Marraskuussa Montaasin leffailloissa Woody Allenin romanttinen komedia Hannah and Her Sisters, Rainer Werner Fassbinderin melodraamavaiheen avaava yhteiskunnallinen satiiri The Merchant of Four Seasons ja Jackie Chanin kansainvälinen läpimurtoaction Police Story. Lisäksi lauantaina 10.11. järjestetään syksyn leffamaratoni tällä kertaa olutteemaisena.

Leffaillat järjestetään syyskuussa Kinopolissa tai sen vieressä sijaitsevalla Montaasin kerhohuoneella (Otakaari 20A, kellarikerros). Elokuvat ovat englannin- tai suomenkielisiä tai niissä on englanninkielinen tekstitys. Talon sauna on lämmin sunnuntaisin leffojen jälkeen Otaniemessä klo 20-21.

4.11. Hannah and Her Sisters (Kerhohuone, klo 17.30)
10.11. Leffamaraton (Kinopoli, klo 15-01)
18.11. The Merchant of Four Seasons (Kinopoli, klo 17.30)
25.11. Police Story (Kerhohuone, klo 17.30)

Tervetuloa!

Esitysvastaavat
Tomi Salovaara / salovaaratomi(at)gmail.com / 050 414 5178
Arto Kononen / arto.kononen(at)helsinki.fi / 040 369 9919


Su 4.11. klo 17.30 (Kerhohuone)

Woody Allen:
Hannah ja sisaret (Hannah and Her Sisters)
USA 1986 / 107 min / englanti / blu-ray

Elokuva seuraa kahden vuoden ajan Hannahin (Mia Farrow) ja hänen läheistensä elämänvaiheita kooten hahmot aina yhteen kiitospäivän viettoon. Hannahin lähipiiri koostuu Manhattanin taide- ja bisnesmaailman ihmisistä, joiden ihmissuhdekuviot ovat toinen toistaan sekavampia. Hannahin sisko Lee (Barbara Hershey) on naimisissa etäisen taiteilijan Frederickin (Max von Sydow) kanssa. Heidän yhteiseloaan monimutkaistaa Hannahin aviomies Elliot (Michael Caine), joka epätoivoisesti tunnustaa rakkauttaan Leelle. Kolmas sisko Holly (Dianne West) yrittää luoda uraa näyttelijänä, mutta kärsii rahaongelmista. Siskosten yhteiseloa leimaa jatkuva kateus: Lee ja Holly katsovat ylöspäin Hannahia ja hänen pintapuolisesti täydellistä elämäänsä.

Hannah ja sisaret ilmestyi teattereihin kriitikoiden valtavan ylistyksen saattelemana ja oli myös suuri menestys lippuluukulla. Monelle elokuva enteili kypsempää Allenia tarkemmin rajattujen teemojen kera säilyttäen kuitenkin aikaisempien elokuvien hauskuuden ja tragikoomisen dialogin. Allen itse piti elokuvaa epäonnistumisena ja koki yleisön reaktiot ”lämminhenkisestä elokuvasta”  hänen tavoitteidensa vastaisina. Nykypäivänä elokuva erottautuu ohjaajan filmografiasta ennen kaikkea nautinnollisen ensemble-näyttelijäkaartinsa johdosta:  Mia Farrown, Barbara Hersheyn, Dianne Westin, Michael Caine, Max von Sydowin (elokuvan tarinassa on paljon yhtäläisyyksiä Allenin idolin Ingmar Bergmanin Fanny ja Alexanderiin) ja muiden yhteispeli on kerrassaan nautittavaa katsottavaa.

(Tomi Salovaara)


La 10.11 klo 15-01 (Kinopoli)

Olutteemainen leffamaraton Kinopolissa:

Montaasin olutleffamaraton lauantaina 10.11.2018


Su 18.11. klo 17.30 (Kinopoli)

Rainer Werner Fassbinder:
Kauppias kaiken aikaa / The Merchant of Four Seasons (Händler der vier Jahreszeiten)
Saksa 1971 / 88 min / saksa (eng. tekstit) / blu-ray

1950-luvun Saksaan sijoittuvassa elokuvassa Hans Epp palaa kotiinsa Müncheniin palveltuaan Ranskan muukalaislegioonassa. Lähiperheen vastaanotto on kuitenkin kylmäävä, mutta oma vastuu perheen elättämisestä on otettava ja Hans päätyy myymään hedelmiä vetokärryllään lähistön vuokrataloalueelle. Repalaiset ihmissuhteet ja tihentyvä päihteiden käyttö ajavat miehen kuitenkin syvään masennukseen ja itseinhoon.

Kauppias kaiken aikaa oli käännekohta Fassbinderin uralla. Pienimuotoisempien ja enemmän sisäänpäinkääntyneiden elokuvien jälkeen ohjaaja lähti tavoittelemaan unelmaansa, ”Hollywood-melodraamojen tekoa Saksassa”.  Ennen tämän elokuvan kuvauksia Fassbinder oli myös löytänyt idolinsa Douglas Sirkin elokuvat ja kirjoittanut samana vuonna ylistävän tarkkasilmäisen esseen sankarinsa urasta. Kriittinen käännepiste näytti tietä ohjaajan tulevalle uralle ja uskomattomalle vuosikymmenelle (1972-1982) ennen ohjaajan kuolemaa loppuunpalamisen jälkeen. Keskiössä ovat teemat sodan jälkeisen keskiluokan vaurustumisesta formalistisen yhteiskunnan kuristavaan vaikutukseen. Keskiluokka vaurastui, mutta onni ei aina jakaudu tasaisesti.

(Tomi Salovaara)


Su 25.11 klo 17.30 (Kerhohuone)

Jackie Chan:
Kyttä antaa kyytiä / Police Story (Ging chat goo si)
Hong Kong 1985 / 100 min / kiina (eng. tekstit)

Hong Kongilainen poliisi yrittää puhdistaa nimensä, kun hänet on lavastettu murhaajaksi jahtaamiensa huumekauppiaden toimesta.

Police Story oli ensimmäinen Jackie Chanin laajemmalle länsimaiselle yleisölle esitellyt elokuva. Sekä ohjauksesta että pääosasta vastaava Chan täyttää elokuvan alusta loppuun vauhdikkaalla toiminnalla ja Keatonmaisella fyysisellä komedialla. Usea elokuvan set piece -kohtauksista voisi olla vähäisemmän toimintarainan kohokohta, mutta Chan kasaa niitä yksi toisensa perään ja hyödyntää jokaisen viimeiseen tippaan.

(Arto Kononen)