Montaasissa alkaa vuosi 2014 uudella hallituksella myös leffailtojen osalta. Esitysvastaavina jatkavat viime vuoden tapaan valloittavat elokuvaromantikot Arto Kononen ja Tomi Salovaara. Tammikuussa katsotaan Sidney Lumetin herkkä ja kaunis Elämänä pakotie, Robert Rossenin modernin amerikkalaisen elokuvan tärkeimpiä henkilötutkielmia oleva Suurkaupungin hait ja tribuuttina joulukuussa edesmenneelle Peter O’Toolelle Peter Medakin riemastuttava musta komedia The Ruling Class. Kuun viimeisenä sunnuntaina matkaamme yhdessä Orioniin katsomaan Federico Fellinin ajatonta mestariteosta La Strada – Tie.

Leffaillat järjestetään tammikuussa sunnuntaisin Otakaari 20 A:n kellarikerroksen Kinopoli-teatterissa tai Teekkarikylän Kyläsenaatin olohuoneessa. Leffaillat alkavat klo 17.30, sauna on lämmin välillä 20-21 ja kerhohuone on käytettävissä hengailuun. Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys.

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / tomi.salovaara(at)aalto.fi / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)aalto.fi / 040 843 5213


Su 5.1. klo 17.30 (Kyläsenaatin olohuone)

Leffailta järjestetään Teekkarikylän Kyläsenaatin olohuoneessa. Kylän olohuone sijaitsee JMT 5 A:ssa. Mene sisään JMT 5:een Jämeräntaipaleen puoleisesta ovesta ja kävele rappuset alas. Kylän olohuone sijaitsee käytävän oikealla puolella lasiseinien takana.

Running on Empty

Sidney Lumet:
Elämänä pakotie (Running On Empty)
USA 1988 / 111 min / englanti

Rauhanaktivistit Annie (Christine Lahti) ja Arthur (Judd Hirch) ovat eläneet pakomatkalla 70-luvun alusta lähtien, jolloin he olivat vastuussa sodanvastaisesta iskusta napalmi-laboratorioon. He ovat kahden lapsen kanssa pakoilleet virkavaltaa muuttaen osavaltiosta toiseen ja vaihtaen henkilöllisyyksiään. Vanhempi heidän pojistaan Danny (River Phoenix) on kasvanut teini-ikään ja haluaa aloittaa oman elämänsä vailla pakoilua. Dannyn on lopulta valittava elämä vanhempiensa kanssa tai aloitettava oman tiensä etsiminen.

Elämänä pakotie muistetaan nykypäivänä pääosin traagisesti 22-vuotiaana kuolleen River Phoenixin yhtenä harvoiksi jääneistä elokuvista. Elokuva on hieno kuvaus perheestä, jonka lapset joutuvat rikkinäisen elämän kierteeseen vanhempiensa valitseman elämän takia. River Phoenix herkkä roolisuoritus osoittaa hänet todellakin menetetyksi lahjakkuudeksi. Elokuvaa voidaan pitää myös jonkinlaisena loppukauden kruununa tasaisen ja laadukkaan uran tehneelle ohjaajalle Sidney Lumetille. (Tomi Salovaara)


Su 12.1. klo 17.30 (Kyläsenaatin olohuone)

Leffailta järjestetään Teekkarikylän Kyläsenaatin olohuoneessa. Kylän olohuone sijaitsee JMT 5 A:ssa. Mene sisään JMT 5:een Jämeräntaipaleen puoleisesta ovesta ja kävele rappuset alas. Kylän olohuone sijaitsee käytävän oikealla puolella lasiseinien takana.

hustler

Robert Rossen:
Suurkaupungin hait (The Hustler)
USA 1961 / 134 min / englanti

Paul Newman on ”Fast Eddie” Felson, nuori biljardiässä, joka haluaa todistaa kykynsä tavoitteenaan päihittää maankuulu mestari Minnesota Fats (Jackie Gleason). Voittaakseen Eddien on koettava myös tappioita, ja oma lukunsa ovat otteluita järjestävä manageri Bert Gordon (George C. Scott) ja Eddien tyttöystävä Sarah (Piper Laurie).

Walter Trevisin romaaniin pohjautuvan elokuvan tarinassa biljardi taitopelinäkin tarjoaa lopulta kontekstin pelaajien sisäisen kovuuden ja vahvuuden mittaamiseksi. Eddien pelien lopputulos toimii välineenä voittamisen vaatimien uhrausten ja tappion aiheuttaman itsetutkiskelun luotaamiseen. Rossen rajaa monet kohtauksista biljardisaleihin ja muihin suljettuihin tiloihin antaen vahvojen keskenään tasaisesti ruutuaikaa saavien roolisuoritusten kantaa elokuvaa. (Arto Kononen)


Su 19.1. klo 17.30 (Kinopoli)

class

Peter Medak:
The Ruling Class
Iso-Britannia 1972 / 154 min / englanti

Gurneyn 13. jaarli Ralph Gurney (Harry Andrews) kuolee yllättäen tukehtumalla, jolloin hänen pojastaan Jackista (Peter O’Toole) tulee suvun 14. jaarli. Jack on kuitenkin vainoharhainen skitsofreenikko ja luulee olevansa Jeesus Kristus. Muu suku suunnittelee ryöstävänsä vallan itselleen samalla kun Jackilla on tarkoitus tuoda rakkautta ja armeliaisuutta maailmaan.

The Ruling Class on pahasti aikanaan kaupallisesti epäonnistunut musta komedia brittiläisestä luokkayhteiskunnasta. Myöhemmin elokuva on noussut kulttiasemaan. Elokuvan hillittömät musikaalikohtaukset täydentävät älyttömän riemastuttavan kokonaisuuden. Valloittavan yhden miehen soolon elokuvassa tekevä Peter O’Toole onkin osuvasti luonnehtinut elokuvaa: ”a comedy with tragic relief”. Elokuva esitetään joulukuussa edesmenneen Peter O’Toolen muistoksi. (Tomi Salovaara)


Su 26.1. klo 17.45 (Elokuvateatteri Orion)

Poikkeuksellisesti Montaasi ei järjestä perinteistä leffailtaa Kinopolissa tammikuun viimeisenä sunnuntaina 26.1., vaan menemme yhdessä katsomaan elokuvateatteri Orioniin (Eerikinkatu 15, Kamppi) Federico Fellinin elokuvaa La Strada – Tie. Elokuva alkaa klo 18, tavataan Orionin ala-aulassa klo 17.45. Lippuja voi ostaa paikan päältä hintaan 6,5€ (5€ klubikortin kanssa).

strada

Federico Fellini:
La Strada – Tie
Italia 1954 / 115 min / italia

Tutustu elokuvan esittelyyn Kavan sivulla.