Montaasi järjestää Pekka Hyytiäisen elokuvien retrospektiivin Kino Tapiolassa 17. ja 24.3.2014. Tapahtuma koostuu kahdesta näytöksestä, joissa esitetään Hyytiäisen kaikki kolme pitkää elokuvaa sekä runsaasti ennen näkemätöntä materiaalia hänen uransa varrelta. Hyytiäisen ystävät ja yhteistyökumppanit tulevat paikalle kertomaan elokuvien tekemisestä.

Tapahtuma Facebookissa

Taustaa

Pekka Hyytiäinen (1950–2008) on suomalaisen elokuvan unohdettu luonnonlahjakkuus ja yksi niitä harvoja kotimaisia 1970- ja 80-lukujen independent-elokuvantekijöitä, jotka onnistuivat murtautumaan harrastajapohjalta valtavirtaan. Hänen omaehtoiset elokuvansa keräsivät ilmestyessään runsaasti kehuja kriitikoilta, mutteivät saavuttaneet kaupallista menestystä.

kirje-kuvauksia
Kirje-elokuvan kuvauksia. Vasemmalta lukien: Pauli Pentti, Matti Kanerva, Pekka Hyytiäinen, Pekka Kosonen ja Tahvo Hirvonen.

Hyytiäinen toimi 70-luvulla aktiivisesti Montaasissa. Tehtyään kerhossa kaksi kunnianhimoista lyhytelokuvaa (Komero, Ansa) hän perusti muutaman muun aktiivijäsenen kanssa Lähikuva Oy -tuotantoyhtiön ja siirtyi tekemään pitkiä elokuvia. Lähikuvan ensimmäinen tuotanto, jännityselokuva Kirje, valmistui 1978. Sitä seurasi muutamaa vuotta myöhemmin i + i (1981), tinkimättömän synkkä ”elokuva epäonnistumisesta”. Hyytiäisen kolmas elokuva, sodan pelkoa käsittelevä MP – minä pelkään (1982), jäi lopulta hänen viimeisekseen, vaikka tässä vaiheessa hän oli kiinnittänyt maan merkittävimpien elokuvakriitikoiden huomion: ”Hyytiäinen on taikurimaisella tavalla kääntänyt kaupallisen elokuvan keinot päälaelleen”, kirjoitti Helena Ylänen (HS 27.3.1982), ja Sakari Toiviainen (IS 26.3.1982) totesi Hyytiäisen olevan ”suomalaisessa elokuvassa … jo nyt oma jäljittelemätön ja korvaamaton ilmiönsä, ulkopuolella leirien ja muotisuuntausten”.

Lyhyen uransa aikana Hyytiäinen ehti kehittyä yhdeksi kotimaisen elokuvan omintakeisimmista ohjaajista, mutta hänen tuotantonsa huonon saatavuuden vuoksi hänen osuutensa Suomen elokuvahistoriassa on jäänyt pitkälti huomioimatta. Hyytiäisen nimi nousi uudelleen esiin syksyllä 2012 Night Visions -festivaalin yhteydessä pidetyn MP:n 30-vuotisjuhlanäytöksen myötä, mutta hänen muita elokuviaan ei ole esitetty ensi-iltakierrosten jälkeen. Kohti pimeää: Pekka Hyytiäisen elokuvat korjaa puutteen tarjoamalla laajan katsauksen Hyytiäisen tuotantoon.

Ohjelma

Näytös I
Ma 17.3.2014 klo 19

Kirje
1978 / 102 min / 35 mm

Kirje (1978)
Tuulan (Eija Hyytiäinen) rikas täti Hellevi löytyy kesämökiltään kuolleena. Poliisi pitää kuolinsyytä sydänkohtauksena, mutta kun Tuulalle paljastuu erikoisia seikkoja Hellevin menneisyydestä, hän alkaa uskoa, että tämän kuoleman taustalla on enemmän kuin kaikki luulevat.

Hyytiäisen ensimmäinen pitkä elokuva Kirje vaikuttaa ensin perinteiseltä trilleriltä, mutta osoittautuu lopulta pikemminkin psykologiseksi kauhuelokuvaksi. Elokuva käyttää genrelle ominaisia tehokeinoja maltillisesti, mutta kehittyy loppua kohden vaikuttavan tiivistunnelmaiseksi poikkeuksellisen kuvaus- ja leikkaustyylin ansiosta. Hyytiäisen käsissä kauniit metsä- ja järvimaisematkin muuttuvat kutkuttavan kolkoiksi.

