Montaasi järjestää sunnuntaina 25.10. leffamaratonin klo 12–20, jossa katsotaan yhteensä neljä pitkää elokuvaa ja yksi lyhytanimaatio. Viime kevään maratonissa elokuvat oli valittu naistenpäivän teeman mukaisesti. Tällä kertaa katsoja voi huomata poikkeuksellisen komeaa karvoitusta elokuvien miesnäyttelijöiden nenän alla. Voit tulla katsomaan muutaman suosikkisi tai vaikka koko tarjonnan. Maratonin anti sulatellaan totuttuun tapaan saunassa, joka on lämmin klo 20.

Aikataulu:

12:00–13:50 Don Siegel: Tappakaa Charley Varrick! (1973)
14:00–15:10 Norman Z. McLeod: Hevosen sulat (1932)
15:10–15:50 Ruokatauko
15:50–16:00 Tex Avery: Red Hot Riding Hood (1943)
16:10–18:00 John Guillermin: Shaft ja orjakauppa (1973)
18:15–20:00 John Boorman: Zardoz (1974)

Maraton järjestetään Otakaari 20 A:n Kinopoli-teatterissa. Elokuvat ovat englanninkielisiä tai niissä on englannin- tai suomenkielinen tekstitys.

Tapahtuma Facebookissa

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / tomi.salovaara(at)aalto.fi / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)aalto.fi / 040 843 5213


Klo 12:00

Charley_Varrick

Don Siegel:
Tappakaa Charley Varrick! / Charley Varrick
USA 1973 / 111 min / englanti / blu-ray

Charley Varrick (Walter Matthau) suunnittelee yhdessä vaimonsa ja kahden toverinsa kanssa pienen pankin ryöstön New Mexicossa. Keikka ei suju aivan suunnitelmien mukaan ja osa jengistä saa surmansa. Charley selviää kuitenkin hengissä ja huomaa ryöstösaaliin olevan huomattavasti odotettua suurempi. Hänelle selviää, että rahat kuuluvat mafialle, joka oli säilyttänyt rahoja pankin tiloissa. Mafian palveluksessa työskentelevä palkkamurhaaja Molly (Joe Don Baker) muodostuukin lopulta poliisia suuremmaksi ongelmaksi Charleylle. Harmia aiheuttaa lisäksi hengissä selvinnyt ryöstötoveri Harman (Andy Robinson), joka ei saa pidettyä hermojaan kurissa.

Tappakaa Charley Varrick! on Don Siegelin (RuumiinryöstäjätLikainen Harry, Pako Alcatrazista) vähemmän tunnettuja teoksia, mutta yhtä kaikki yksi hänen parhaitaan. Elokuva sisältää genrelleen tuttuja elementtejä: pankkiryöstö, varastettu mafiaraha, mafian palkkamurhaaja jahtaajana. Tappakaa Charley Varrick! ei kuitenkaan ainoastaan kierrätä näitä genre-elementtejä, vaan on aidosti yllättävä, älykäs ja viihdyttävä elokuva. Siegelin teos lukeutuu Quentin Tarantinon suosikkeihin ja Pulp Fiction sisältääkin viittauksen elokuvaan. Walter Matthau tekee pääroolissa hienoa työtä hänelle hieman epätyypillisessä osassa. (Tomi Salovaara)


Klo 14:00

Horse_Feathers

Norman Z. McLeod:
Hevosen sulat (Horse Feathers)
USA 1932 / 64 min / englanti

”Whatever it is, I’m against it.”

Marx-veljesten neljännessä elokuvassa Groucho esittää Huxley Collegen rehtori Quincy Adams Wagstaffia, joka lähtee poikansa (Zeppo Marx) kehotuksesta salakapakkaan etsimään vahvistuksia koulunsa jalkapallo-otteluun Darwin Collegea vastaan. Väärinkäsitysten suman kautta Wagstaff päätyy värväämään ammattipelaajiksi luulemansa Baravellin ja Pinkyn (Chico ja Harpo Marx), jotka itse asiassa ovat kapakkaan viinaa ja jäitä trokaavia ”jäämiehiä”. Satiirin kohteet yltävät koulutuksesta, auktoriteeteistä ja yhteiskunnallisista instituutioista prostituution kautta viinan trokaukseen ja urheiluun, joista mikään ei säästy veljesten anarkiselta otteelta. (Arto Kononen)


Klo 15:50

red_hot_riding_hood

Tex Avery:
Red Hot Riding Hood
USA 1943 / 7 min / englanti

Tex Averyn legendaarinen muunnos klassisesta ”Punahilkka”-sadusta, jossa punahilkka onkin yökerhon laulaja ja iso paha susi hänen peräänsä kuolaava asiakas.


Klo 16:10

Shaft in Africa - Richard Roundtree

John Guillermin:
Shaft ja orjakauppa (Shaft in Africa)
USA 1973 / 112 min / englanti

Shaft-trilogian kolmannessa osassa mestarietsivä palaa ”juurilleen” ja pistää orjakauppiaat kuriin isolla kepillä. Ympäristönvaihdos vaatii kaupunkilaiskytältä ensin totuttelua, mutta pian maan tavat ovat hanskassa ja läski alkaa tummua entiseen malliin. Herkullisen huumorin lisäksi Afrikka-asetelma poikii myös entistä rikkaampaa hahmokehitystä, ja Shaft kasvaakin leffan aikana yksioikoisesta toiminnan miehestä vakaumukselliseksi sorrettujen puolustajaksi. Four Topsin esittämä tunnari on genren aatelia. (Jussi Tarvainen)


Klo 18:15

Zardoz

John Boorman:
Zardoz
Irlanti 1974 / 105 min / englanti / blu-ray

Tulevaisuuden Irlannissa ihmiskunta on jakautunut kahtia: barbaariset ja kuolevaiset työskentelevät orjina kuolemattomille, jotka asuvat kokonaan toisessa ulottuvuudessa, Vortexissa. Eräs kuolevaisista orjista nimeltään Zed (Sean Connery) onnistuu pääsemään Vortexiin. Zed huomaa monia mystisiä ulottuvuuksia kuolemattomien yhteisössä ja päätyy järkyttämään heidän maailmansa tasapainoa.

Kulttielokuva alkaa terminä kärsiä nykypäivänä inflaatiosta, mutta John Boormanin Zardoz on todella sitä! Boormanin villin mielikuvituksen ja kaiken logiikan ylittävien scifielementtien joukossa katsoja voi halutessaan löytää syvällisempiä teemoja itsehillinnästä ja totalitaarisen dystopiayhteiskunnan hahmotuksesta. Kaiken tämän keskellä komean viiksekäs ja vaippapukuinen Sean Connery hallitsee karismallaan. Tähän on maratoni hyvä päättää. (Tomi Salovaara)