040 369 9919
Peter Sormunen / peter.sormunen(at)aalto.fi / Telegram: @sormpe


Su 6.9. klo 17.30 (Kerhohuone)

Albert Brooks
Nykyaikaista rakkautta (Modern Romance)
Yhdysvallat 1981 / 93 min / englanti

Robert (Albert Brooks) on Hollywood-leikkaaja, joka on työn touhussa George Kennedyn tähdittämän science fiction -leffan leikkauksen kanssa. Robertin elämää värittää parisuhde kärsivällisen pankkivirkailija Maryn (Kathryn Harrold) kanssa. Yhtenä hetkenä Robert haluaa erota ja lopettaa parisuhteen, mutta toisaalta Mary tuntuu juuri siltä oikealta ja sitoutumisen arvoiselta neuroottisen vaiheilevalle Robertille.

Nykyaikaista rakkautta liikkuu periaatteessa romanttisen komedian genremuotissa, mutta ilman sen monia peruspiirteitä. Perinteisen romanttisen sankarin puuttumista Brooks paikkaa havainnoimalla tarkkanäköisesti sitä mikä tekee deittailusta niin vaikeaa. Brooks tavoittaa hahmonsa tumpelon miehisen avuttomuuden inhimillisen, mutta armottoman tarkasti.

(Arto Kononen)


Su 13.9. klo 16.30 (Kerhohuone)

Huomioi aikaisempi aloitusaika!

Spike Lee:
Malcolm X
Yhdysvallat 1992 / 201 min / englanti

Alex Haleyn The Autobiography of Malcolm X -elämäkertaan pohjautuen Spike Lee dramatisoi Malcolm X:n (Denzel Washington) elämän ydintapahtumia, kuten lapsuuden rasismikokemukset, isän kuolema, äidin mielisairaus, varhainen rikollinen elämä, vankeustuomio, kääntyminen muslimiksi, vaiheet Nation of Islam -liikkeessä, avioliitto Betty X:n (Angela Bassett) kanssa ja pyhiinvaellus Mekkaan.

Spike Lee on luonut 90-luvun alussa suuren yhteiskunnallisen elokuvan yhdestä mustien kansalaisoikeustaistelun keskeisimmistä hahmoista. Denzel Washingtonin pääosasuorituksen sijasta Al Pacinolle Naisen tuoksu -elokuvasta myönnetty parhaan miespääosan Oscar on monien mielestä gaalan historian pahimpia sivuutuksia.

(Arto Kononen)


Su 20.9.

Tänä sunnuntaina ei pidetä leffailtaa, sen sijaan samana viikonloppuna tehdään eksku Rakkautta & Anarkiaa -festareille.


Su 27.9. klo 17.30 (Kinopoli)

Oliver Assayas:
Personal Shopper
Ranska, Saksa, Tshekki, Belgia 2016 / 106 min / englanti, ranska, ruotsi

Pariisiin kaksoisveljensä kuoleman jälkeen muuttanut Maureen (Kristen Stewart) työskentelee henkilökohtaisena shoppailijana kiireisille ja laskoille julkkiksille kattaakseen vuokrakulunsa. Maureenin veli uskoi olevansa meedio, ja yhteyttä ylläpitääkseen myös Maureen alkaa selvittää onko hänellä yliluonnollisia kykyjä. Kontaktia veljeltä odottaessaan hän alkaa saada outoja viestejä.

Olivier Assaysin draamaa, psykologista trilleriä ja kauhuelokuvaa sekoittava Personal Shopper käsittelee temaattisesti kuolleita läheisiä ja ihmisten suhtautumista menetykseen. Assays on myös kuvaillut kuinka hänen nuoruutensa vasemmistoihanteet heijastuvat elokuvassa, jonka Assays kirjoitti mielessään Kristen Stewart, jonka kanssa hän oli työskennellyt aiemmin Clouds of Sils Mariassa. Cannesin lehdistönäytöksissä elokuvalle buuattiin, mutta ensi-illassa se sai raikuvat suosionosoitukset. Suomessa elokuva nähtiin sekä Sodankylässä että R&A:ssa vuonna 2017.

(Peter Sormunen)