Muu ohjelma

Ensimmäisessä näytöksessä esitetään lisäksi aikalaisdokumentti Näin syntyi Kirje (1978), Hyytiäisen varhainen lyhytelokuva Painajaisten välissä (1975) sekä ensiesityksenä Markku Oikkosen dokumentti Peksi kameran edessä ja takana (2014).

Näytöksen arvioitu kesto on kolme tuntia.

Näytös II
Ma 24.3.2014 klo 19

i + i
1981 / 58 min / DVD

i + i (1981)
Hannu (Pekka Valkeejärvi) on nuori opiskelija, joka on menettänyt otteensa elämästä. Nykyään hänen sanottaisiin olevan hyvää vauhtia syrjäytymässä, mutta Hannulla ei ole sanoja ahdistuksensa kuvaamiseen, on vain murskaava epäonnistumisen tunne.

i + i on ensimmäisistä sekunneista lähtien sukellus yksinäisyyteen, masennukseen ja itsetuhoon. Se on Pekka Hyytiäistä estottomimmillaan: raastava merkityksen etsimisen kuvaus, joka ei tarjoa ainuttakaan helppoa ratkaisua. Siitä on riisuttu pois kaikki pateettisuus ja moralisointi, jättäen jäljelle vain, Helena Yläsen sanoin, ”rehellisyyttä ja voimaa joka vaikuttaa”.

MP – minä pelkään
1982 / 83 min / 2K DCP

MP – minä pelkään (1982)
Isä, äiti ja tytär menevät mökille. Loma alkaa hyvin, mutta lähettyvillä pidettävän sotaharjoituksen melu ja metsissä sekavana harhaileva sotilas rikkovat idyllin. Muodoton väkivallan uhka syöpyy perheenjäsenten mieliin ja maailmanlopun visiot alkavat ottaa vallan arkitodellisuudesta.

Viimeiseksi jääneessä elokuvassaan MP – minä pelkään Hyytiäinen liikkuu samoissa sielunmaisemissa kuin myöhemmin Tarkovski Uhrillaan ja Haneke Funny Gamesillaan: ihminen on luonnon keskellä yksin tuhoisan luonteensa kanssa ja voimaton vastustamaan tuntemattomien voimien käynnistämää tapahtumaketjua. Hyytiäisen ohjauksessa on kekseliäisyyttä, joka tekee kesäisestä metsästä sokkelon ja hämärtää sodan ja sotaleikin rajan. Pekka Valkeejärven päähenkilön apokalyptiset näyt pureutuvat katsojan tajuntaan ja jäävät sinne.

Elokuvasta esitetään Kansallisen audiovisuaalisen instituutin tekemä 2K-restaurointi, jota ei ole aiemmin esitetty.

Muu ohjelma

Toisessa näytöksessä esitetään lisäksi otteita Hyytiäisen kesken jääneistä elokuvista NL86 ja Saari 16.

Näytöksen arvioitu kesto on neljä tuntia. i + i :n jälkeen pidetään 15 minuutin väliaika.

Liput

Tapahtumaan myydään näytöksissä yhteislippuja, joiden hinta on 5 €. Yhteislipulla pääsee molempiin näytöksiin. Lippuja ei myydä ennakkoon.

Yhteystiedot

Kino Tapiola sijaitsee osoitteessa Mäntyviita 2, 02110 Espoo. Helsingistä pääsee bussilla noin 400 metrin päähän teatterista esimerkiksi Kampista linjalla 106. Helpoiten bussiyhteydet Kino Tapiolaan saa selvitettyä HSL:n Reittioppaasta. Yksityisautoilijat voivat pysäköidä Tapiolan uimahallin pysäköintipaikalle, joka on noin 100 metrin päässä teatterista, tai teatterin edessä oleville kiekkopysäköintipaikoille.

Tiedustelut: montaasi@list.ayy.fi.

Kohti_pimeaa__juliste
Juliste: Helmi Kajaste